Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klaverwaardige innovaties op GTH: van kruiwagenzeef tot Scarivator

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steffen van Zundert en Hein en Willemijn van Iersel, donderdag 19 september 2024
653 sec


55.000 groenprofessionals, boeren en loonwerkers bezochten vorige week GroenTechniek Holland (en ATH). De organisatie telde deze editie opvallend veel jongeren en studenten, de hoveniers en groenprofessionals van de toekomst. Wij waren ook aanwezig en telden vooral nieuwtjes. Wat vonden wij allemaal op de beursvloer?

Thom van Valburg, verkoopadviseur Tuin en Park bij Wim van Breda met de nieuwe obstakelmaaier voor de Raymo Torpedo: de R14SFINX.
Thom van Valburg, verkoopadviseur Tuin en Park bij Wim van Breda met de nieuwe obstakelmaaier voor de Raymo Torpedo: de R14SFINX.

Op de stand van Wim van Breda schitterde het pas gewonnen Gouden Klavertje Vier. Deze prijs werd toegekend dankzij de nieuwe update van het slimme camerasysteem MowHawk, dat nu ook kleuren in de berm kan waarnemen. Hierdoor kunnen nextarindexen nog eenvoudiger en nauwkeuriger worden vastgesteld. Een ander nieuwtje was te bewonderen in de vorm van de Raymo Torpedo. Ongeveer een jaar geleden verwierf Wim van Breda het agentschap van het Tsjechische merk Raymo; daarvoor lag dit bij Vector Machines. Dat was op zich niet nieuw, maar een bijpassende obstakelmaaier wel: de R14SFINX. Dit is een maaiarm met disc welke in 2024 werd gelanceerd daarvan draaien er nu zo'n 6 á 7 in Nederland.

LEES OOK
MowHawk wint Gouden Klavertje Vier
12-09-2024 | NIEUWS
90 sec

De gloednieuwe 6x6 Polaris ontwikkeld in Scandinavië.

Amerikaanse Quads vervangen trekkers?

GTH en ATH is van oudsher natuurlijk een beurs waarop je voornamelijk trekkers kan kijken. Dit jaar waren er opvallend veel quads te vinden. Dit in navolging van de Verenigde Staten aldus Ron Betiste van Polaris waar zo ongeveer iedereen alles op de quad doet. Gloednieuw op de beurs was de 6x6 Polaris ontwikkeld in Scandinavie voornamelijk voor de bosbouw. Andere nieuwe modellen waren de Ranger XP Kinetic en Ranger 570. Betiste: 'Het prettige aan de quads van Polaris is dat ze vanuit de fabriek worden geleverd met een kentekenbewijs.'


LEES OOK

Combislit bij GKB Machines functioneel een doorontwikkeling van de Topair.

Combislit bij GKB

Op de stand van GKB Machines kon je de nieuwe zelfontwikkelde combislit bewonderen. De combislit is bedoeld om speelvelden effen te houden en speelschade op velden te herstellen. Daarnaast kunnen veldbeheerders met deze machine de toplaag van een grasveld beluchten, om de broodnodige zuurstof in het gras te brengen. 'Deze machine is beschikbaar met een werkbreedte van 1,60 of 2 meter.' Functioneel is het een doorontwikkeling van de Topair.


LEES OOK

Luuk van Kessel van Tobroco-Giant op de G2700E HD xtra met stratenriekbak.

Nieuwe elektrische serie bij Tobroco-Giant

Op de stand van Tobroco-Giant was de nieuwe G2700E HD-serie te zien, die dit voorjaar werd aangekondigd. Accountmanager Luuk van Kessel gaf volop demonstraties met de G2700E HD Xtra, die specifiek is ontworpen voor taken die een hogere hefkracht vereisen, zoals het vervoeren van pallets met straatstenen. Dankzij het sperdifferentieel heeft de machine meer tractie. De elektrische machine is waarschijnlijk vanaf volgende maand leverbaar. Niet alle noviteiten waren te zien op de ATH/GTH, want de Brabantse machinefabrikant bewaart nieuws voor haar echte fans op 28 en 29 september tijdens de Open Dagen.


LEES OOK

Nieuwe oplaadboxen van Makita.

Opladen in de box

Zo'n beetje alle grote merken die aanwezig waren op de GTH introduceerde diverse oplaadmogelijkheden. Want door grootschalige elektrificatie van je handgereedschap moet je als professional de opslag en het opladen van je accu's goed regelen. Bij Makita introduceerde ze de twee verschillende accuboxen, de BCC01 en BCC02. Binnen de BCC01 heb je plek voor 8 accu's tot 8 ampère en de BCC02 biedt ruimte voor 12 accu's tot 4 ampère. Met deze accubox kun je tot vier accuboxen op één stopcontact zetten, wat binnen 10 uur wordt opgeladen. De accuboxen zijn vanaf oktober beschikbaar en zullen rond de 400 euro gaan kosten. Verder introduceerde Makita twee nieuwe accudoorslijpers, CE004GZ en CE003GZ. Handige aan deze accudoorslijper is dat er twee aparte flenzen bij worden geleverd, groot en klein zodat er wel tot 12,1 centimeter diep kan worden gesneden. Verder is er ook een nieuwe ruggedragen accubladblazer gelanceert de UB004C2 welke tot 29 Newton blaaskracht biedt.


Anton de Jong (r) en Wim van Veldhuizen met de publieksprijs van het Gouden Klavertje Vier.

Elektrisch op pad met accubox

Ook Husqvarna introduceerde eerder dit jaar een oplaadmogelijkheid on-the-go. Blijdschap heerste omdat er met die Multi Rack Charger, 40-C1000X4, op vrijdag de publieksprijs van het Gouden Klavertje vier werd binnen gehaald.


LEES OOK

De GTA 40 (links) samen met de nieuwe accusnoeischaar die tijdens De Groene Sector Vakbeurs al werd gepresenteerd.

GTA 40 handkettingzaag: klein maar krachtig

De stand van Stihl was rijkelijk gevuld met nieuwe producten, waaronder de GTA 40, een professionele versie van de populaire particuliere GTA 26 handzaag. Demonstrateur Rik van Drielen leidde ons verder naar een acculader ingebouwd in een trailer. Accubeheer was ook op de Stihl-stand een belangrijk thema. Dankzij de CM 12 computer wordt de stroomtoevoer van de lader slim verdeeld, waardoor op één stopcontact ruimte is voor 12 multiladers, goed voor het opladen van maar liefst 48 accu's. Nieuwe introducties omvatten de BGA 250 bladblazer, de accudoorslijper TSA 300, nieuwe heggenscharen HSA 140 en HSA 150 (beschikbaar in zowel T- als R-variant), een CB1-box voor veilig laden binnen een voertuig en de geheel nieuwe iMow 7 pro robotgrasmaaiers. Deze kleinere Stihl robotmaaiers kunnen gekoppeld worden om tot 8000 m² gras kort te houden.


De FSA 400 accubosmaaier gaat voor een ware revolutie zorgen zo voorspellen ze op de stand bij Stihl. 'Deze FSA 400 kan zich met gemak meten met de krachtige FSA 461,' aldus Nagtegaal.
Verder introduceerde Stihl de SHA 140 bladblazer op accu en de FSA 400 accubosmaaier. De FSA 400 accubosmaaier is volgens Tommy Nagtegaal vergelijkbaar met de FSA 461, de meest gebruikte Stihl benzine bosmaaier.

Scarivator op de stand van der Haeghe.

Scarivator

Bij importeur van der Haeghe stond de gloednieuwe Scarivator op de stand van
Redexim. De Scarivator is speciaal ontwikkeld voor de toenemende populariteit van hybridevelden. Met deze machine kan de fieldmanager ongewenst materiaal in de wortelzone verwijderen, de grond losmaken en een gladde, vlakke ondergrond garanderen, zonder de onderlaag te beschadigen.


Accountmanager André Kors laat bezoekers alle noviteiten van Ego voor 2025 zien, waaronder de nieuwe accugrondboor.

Genoeg noviteiten bij Ego

Bij Stierman de Leeuw was het moeilijk kiezen tussen nieuwe machines. Zo stonden er diverse doorontwikkeling en noviteiten van Ego voor 2025 al in de stand. Waaronder een nieuwe grondboor ETA0800 welke in 2025 wordt gelanceerd. Verder wordt er een nieuwe multitool speciaal voor professionals uitgebracht de PHX1600. De vorige was voor semi-professionals, waarbij de opzetstukken tussen beide varianten uitwisselbaar blijven. Verder een introductie van de CS1200E: de eerste Ego-tophendelzaag waarbij je de accu op de machine kunt bevestigen. Maar ook een draadloze muziekbox, een nieuwe robotmaaier, twee nieuwe bladblazers, een elektrisch verticuteerhulpstuk, een bladzuiger, een mistventilator en een nat- en droogzuiger.


Christophe Beauprez met de M400 Highway.

Zelfrijdende versnipperaar op nieuw onderstel

Bij Jo Beau was de M600 Gorilla relatief nieuw die eind december werd geïntroduceerd op de Agribex. Verder was de M400 Highway een nieuwe combinatie van machine en onderstel.


LEES OOK

Anouk Achterkamp met de gloednieuwe Kruiwagenzeef XL. Achterkamp: 'De zeef is vanaf heden verkrijgbaar voor 3500 euro en leverbaar in iedere RAL-kleur naar keuze zonder meerprijs.'

Kruiwagenzeef XL

Bij HaScreen stond het prototype van de Kruiwagenzeef XL in de schijnwerpers. Een zeer eenvoudig apparaat want het bestaat eigenlijk gewoon uit een groot zelfdragend zeefdek van zo'n 2 m2 met 20mm-maaswijdte. Maar dit kan ook fijner worden ingesteld door een ander zeefdoek erop te leggen.


Jos Kleinloog van Weedcontrol bij de nieuwe combinatie van AllTrec met een Becx heggensnoeier.

Twee dagen heggensnoeien op één acculading

Bij AllTrec was er een nieuwe combinatie (en dus nieuwe samenwerking) te zien. Zo was één van elektrische werktuigdragers uitgerust met een heggensnoeier van Becx Machines. In de nieuwe combinatie kan je op één acculading twee dagen snoeien aldus Jos Kleinloog van WeedControl. Dit is geen loze belofte volgens Kleinloog omdat het is gestoeld op IoT data uit de bijna 200 AllTrecs die inmiddels rondrijden in Europa. Door IoT-data real-time te verzamelen en analyseren belooft AllTrec gemeenten en aannemers te kunnen helpen om efficiënter te werken en pro-actief onderhoud te plannen, maar ook uitval te voorkomen.


LEES OOK

Voltallige beursteam van Smits Veldhoven bij de gloednieuwe E-Lampo: een mobiele complete beregeningscontainer waarmee ze genomineerd waren voor de Bronzen Sikkel.

Pluy-and-play beregeningsinstallatie zonder vergunning

Bij Smits Veldhoven wisten ze een nominatie binnen te halen voor de Bronzen Sikkel, de innovatieprijs van ATH, met hun mobiele beregeningscontainer: de E-Lampo. Volgens Jan Smits van Smits Beregening is het regelmatig een probleem dat er op golfbanen en sportvelden eerst een vergunning aangevraagd moet worden om een pomphuisje te plaatsen. Dat is op te lossen met deze beregeningscontainer, die zonder vergunning te plaatsen is. Ook voor boeren met wisselende percelen is dit een oplossing, omdat je het 'pomphuis' gewoon met vorkheftruck kunt verplaatsen.


Elektrische TP snipperaar met capaciteit tot 22 centimeter diameter.

Groots snipperen

TP heeft haar aanbod elektrische houtversnipperaars uitgebreid met de 215 Mobile ZE. Hiermee heeft TP de grootste serie elektrische aangedreven versnipperaars in de markt. Ook van Hissink een Rigitrac met kantelbare kabine en frontmaaier.


Elektrische maaiboot van JVS Hem.

Elektrische maaiboot van JVS Hem

Elektrische maaiboot van JVS Hem. Deze boot ziet er precies hetzelfde uit als de dieselvariant en werkt feitelijk ook hetzelfde. Volgens Joris Breedijk van JVS Hem is dat een expliciete vraag van zijn klanten. Op deze manier kun je heel makkelijk maaiarmen en andere componenten uitwisselen tussen de elektrische en de dieselboten. De eerste boot is verkocht aan A. Den Hartog & Zn BV.


Stekkertrekker van MF en Knegt.

Elektrificatie shortcut

De grote tractormerken zijn bijna zonder uitzondering traag als het gaat om elektrificatie. Daarom nemen lokale importeurs wel eens een shortcut en dat levert soms mooie dingen op. Bijvoorbeeld deze co-productie van Mechan, Massey Ferguson en Knegt. Een nieuwe elektrische tractor op basis van de Massey Ferguson 1700 compacte serie.


LEES OOK

3 D GPS BV

GPS gestuurd graven

Volgens directeur Frank Verhoeven van het bedrijf 3D-GPS bv is er in de groen- en infrawereld behoefte aan een eenvoudige en wat goedkopere set om GPS-gestuurd te graven. En laat zijn bedrijf zo'n set nu net aanbieden. Via sensoren op de giek van de kraan en GPS-antennes kun je voor minder dan €10.000 al aan de slag. Dan heb je een set die overzetbaar is naar andere machines.


BBB

GTH/ ATH is natuurlijk ook een echte boerenbeurs en wie mag daar niet ontbreken: juist de BBB! Volgens insiders zou zelfs Caroline zelf gesignaleerd zijn.


Lizander van der Kwast van SAFEQAM camerasystemen.

Veilig werken

Lizander van der Kwast van het bedrijf VDK-Solutions poseert voor een camerasysteem waarmee je graafmachines, maar ook maaiers, kunt beveiligen voor ongelukken. Via AI herkent het systeem wanneer mensen in het bereik van de machine staan en waarschuwt daarvoor.


Fendt E107 V.

Elektrische smalspoortrekker

Deze elektrische smalspoortrekker zou de eerste elektrische trekker zijn met een vermogen boven de 60 pk. De machine, die al in 2023 werd geïntroduceerd, krijgt zeer binnenkort gezelschap van 'normale' elektrische Fendt-tractoren. De Fendt e107 V Vario heeft een externe breedte van 1,07 meter, een hoogte van ca. 2,45 meter en is goedgekeurd voor een snelheid van 40 km/h.TElectrisch smalspoor.


Rumix Spotsprayer.

Prijswinnend

De spotsprayer van het Duitse Rumex was te bewonderen op de stand van Landkracht en is een AI-gestuurde veldspuit. De spotsprayer werkt met plantherkenning door kunstmatige intelligentie. Er is nu een editie met een werkbreedte van 6 meter, die vooral op grasland en dus ook op sportvelden en golfterreinen wordt ingezet om onder andere zuring te herkennen en te bestrijden. De Duitse fabrikant werkt aan andere algoritmes, zodat ook ander onkruid herkend kan worden.


Riverscreen van Smits Beregening.

Riverscreen van Smits Beregening

Als je water oppompt uit oppervlaktewater, loop je gegarandeerd tegen het probleem van vervuiling van jouw filters aan. Met deze drijvende actieve zeef zou dat probleem voor een groot deel getackeld zijn. Een korf van fijnmazig aluminium, waaruit het water wordt weggepompt, wordt constant schoongespoten, zodat het vuil niet naar de pomp wordt afgevoerd.


Clement Verschoor Innomach.

Nieuwe lijn maaiboten

Clement Verschoor komt uit de familie die vele jaren geleden eigenaar was van maaibotenfabrikant Conver, dat inmiddels onderdeel is van de Alamo Group. Verschoor heeft zelf ook jharen gewerkt binnen Conver. Onder andere als commercieel directeur. Door de huidige onrust die er rondom dit bedrijf heerst, ziet hij kansen voor de introductie van een nieuwe lijn maaiboten. Hoe deze eruit gaat zien is nog niet bekend, maar Verschoor wilde op de stand van GTJ Techniek (waar hij te gast was) wel de eerste technische tekeningen laten zien van deze volledig elektrische maaiboot. Verschoor poseert op een echte oldtimer: een maaiboot die zomaar gemaakt zou kunnen zijn door zijn familie.


Een mooie combi: Multihog + Bomford.

Multihog

Marc Kipperman is de Nederlandse vertegenwoordiger van het Belgische bedrijf Van Dyck Marcel. Hij poseert trots voor een maai-opvangcombinatie bestaand uit een Multihog-werktuigdrager en een Bomford-maaiarm. Deze combinatie is verkocht is aan de Friese gemeente Dantumadiel.


Joel van Dyck, directeur van het Belgische bedrijf Van Dyck Marcel met een Sunseeker-heggenschaar.

Sunseeker

Joey van Dyck van het Belgische bedrijf Van Dyck Marcel, poseert met een Sunseeker-heggenschaar. Het bedrijf van Van Dyck is sinds kort importeur van dit merk Chinese accuhandgereedschappen en robotmaaiers. Deze machines worden gebouwd door het moederbedrijf dat volgens Van Dyck in de top 3 van fabrikanten van dit soort machines zit. Dat wij Sunseeker in Europa niet kennen, komt vooral omdat het bedrijf voornamelijk OEM-machines heeft gebouwd en pas recent een eigen lijn machines uitbrengt. Joel van Dyck verwacht vooral veel van de robots van Sunseeker. Niemand kan volgens hem voor een prijs van rond de 1200 euro een gazonrobot maken met GPS. De komende periode gaat Van Dyck actief op zoek naar dealers.



Gouden Solis trekker om het recordaantal van 300 verkochte compacttractoren te vieren.

Een gouden trekker

Alle grote trekkerboeren hadden op de een of andere wijze een elektrische trekker op de stand staan. Met uitzondering van Solis, die een gouden trekker wist te showen. Dit was om te vieren dat Solis het afgelopen jaar een recordaantal van 300 compacttractoren op de Nederlandse markt wist te verkopen. De aanwezige vertegenwoordiger wist verder ook te melden dat Solis in India wel degelijk bezig is met elektrische tractoren. Deze komen binnenkort voor de Nederlandse markt beschikbaar. Een eerste prototype stond al op de stand.


Machinaal bloembollen planten.

Bloembollen planten met een elektrische Kubota

De firma A. Geerlings Bloembollen plant sinds jaar en dag machinaal bloembollen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in wegbermen. Het idee is heel eenvoudig. De plantmachine snijdt de grasmat open en tilt deze op, zodat de bloembollen eronder kunnen worden geplaatst. Dit gebeurt op een breedte van 1 meter in één werkgang. A. Geerlings stond specifiek op deze beurs omdat het vanaf komend seizoen volledig elektrisch bollen kan planten. De vaste Kubota-dealer van Geerlings, André Hogervorst van tuin-en parkdealer Hogervorst, is zelf op de stand aanwezig om de nieuwe machine in de markt te zetten. Hogervorst heeft een 'ouderwetse"' diesel-Kubota volledig aangepast tot een elektrische tractor. Overigens is Kubota een van de merken die op de achtergrond al elektrische tractoren beschikbaar hebben, maar deze op de beurs niet lieten zien.


Prototype van de Ramm 3000 met Gerrit van Nieuwenhuizen

Onkruid

Onkruid vergaat niet luidt de stelregel. Met de nieuwe RAMM 3000 machine van RAMM moet dit op sportvelden en golfbanen tot het verleden gaan behoren. RAMM importeerde al veel jaren de Engelse RootWave-technologie. Importeur RAMM heeft samen met het Duitse Kersten het ontwerp en het IP van deze machine gekocht en verder ontwikkeld naar een machine die ook bruikbaar is in golf en sport. Op GTH liet Van Nieuwenhuizen een prototype van de machine zien. Deze bestaat uit een accupack, die in staat is om 230 V te leveren, de uiteindelijke RAMM 3000 machine, die 230 V om kan zetten naar veel hogere voltages, die via een lans in de plant wordt gevoerd. Een automatische aardpin zorgt ervoor dat het circuit gesloten blijft. De nieuwe innovatie wist ook de derde plek te behalen in de innovatieprijs van GTH: Gouden Klavertje Vier.


Stefan Stookebrook van Frisian met de gloednieuwe Volmer quad.

Meer zicht en meer mobiliteit op de elektrische quad

De opmars van de quad is ongetwijfeld een mini-trend te noemen op de GTH2024. Frisian Motors specialiseert zich in de elektrische voertuigen, dit jaar kwamen ze naar de beurs met een primeur. Een gloednieuwe elektrische quad: de Volmer. Volgens accountmanager Stefan Stokebrook biedt een quad extra zicht en mobiliteit vergeleken met andere voertuigen. Hij noemt als voorbeeld een mollenvanger, die zonder cabine om zich heen moet kunnen kijken, of een groenverzorger die na het maaien met een bosmaaier snel van de quad kan afstappen om stukjes gras bij te werken.


LEES OOK

Klemmen, grijpen en zagen met elektrische verrijker

Bij Groeneveldt Grijpers zagen ze een Zaaggrijper 771 met een hydraulische zaagkast. Deze grijper kan moeiteloos bomen horizontaal en verticaal draaien en stammen van 70 en 90 centimeter diameter verwerken. Als beursprimeur was deze klem gekoppeld aan de Manitou 2660 E Vision +: een elektrische verrijker van importeur Almat. De combi maakt volledig Co2 neutraal bomen vellen mogelijk.


Kress Lanceert CyberTank Light

Op de GTH2024 is de elektrificatie wel een megatrend te noemen. Bij het groeiende aantal aan accumachines horen ook meer opties voor acculaders. Kress had al een CyberTank om de eigen accu's op te laden, maar komt nu met de CyberTank Light, een kleinere variant die inspeelt op de klanten om nog mobieler te kunnen werken.

Bobcat-machines in actie
Rondom de koepeltent van Inter-Techno stonden verschillende Bobcat-machines in alle soorten en maten opgesteld. Onder begeleiding van accountmanager Jan Willem van Tuijl konden jonge (en oude) machinisten hun vaardigheden testen door een torentje te stapelen met een elektrische Bobcat. Ook bij Inter-Techno zien ze de trend van elektrificatie. Een elektrische graafmachine of lader van Bobcat gaat bij intensief gebruik ongeveer een dagdeel mee beloven ze ons. Er bestaat ook de mogelijkheid om de machines te huren via 123 Machineverhuur.


LEES OOK

Nieuw: de krachtige ZX95

De oranje kleur van de Hitachi-machines is niet te missen. Op de GTH-beurs werd de nieuwe ZX95 naar voren geschoven. Deze middelgrote graafmachine biedt meer comfort door de grotere cabine, en kan stiller werken ondanks het grotere vermogen. In de pijplijn bij Hitachi zitten nog een paar grotere graafmachines, waaronder een elektrische 8-tonner. Op de stand werd ook een Hitachi ZX-19 E getoond, een minigraafmachine die normaal werkt op diesel maar door een bevlogen dealer zelf naar elektrisch is omgebouwd.


LEES OOK
Hitachi-machines van één tot tien ton
07-09-2024 | NIEUWS
42 sec

Verzameling oude Echo Kettingzagen bij EuroGarden.

Antieke Echo's en zelflerende robotmaaiers in de spotlight

Vraag je productmanager Johan Teeuwen naar nieuwigheden bij leverancier EuroGarden, dan loopt hij direct met je mee naar de Optimus Z zero-turn zitmaaier van Cramer. Deze maaiers werken op een LiFePo4 accu, oftewel lithium-ijzer fosfaat. Deze accu's kunnen niet zelf ontbranden bij bijvoorbeeld valschade. Dezelfde accu's zien we terug in een andere nieuwkomer, het Ansmann Powerstation. Dit oplaadstation is uit te breiden met de Powerstation Extender en een zonnepaneel van Ansmann, wat zorgt voor meerdere oplaadopties op locatie. Tot slot toont Teeuwen de zelflerende Aiconic robotmaaier. Door de AI aan boord van deze robotmaaier maait hij efficiënter. Dankzij de antenne heeft deze robotmaaier een satellietverbinding, waardoor hij niet afhankelijk is van 4G. Niet alles in de tent van EuroGarden is nieuw: verzamelaar Hendrik Roelofs richtte een hoekje in met antieke Echo-kettingzagen.


LEES OOK

Sportieve roots, groene toepassingen

We noemden al de opkomst van de quad in het arsenaal van de groenvoorziener. Bij de stand van Quadwinkel valt je blik eerst op de Yamaha, een merk dat grote bekendheid geniet. Maar wie langer kijkt zal zijn oog laten vallen op de Can-Am Outlander. Can-Am is bekend uit de sportwereld, wat je vaker ziet bij quad-merken. De Outlander is een relatief brede en zware uitvoering van een quad, op de beurs uitgerust met een maaier op roller van het Finse Rammy. Door de grote rekken aan de voor en achterkant biedt de Outlander veel flexibiliteit.


Minder machines, meer focus

Stef de Swart, verkoopadviseur bij Kraakman, merkt op dat er door het wisselvallige weer veel mensen naar de beurs zijn gekomen, 'want ze kunnen toch niet oogsten of maaien'. Vergeleken met de vorige editie besloten dealers Kraakman en Groenoord om minder John Deere machines mee te nemen, om zo beter de verschillende productlijnen uit te lichten. John Deere presenteert dit jaar geen nieuwe lijn voor hoveniers of groenvoorzieners. John Deere werkt wel aan nieuwe functionaliteiten voor groenvoorzieners die al worden toegepast in de landbouw.


StarFire 7000 van John Deere.
Op de beugel van een John Deere-maaier zit de StarFire 7000 gemonteerd. Deze ontvanger is al bekend uit de precisielandbouw. Met GPS ziet de bestuurder blauwkleuring bij het maaien, en er wordt data verzameld over gebruik en onderhoud. Menno Mulder van FarmSight legt uit hoe zijn team bij het JD Operations Centre als een soort high-tech ANWB kunnen meekijken bij technische problemen voor onderhoud en reparatie op afstand. Dit vervangt het vaak klungelige videobellen met de technische dienst. Het plan is om deze functies in de loop van dit jaar uit te rollen voor de tuin & parksector.


Volledige beursstand van Lozeman.

Grillo: de nieuwe troef

Importeur Lozeman zit op een interessant kantelpunt. Eind 2025 stopt de samenwerking met Gianni Ferrari. Om te zorgen dat er geen gat valt in het aanbod presenteren zij op de beurs een reeks machines van Grillo, die in de loop van de tijd steeds zichtbaarder zullen worden.


LEES OOK

Bij Onlineveilingmeester.nl zetten ze de tering naar de nering op de eerste dag. Er viel voldoende hagel om de blikjes fris de hele dag koel te houden.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER