Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeenten zoeken betere methoden voor inspectie beplantingsvakken

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Yvonne Faber, donderdag 19 september 2024
199 sec


Toename in het gebruik van beeldsystematiek-applicatie Apptimize voor het meten van beplantingsvakken

Gemeenten zoeken naar nieuwe methoden om de kwaliteit van beplantingsvakken en andere objecten in de openbare ruimte te beoordelen. Eén van de tools die daarvoor in opkomst zijn, is Apptimize, een platform dat inspeelt op de behoefte aan nauwkeurige en efficiënte inspecties. Bij Apptimize zelf ziet men dat het onderhoud van beplantingsvakken in de openbare ruimte steeds belangrijker wordt.

Een groene en schone leefomgeving word steeds belangrijker.
Een groene en schone leefomgeving word steeds belangrijker.

Voorheen werd Apptimize voornamelijk gebruikt voor metingen in de openbare ruimte in het algemeen. Steeds vaker wordt het platform nu ook voor beplantingsvakken gebruikt. Met beeldsystematiek en een andere vraagstelling wil het platform een gebruiksvriendelijke manier bieden voor het verhogen van de kwaliteit en het invoeren van maatregelen.

Gemeenten kunnen met Apptimize in kaart brengen welke vakken niet aan de vereiste kwaliteit voldoen, en vervolgens bepalen hoe die onderhouden moeten worden

Meting van de staat van beplantingsvakken met behulp van Apptimize

Beplantingsvakken

Als beplantingsvakken een relatief lage kwaliteit hebben, levert dat meldingen op van bewoners bij de beheerder, bijvoorbeeld de gemeente of de wooncoöperatie. Met behulp van Apptimize kan zo'n melding snel en adequaat in beeld worden gebracht. Het is dan aan de beheerder om het vak te beoordelen en te bepalen welke actie moet worden ondernomen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een beplantingsvak niet als zodanig in het beheersysteem van de gemeente staat. Het op orde houden van die basisinformatie is soms lastig voor gemeentes, terwijl onjuiste informatie in de systemen tot gevolg kan hebben dat een plantvak wordt verwaarloosd. Als dit lang duurt, is het vak uiteindelijk niet meer goed onderhoudbaar. In dat geval is er meer actie nodig dan het reguliere onderhoud. Goede metingen zijn nodig om te bepalen welke actie nodig is.


Met behulp van Apptimize kan een gemeente in kaart brengen welke vakken niet aan een bepaalde kwaliteit voldoen, en vervolgens bepalen welk onderhoud nodig is: is dat regulier onderhoud of is er zwaarder geschut vereist, zoals het omvormen of opnieuw beplanten van een vak?

Soms is dit confronterend voor een gemeente, bijvoorbeeld als het ambitieniveau van de plantvakken eerder is verlaagd in verband met bezuinigingen: iets minder onderhoud, bijvoorbeeld, of andere beplanting die goedkoper is in het onderhoud. Bewoners ervaren dat het snelst; als de kwaliteit lager is dan ze gewend zijn, trekken ze eerder aan de bel. Door het vak in beeld te brengen, wordt duidelijk gemaakt dat het bijvoorbeeld wel voldoet aan de bijgestelde ambitie. Naast het bepalen van het benodigde onderhoud, biedt Apptimize dus ook de mogelijkheid om de effecten van beleid zichtbaar te maken en - indien nodig - te herzien.

'Met Apptimize proberen we inzicht en informatie te geven die moet leiden tot goede communicatie tussen alle partijen in de openbare ruimte'

Leefomgeving verbeteren door communicatie

Uiteindelijk draait het om de bewoners en hun leefomgeving: die moet schoon en prettig zijn. Pieter Swarte, oprichter van Apptimize, vertelt dat het leefgeluk van bewoners vaak lager ligt als het perkje waarop ze uitkijken kaal is, de prullenbakken steeds vol zijn en de buurt in het algemeen weinig groen is. Dit is sinds corona belangrijker geworden: 'Mensen zijn zich bewuster geworden van hun eigen omgeving, omdat ze daar veel meer zijn. Voorheen ging iedereen naar kantoor; nu werken mensen vaker thuis. Het eigen straatje wordt belangrijk. Ons platform biedt een deel van de oplossing.'


Wat voor Swarte daarbij het belangrijkste is, is de communicatie: 'Met Apptimize proberen we inzicht en informatie te geven die moet leiden tot goede communicatie tussen alle partijen in de openbare ruimte. Dat moet weer zorgen voor de hoogst haalbare kwaliteit bij de budgetten die beschikbaar zijn.' Het proces dat hiermee gefaciliteerd wordt, is een deel van een groter geheel: het beheer van de openbare ruimte. Beeldsystematiek speelt daarin een grote rol.

Met beeldsystematiek is het makkelijker om te praten over de kwaliteit van het onderhoud, en over vakken waarvoor eerder periodiek onderhoud afgesproken was. Een voorbeeld: soms is het niet nodig of zelfs niet mogelijk om ergens te maaien. Het gevolg kan zijn dat de vooraf bepaalde kwaliteit daar niet gehaald wordt. Volgens Swarte ligt de schuld daarvan niet altijd bij de aannemer: 'Na vier weken regen, bijvoorbeeld, is het lastig om hoog gras te maaien.' Met een goed gesprek over de beeldinformatie kunnen aannemer en gemeente dan bepalen welk onderhoud wél mogelijk en gewenst is om te voldoen aan de kwaliteitseisen. Zo wordt de aannemer niet afgerekend op het feit dat hij die maand niet gemaaid heeft en blijven alle betrokken partijen tevreden.

Toch gaat het ondanks de beeldsystematiek ook weleens mis. Er ontstaat dan bijvoorbeeld discussie over de manier waarop de informatie uit de beelden geanalyseerd wordt. Er zijn veel redenen aan te wijzen waarom de beoogde kwaliteit van een beplantingsvak niet gehaald wordt. Een te rigide interpretatie van de informatie zit een goed gesprek in de weg.

Apptimize faciliteert een deel van de communicatie rondom het onderhoud van beplantingsvakken. Dankzij de combinatie van een simpele applicatie voor tablets in het veld en een desktopversie die wat veelzijdiger is, is Apptimize gebruiksvriendelijk. Wat op het veld wordt vastgelegd, kan direct worden ingezien op kantoor. Informatie uit Apptimize kan daarnaast ook gebruikt worden in combinatie met andere beheersystemen. Swarte hoopt dat hij hiermee opnieuw een stuk van de communicatie rond de openbare ruimte soepeler heeft gemaakt.

De toekomst

In de toekomst hoopt Swarte een nog breder scala aan metingen te kunnen doen. Eén wens is om de beleving van een gebied in kaart te brengen. Op dat gebied gebeurt momenteel al veel; zo bedenken adviesbureaus hoe waarden als leefgeluk en veiligheid te meten zijn. Swarte hoopt en verwacht dat hiervoor een landelijke standaard komt, zodat de beleving van een omgeving in kaart gebracht kan worden.


Apptimize

Apptimize is een applicatie voor het inspecteren van de openbare ruimte volgens de CROW-systematiek. De app biedt direct inzicht in de kwaliteit van een gebied, zodat snel actie kan worden ondernomen. Metingen worden uitgevoerd in een grid van 100 bij 100 meter, waardoor een totaalbeeld ontstaat. Deze informatie helpt bij het controleren van aannemers en bij het gericht aanpakken van problemen, zoals uitpuilende prullenbakken, wat kan zorgen voor een positievere ervaring van de omgeving.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER