Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw soortenmanagementplan voor drie Friese gemeenten

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 29 augustus 2024
66 sec


Gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland starten met SMP

De gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland gaan gezamenlijk aan de slag met de ontwikkeling van een Soortenmanagementplan (SMP). Dit plan, dat in samenwerking met GRAS Advies wordt opgesteld, moet inwoners helpen bij het verduurzamen en isoleren van hun woningen zonder daarbij beschermde diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te verstoren.


Voor inwoners die hun woningen willen isoleren of verduurzamen, kan het noodzakelijk zijn om eerst onderzoek te doen naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten. Dit onderzoek is vaak kostbaar en tijdrovend. Met het nieuwe SMP wordt dit proces aanzienlijk eenvoudiger. In plaats van individuele onderzoeken, wordt nu één overkoepelend onderzoek uitgevoerd voor alle dorpskernen in de betrokken gemeenten. Dit biedt een overzicht van de verblijfplaatsen en leefgebieden van diverse diersoorten, waardoor gerichte beschermingsmaatregelen kunnen worden genomen.

Het nieuwe Soortenmanagementplan maakt het eenvoudiger en goedkoper voor inwoners om hun woningen te verduurzamen zonder langdurig en kostbaar onderzoek naar beschermde diersoorten

Belang voor biodiversiteit en wettelijke verplichtingen

Het SMP heeft niet alleen voordelen voor huiseigenaren, maar ook voor de biodiversiteit in de regio. Door het plan kunnen de gemeenten voldoen aan wettelijke verplichtingen rond soortenbescherming en tegelijkertijd de lokale natuurwaarden behouden. Het SMP maakt het mogelijk om maatregelen te nemen die zowel de natuur als de bewoners ten goede komen.


Samenwerking en uitvoering

Het project gaat aankomende maand van start en zal enkele jaren duren. De gemeenten werken hiervoor nauw samen met Gras Advies onderdeel van DagNL, gemeentelijke instanties, natuurbeschermingsorganisaties en de lokale bevolking. De eerste stap is het uitvoeren van veldonderzoeken om de aanwezige diersoorten in kaart te brengen. Vervolgens worden de resultaten geanalyseerd en wordt een advies opgesteld over hoe het verduurzamen van woningen en het beschermen van diersoorten hand in hand kunnen gaan.


Betrokkenheid van inwoners

Om de inwoners goed te informeren en bij het proces te betrekken, organiseren de gemeenten diverse informatieavonden. Op deze avonden kunnen inwoners vragen stellen en worden ze geïnformeerd over de te nemen stappen en de mogelijke impact van het SMP op hun verduurzamingsplannen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER