Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hondenpoep en straatvuil: een blijvend probleem in Nederlandse wijken

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 4 september 2024
113 sec


In Nederlandse wijken blijft vervuiling een bron van ergernis voor veel inwoners. Uit de meest recente editie van "Nederland in cijfers" van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna zes op de tien mensen overlast ervaren van hondenpoep in hun buurt. Dit afvalprobleem, samen met rommel op straat, leidt tot de meeste overlast onder inwoners. In 2023 gaf ruim 40% van de Nederlanders aan last te hebben van straatvuil, aldus het CBS en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, op basis van de Veiligheidsmonitor waaraan ruim 180.000 mensen van 15 jaar of ouder deelnamen.


Hondenpoep en straatvuil zijn de twee belangrijkste vormen van vervuiling die inwoners vaak tot overlast strekken. Daarnaast worden ook vernield straatmeubilair, zoals vuilnisbakken en bankjes, en bekladde muren of gebouwen als vervelend ervaren, zij het in mindere mate. Uit de cijfers blijkt dat zeven op de tien mensen last hebben van een of meer van deze vier vormen van vervuiling en vernieling, en meer dan 20% geeft zelfs aan hier veel last van te hebben.

Hondenpoep

De statistieken laten zien dat hondenpoep een bijzonder hardnekkig probleem blijft: 57,3% van de ondervraagden ervaart overlast door hondenpoep, en 15,6% zegt hier veel last van te hebben. Rommel op straat wordt door 43,4% als overlast ervaren, met 7,9% die dit als een groot probleem ziet. Vernield straatmeubilair en bekladde muren of gebouwen veroorzaken minder vaak overlast, respectievelijk bij 18,4% en 10,9% van de mensen.


Verschillen in overlast per gebied en demografie

Uit het onderzoek blijkt ook dat de mate van overlast door hondenpoep verschilt per gebied en bevolkingsgroep. In sterk verstedelijkte gebieden is de overlast hoger: 16,7% van de inwoners van zeer sterk verstedelijkte gemeenten ervaart veel overlast van hondenpoep, tegenover 12,1% in niet-verstedelijkte gebieden.


Mensen in de hoogste welvaartsgroep (de rijkste 20% van de huishoudens) ervaren minder overlast door hondenpoep (12,4%) dan mensen in de laagste welvaartsgroep

Verder zijn er ook verschillen naar welvaartsniveau en leeftijd. Mensen in de hoogste welvaartsgroep (de rijkste 20% van de huishoudens) ervaren minder overlast door hondenpoep (12,4%) dan mensen in de laagste welvaartsgroep (18,5%). Opvallend is dat jongeren tot 25 jaar minder vaak hinder ondervinden van hondenpoep (12,2%) dan 25- tot 45-jarigen, waarvan 18,4% aangeeft hier veel last van te hebben.

Daling van overlast door vervuiling en vernieling

Hoewel vervuiling en vernieling nog steeds een bron van overlast zijn, is er wel een lichte daling te zien. Tussen 2012 en 2023 is het percentage mensen dat veel overlast ervaart door deze vormen van vervuiling gedaald van 25% naar 21%. Dit suggereert dat er op sommige fronten mogelijk verbeteringen zijn aangebracht, of dat inwoners meer gewend zijn geraakt aan bepaalde vormen van overlast.


Lichte daling van overlast door vervuiling en vernieling

Toch blijven er ook andere vormen van overlast bestaan, zoals sociale overlast en verkeersoverlast. Het percentage mensen dat veel sociale overlast ervaart, zoals overlast van rondhangende jongeren of lawaaierige buren, is in 2023 weer op hetzelfde niveau als in 2012, na een lichte daling in de tussenliggende jaren. Verkeersoverlast, waaronder te hard rijden, is sinds 2012 nauwelijks veranderd.

Conclusie

De gegevens van het CBS laten zien dat overlast door hondenpoep en straatvuil een aanhoudend probleem is voor veel Nederlanders, vooral in dichtbebouwde en minder welvarende gebieden. Hoewel er enige verbetering lijkt te zijn in de mate van ervaren overlast door vervuiling en vernieling, blijft er nog steeds een grote groep mensen die hinder ondervindt in hun leefomgeving.


LEES OOK
Van hondenpoepreiniger naar epr-zuiger
30-10-2020 | ARTIKEL
286 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER