Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Varkens ingezet voor bestrijding Japanse duizendknoop in Amsterdam

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 6 september 2024
63 sec


In het natuurgebied De Bretten, gelegen in Amsterdam Nieuw-West, worden opnieuw varkens ingezet om de hardnekkige Japanse duizendknoop te bestrijden. Dit initiatief, dat vorig jaar van start ging, blijkt succesvol in het terugdringen van de woekerplant. De varkens zullen dit hele jaar blijven om hun werk voort te zetten in de strijd tegen de invasieve plant.


Beheerder Willem Pepping, verantwoordelijk voor De Bretten, zag eerder in andere delen van Nederland positieve resultaten van het gebruik van varkens bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop. 'Vorig jaar stond de plant hier nog zo'n tweeënhalve meter hoog. De varkens hebben het flink teruggedrongen,' aldus Pepping tegen AT5. Hoewel de gemeente normaal vasthoudt aan traditionele bestrijdingsmethoden, werd voor dit project een uitzondering gemaakt.

Duurzame aanpak voor hardnekkig probleem

De Japanse duizendknoop vormt een groot probleem in de stad, waar de plant kademuren, funderingen en ondergrondse infrastructuur bedreigt. In 2019 investeerde de gemeente Amsterdam al acht miljoen euro in duurzame bestrijdingsmethoden, zoals het met wortel en al verwijderen van de plant. Daarnaast werd in 2020 de Japanse bladvlo geïntroduceerd, een natuurlijke vijand van de duizendknoop, om de verspreiding van de plant te beperken. Ondanks deze inspanningen blijft de plant een hardnekkige tegenstander.


'De duizendknoop komt vaak terug. Het kan vijf tot zes jaar duren voordat de plant volledig is verdwenen, met behulp van de varkens'

De varkensaanpak biedt een nieuwe, biologisch verantwoorde manier van bestrijding, maar Pepping benadrukt dat dit geen snelle oplossing is. 'De duizendknoop komt vaak terug. Het kan vijf tot zes jaar duren voordat de plant volledig is verdwenen, met behulp van de varkens.'

LEES OOK

Toekomst van de pilot onzeker

De huidige pilot loopt tot het einde van dit jaar. De zes varkens in De Bretten zullen daarna vertrekken, waarna de gemeente en de beheerders de resultaten zullen evalueren. Of de inzet van varkens op meer locaties in de stad zal worden toegepast, is nog onduidelijk.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER