Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vakbonden maken eisen bekend voor aankomende cao-onderhandelingen

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 30 augustus 2024
93 sec


Van klimaatbudget tot 6% loonsverhoging: wat willen de vakbonden?

De vakbonden FNV en CNV hebben hun voorstellen gepresenteerd voor de nieuwe cao voor het hoveniersbedrijf in Nederland, die per 1 oktober 2024 moet ingaan. Beide vakbonden benadrukken de noodzaak van loonsverhogingen en verbeterde arbeidsvoorwaarden om de sector aantrekkelijk te houden in een krappe arbeidsmarkt, maar verschillen in hun aanpak en prioriteiten. Wij bekeken en vergeleken beide voorstellen.

Deze afbeelding is gegenereerd door AI
Deze afbeelding is gegenereerd door AI

Zowel FNV als CNV stellen een cao-looptijd van één jaar voor, van 1 oktober 2024 tot en met 30 september 2025. CNV pleit voor een structurele loonsverhoging van 6%, terwijl FNV een vaste salarisverhoging van 100 euro bruto per maand voorstelt. Deze loonsverhoging is vooral gunstig voor werknemers met lagere inkomens. Beide vakbonden willen ook dat het minimumloon in de sector substantieel boven het wettelijk minimumloon komt te liggen: CNV stelt voor dit met 5% te verhogen, terwijl FNV een minimum uurloon van 16 euro wil.

CNV pleit voor een structurele loonsverhoging van 6%, terwijl FNV een vaste salarisverhoging van 100 euro bruto per maand voorstelt

LEES OOK

Inflatiecompensatie en koopkracht

Een belangrijk verschil tussen de twee vakbonden is hun benadering van inflatiecompensatie. FNV wil een Automatische Prijs Compensatie (APC) invoeren, waarbij de salarissen jaarlijks worden aangepast aan de inflatie om de kosten van levensonderhoud te compenseren. CNV heeft geen specifiek voorstel voor inflatiecompensatie, maar benadrukt wel het belang van koopkrachtbehoud.


Duurzame inzetbaarheid en werk-privébalans

Beide vakbonden pleiten voor maatregelen om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. CNV stelt een sabbaticalregeling voor, waarbij werknemers een langere periode verlof kunnen opnemen, gefinancierd door zowel werknemer als werkgever. FNV wil een verlofspaarregeling invoeren om werknemers in staat te stellen tijd te sparen voor verlof of voor gebruik voorafgaand aan pensionering. Daarnaast pleit FNV voor een uitbreiding van het geboorteverlof voor partners, met volledige doorbetaling voor de eerste vijf weken.


CNV stelt een sabbaticalregeling voor, waarbij werknemers een langere periode verlof kunnen opnemen

Aanpassingen en aanvullende regelingen

CNV en FNV hebben ook verschillende specifieke aanpassingen voorgesteld. CNV wil bijvoorbeeld een klimaatbudget van €1.500 per medewerker om woningverduurzaming te stimuleren en een uitbreiding van de seniorenregeling. FNV daarentegen richt zich op het schrappen van bepaalde cao-artikelen, zoals die over consignatiediensten en het in- en uitladen van gereedschappen. Daarnaast wil FNV dat er een functie op niveau 4 wordt toegevoegd in het functieraster voor interieurbeplanters.


FNV daarentegen richt zich op het schrappen van bepaalde cao-artikelen, zoals die over consignatiediensten en het in- en uitladen van gereedschappen

Toekomstige onderhandelingen

Beide vakbonden geven aan open te staan voor verdere gesprekken en onderhandelingen om tot een nieuwe cao te komen die tegemoetkomt aan de behoeften van werknemers en werkgevers in de hovenierssector. 'We behouden ons het recht voor om tijdens de onderhandelingen aanvullende of gewijzigde voorstellen te doen,' aldus de vakbonden in hun voorstellen.


De komende onderhandelingen zullen uitwijzen in hoeverre de werkgevers in de sector bereid zijn om aan deze voorstellen tegemoet te komen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER