Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Alarmerend kennistekort over natuur vraagt om actie

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 7 oktober 2024
118 sec


Compendium biedt deel van de oplossing

De staat van de Nederlandse natuur en het milieu is goed gedocumenteerd, maar die gegevens worden niet altijd goed benut. Het Compendium voor de Leefomgeving (CLO), dat al 25 jaar feiten en cijfers verzamelt over luchtkwaliteit, biodiversiteit en de beschikbare ruimte in Nederland, biedt een rijke bron aan informatie voor beleidsmakers en burgers. Toch blijkt uit onderzoek dat jongeren steeds minder bekend zijn met veelvoorkomende planten- en diersoorten. Terwijl het CLO uitgebreide data beschikbaar stelt, weten jongeren bijvoorbeeld vaak niet meer hoe een margriet of merel eruitziet. Dit onderstreept het groeiende gat tussen beschikbare kennis en de daadwerkelijke betrokkenheid bij de natuur.

Huismus (pixabay)
Huismus (pixabay)

De dalende kennis van jongeren over de natuur is zorgwekkend, vooral in een tijd waarin het milieu onder druk staat. Het verlies aan biodiversiteit en de impact van klimaatverandering vragen juist om meer bewustzijn en actie. Het CLO biedt een schat aan informatie over deze onderwerpen, maar die gegevens lijken onvoldoende te landen bij jongere generaties. Waar oudere generaties nog weten hoe ze natuur om zich heen moeten herkennen, zien jongeren simpelweg minder groen in hun dagelijks leven. De natuur verdwijnt uit hun zicht en daarmee ook uit hun hart. Dit leidt tot minder betrokkenheid en inzet voor natuurbehoud.

Data als middel tegen kennisverlies

Het CLO kan helpen om dit kennisverlies tegen te gaan. De 440 indicatoren geven niet alleen inzicht in de staat van de natuur, maar kunnen ook ingezet worden in educatieve programma's en campagnes zoals de door Natuurmonumenten gelanceerde actie 'Laat de natuur leven'. Deze campagne stimuleert mensen om met simpele ingrepen, zoals het planten van bloemen, de biodiversiteit te vergroten. Door de beschikbare data uit het CLO in te zetten, kan het brede publiek, en in het bijzonder jongeren, bewust gemaakt worden van de toestand van de natuur en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.


Technologie helpt een handje

Naast het gebruik van data kan ook technologie helpen om de band met de natuur te herstellen. Een goed voorbeeld hiervan is een innovatief AI-model dat ontwikkeld is door Fontys Hogescholen, HAS green academy en Naturalis. Dit model kan wilde planten herkennen en tellen aan de hand van foto's, wat onderzoekers, maar ook burgers kan helpen om beter inzicht te krijgen in de planten om hen heen. Met de juiste dataset kunnen zelfs bloemen in stedelijke bermen en tuinen automatisch herkend worden, wat kan bijdragen aan educatie en bewustwording onder jongeren. Door technologie in te zetten voor natuurmonitoring, ontstaat er een laagdrempelige manier om betrokkenheid bij de natuur te vergroten.


De toekomst van natuur en data

Het integreren van gegevens uit het CLO met nieuwe technologieën zoals het plantentel-algoritme biedt veel potentie voor de toekomst. In combinatie met gerichte educatiecampagnes kan deze data helpen om de kloof tussen jong en oud te dichten als het gaat om kennis over de natuur. Zo kunnen we niet alleen meer te weten komen over de staat van onze leefomgeving, maar ook nieuwe generaties activeren om in actie te komen voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Een betere samenwerking tussen data, technologie en betrokkenheid is nodig om Nederland groener en natuurrijker te maken voor de toekomst.


Dieper in deze thema's duiken?

Lees meer over het onderzoek van Natuurmonumenten 'Jongeren kennen veel voorkomende plantensoorten niet meer' (en bekijk hier een infographic), over het Artificial Intelligence-model dat Fontys Hogeschool, HAS en Naturalis ontwikkelden om wilde planten te herkennen en tellen en lees meer over de bijna 440 indicatoren van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO).


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
D. Ploeg
maandag 14 oktober 2024
Goedemorgen,
Een interessant stuk maar ik mis ObsIdentify. Deze kennisbank is ook beschikbaar en voor de jeugd ook leuk om mee te werken.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER