Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wie wint de Circulair Spelen Award 2024?

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, zondag 22 september 2024
736 sec


Deze projecten zijn genomineerd

Voor de zesde keer op rij wordt de Circulair Spelen Award uitgereikt, waarbij niet één, maar twee jury's verantwoordelijk zijn voor het kiezen van de beste circulaire speeltuin van het jaar. De eerste jury is een kinderjury. Als eindgebruikers van speelplekken zijn deze juryleden bij uitstek geschikt om te bepalen welke het leukste en meest uitdagend is. De tweede jury is samengesteld uit deskundigen op het gebied van spelen in de openbare ruimte. Beide jury's zullen de volgende achttien verschillende speelplekken beoordelen.

De (nagenoeg) voltallige kinderjury
De (nagenoeg) voltallige kinderjury

De jonge juryleden bekijken de verschillende speeltuinen aandachtig en geven hun eerlijke mening over aspecten zoals creativiteit, speelplezier en de moeilijkheidsgraad van de toestellen. Uiteindelijk zal elk jurylid zijn of haar favoriet aanwijzen. De genomineerde speeltuinen en de bijbehorende beoordelingen door de juryleden zijn hier op een rij gezet. De winnaar blijft voorlopig geheim, maar wordt binnenkort bekendgemaakt via onze kanalen.
De jury's krijgen van iedere speelplek een korte omschrijving en één foto te zien; dat was ook de instructie voor de deelnemers. Die foto's zijn bij dit artikel geplaatst.


'Een niet of weinig gebruikte speelplek is per definitie niet duurzaam'

Over de vakjury

Diana den Held is docent Circulaire Economie aan de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus University. Ze heeft er zelf de master Elective Circulaire Economie opgezet. Ieder jaar begeleidt ze diverse onderzoeksprojecten aan de RSM. Ook is ze één van de wetenschappers van denktank Het Groene Brein.


vakjury vlnr: Denise van der Schaft, Saskia van Hoore, Liesbeth van Tilburg, Diana den Held
Saskia van Hoore is bestuurslid van Stichting Ruimte voor de Jeugd. Dat is een interdisciplinair platform dat zich inzet voor spel- en speelruimte voor kinderen en jongeren en dat deskundigen uit verschillende professies bijeenbrengt om elkaar te informeren en te inspireren. Verder richt Van Hoore zich met haar bureau Tante Kastanje op beleidsadvies en projectcoördinatie op het gebied van buiten spelen en een beweegvriendelijke buitenruimte.

Denise van der Schaft is projectleider bij Stichting het Gehandicapte Kind van de Speeltuinbende. Middels de programma's Sporten, Spelen en Leren zorgt deze stichting ervoor dat kinderen met en zonder beperking samen opgroeien, samen kunnen spelen en elkaar echt leren kennen.

Liesbeth van Tilburg is eigenaar van Speeltuin en Pannenkoekenrestaurant Vrouwenhof in Roosendaal. Vorig jaar won die speelplek de Circulair Spelen Award.

Over de speeldeskundigen

Onze speeldeskundigen stellen we bij de beoordeling uitgebreider aan je voor, maar nu alvast een bekendmaking van de samenstelling van de kinderjury. Alle juryleden zijn rond de negen jaar oud en hebben dus al aardig wat speelervaring achter de rug!



Ken jij De Spikkel al?

De Spikkel is een instrument dat helpt om speelplekken te beoordelen, zelfs al vóórdat ze zijn aangelegd. De tool richt zich op het bieden van voldoende speelmogelijkheden door te kijken naar variatie in de omgeving, inrichting, spelvormen en de mate van uitdaging. Wat De Spikkel bijzonder maakt, is dat dit gebeurt vanuit het perspectief van het kind. Het doel van De Spikkel is niet om ontwerpen goed of af te keuren, maar om ontwerpers, ouders en professionals te ondersteunen bij het realiseren van speelplekken waar kinderen echt graag naartoe gaan en terug willen komen.

Speeltoestel van zeven meter hoog

Van BOERplay, inrichter van speel- en beweegplekken, beoordeelden de jury's twee inzendingen. Annelies de Jong, manager marketing, communicatie en landschappelijk ontwerp, vertelt over het eerste project: 'In het Rensenpark, het voormalige dierenpark van Emmen, is een volledig nieuwe circulaire speelplek gerealiseerd. BOERplay heeft het ontwerp van de speelplek verzorgd, met als pronkstuk een indrukwekkend speeltoestel van zeven meter hoog. Het hele toestel is vervaardigd uit FSC-gecertificeerd hardhout, wat de duurzaamheid ten goede komt. Het toestel is bijzonder vanwege het hergebruik van twee rvs glijbanen en een glijstang uit het oude speeltoestel. Deze zijn geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Naast het hergebruik van deze onderdelen in het hoofdspeeltoestel zijn er zwerfkeien uit het voormalige olifantenverblijf gebruikt. Deze nieuwe speelplek in het Rensenpark daagt kinderen uit om (hoog) te klimmen, klauteren, glijden, balanceren en slingeren. Daardoor is de plek niet alleen een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van Drenthe, maar ook een belofte voor een duurzame, circulaire toekomst voor de kinderen die er spelen.'


BOERplay - Rensenpark Emmen
BOERplay - Rensenpark Emmen

Beleeftuin met imposante tribune

Voor Europarcs Limburg in de gemeente Echt-Susteren heeft BOERplay verschillende buitenruimtes flink onder handen genomen. Door de toevoeging van nieuwe speeltoestellen en duurzaam hergebruik van al aanwezige materialen en elementen is een van de buitenruimtes omgetoverd tot een circulaire beleeftuin. De tuin is opgebouwd uit speeltoestellen van FSC-gecertificeerd robiniahout en inheemse beplanting die het hele jaar groen blijft. De Jong: 'Een pad van hergebruikte klinkers leidt je langs een groot watertoestel met waterpomp. Het water mondt uit in een kleine waterloop, waar kinderen heerlijk kunnen spelen met zand en water. Even verderop vind je de duurzame tribune van het nieuwe openluchttheater. Bij de aanpassing van het terras zijn tegels vrijgekomen, die zijn hergebruikt bij het maken van de tribune. De bestaande jeu-de-boulesbanen zijn opgeknapt, de tafeltennistafel is verplaatst en ook het levensgrote schaakveld en de air-trampoline zijn opgenomen in het ontwerp. Om het plaatje compleet te maken, wordt de beleeftuin 's avonds uitgelicht met lantaarnpalen die eerst elders op het terrein van het park stonden. Voor de midgetgolfbanen die eerst op de plaats van de beleeftuin lagen, hebben we een nieuw ontwerp gemaakt, zodat deze elders op het park herplaatst kunnen worden.'


BOERplay - Europarcs-Susteren
BOERplay - Europarcs-Susteren

Klim- en klauterspeelplek

De Twee Heren, voor stadsnatuur en natuurspeeltuinen, doen mee met maar liefst drie inzendingen. De eerste betreft een speelplek bij de ML Kingschool in Purmerend. Fleur Mulder vertelt dat oude keerwanden deel uitmaken van een klim- en klauterspeelplek op het groene schoolplein van de school. 'De keerwanden vormen een klimmuur, robuust en geschikt bij freerunning. Als de speelplek ooit wordt ontmanteld, kunnen de keerwanden hun oude functie weer krijgen omdat ze nog intact zijn.'


De Twee Heren - ML Kingschool in Purmerend
De Twee Heren - ML Kingschool in Purmerend

Waterspeelplaats

Het tweede project van De Twee Heren siert het DEK-terrein in Medemblik. Mulder: 'Op de plaats waar vroeger een rij molens stond, is een nieuwbouwwijk gerealiseerd, met een natuurlijke speelplek voor de bewoners. Delen van de karakteristieke achthoekige fundatie van de molens zijn verwerkt in de waterspeelplaats. En in het ontwerp vind je de achthoekige vorm terug in het centrale deel van de speelplek.'


De Twee Heren - Het DEK-terrein in Medemblik
De Twee Heren - Het DEK-terrein in Medemblik

Regenwater als veilig speelwater

En dan het derde project van De Twee Heren: Rainproof spelen. Het gaat hier om een waterspeelplaats waarbij regenwater veilig te gebruiken is als speelwater. 'Door innovatief gebruik te maken van natuurlijke materialen, kunnen we regenwater dat afvloeit van verharding of daken opslaan en filteren. De circulaire opzet van het systeem zorgt ervoor dat hetzelfde water keer op keer hergebruikt kan worden. Zo kunnen ook periodes van droogte worden overbrugd', aldus Mulder.


De Twee Heren - Rainproof spelen
De Twee Heren - Rainproof spelen

De verbindende kracht van water

'Kinderen hebben een natuurlijke fascinatie met water. Water nodigt uit om te spelen, de structuur en eigenschappen te verkennen en wakkert de creativiteit aan. Het biedt mogelijkheden om te ontdekken en te leren en het ontspant je brein. Spelen met water past bij de ontwikkeling van kinderen, ongeacht hun fysieke conditie, leeftijd, taal, geslacht, cultuur en bijzondere kenmerken. Water heeft een magische aantrekkingskracht', aldus Kirsten Goede van Goede Speelprojecten over het project Natuurpark Waterland. 'Als kinderen spelen met water is er geen hiërarchie; iedereen is gelijk. En iedereen komt vanzelf een keer aan de beurt bij het pompen, kliederen of water scheppen. De rolverdeling - als die er al is - ontstaat vanzelf. Je ziet kinderen van verschillende leeftijden moeiteloos samen spelen.'
De speel- en sporttoestellen uit de productlijn Robuust Robinia/Robuust Staal van Goede Speelprojecten worden met grote zorg ontworpen en handmatig geproduceerd in de productiehallen in het Duitse Arnsberg (in het Sauerland). Het toegepaste robiniahout is Europees hardhout uit duurzaamheidsklasse I-II en wordt verantwoord (conform EU-regelgeving) geoogst uit duurzaam beheerde bossen in het Duitse Brandenburg en Hongarije. Het gebruikte rvs wordt voor 80 procent gewonnen uit gerecycled roestvast staal afkomstig uit Duitsland. De afvalstromen uit de productie worden door lokale recyclebedrijven aangenomen. Alle toestellen en attributen worden op bestelling vervaardigd, waardoor de grondstoffen en materialen een waardevolle bestemming krijgen en er geen verspilling plaatsvindt.


Goede Speelprojecten - Natuurpark Waterland (door Rob Lamberts)
Goede Speelprojecten - Natuurpark Waterland (door Rob Lamberts)

Hergebruik en participatie centraal

'Bij het herinrichten van zestien speelplekken in Elst-Zuid heeft idverde NL, in nauwe samenwerking met de gemeente Overbetuwe, voor een circulaire aanpak gekozen', zo begint Meggie Olijslagers, coördinator marketing en communicatie bij idverde, haar verhaal. 'Een belangrijk onderdeel van het project 'Spelen in Overbetuwe' was het hergebruik van bestaande speeltoestellen en materialen. Een speeltoestel dat qua kleur niet meer passend was voor de buurt, hebben we opnieuw laten spuiten. Hierdoor ziet het toestel er weer als nieuw uit en past het perfect in de nieuwe omgeving, wat verspilling van materialen voorkwam. Daarnaast hebben we gedurende het hele proces gebruikgemaakt van de bestaande speelvisie van de gemeente en werd er intensief overlegd met omwonenden. Op basis van hun wensen ontstonden er bewonersinitiatieven. Bewoners zamelden zelf geld in om extra elementen aan de speelplekken te kunnen toevoegen. Deze aanpak zorgde niet alleen voor minder verspilling, maar versterkte ook het draagvlak en eigenaarschap van de buurtbewoners. Samen hebben we circulaire en duurzame speelplekken gerealiseerd die door de buurt worden omarmd. Verder was ook OBB spelmakers + ruimtedenkers hierbij betrokken. Dit ingenieursbureau op het gebied van spelen had eerder een speelvisie voor de gemeente opgesteld en een conceptontwerp gemaakt. OBB bleef aangehaakt als sparringpartner voor onze ontwerpers, zodat we een definitief ontwerp konden opstellen.'


idverde - Spelen in Overbetuwe
idverde - Spelen in Overbetuwe

Circulair spelen als verrijking voor de buurt

In de Regenboogbuurt in Almere zijn meerdere speelterreinen duurzaam heringericht, met een sterke focus op circulair spelen. Het ging onder meer om het schoolplein van OBS Het Spectrum. Het bouwteam was een samenwerkingsverband van de gemeente Almere, Dusseldorp B.V., Arcadis en idverde NL. Er werd een innovatief speelconcept ontwikkeld, dat inzet op het hergebruik van materialen en het vergroten van de biodiversiteit in de wijk.
Olijslagers: 'Op alle locaties is gekozen voor circulaire materialen, zoals gerecyclede speeltoestellen en hergebruik van lokale grondstoffen. Natuurlijke elementen zoals beplanting, een waterdoorlatende bodem en regenwateropvang dragen bij aan een klimaatbestendige en duurzame speelomgeving. Deze speellandschappen bieden kinderen niet alleen speelplezier, maar ook de kans om op een speelse manier te leren over circulariteit en natuurbehoud. Dankzij de integrale samenwerking met lokale partners wordt de wijk getransformeerd tot een groen, leefbaar gebied dat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van de stad. Dit project in de Regenboogbuurt laat zien dat circulair spelen een verrijking is voor de wijk én een belangrijke stap in de richting van een circulaire economie.'


idverde - Regenboogbuurt Almere
idverde - Regenboogbuurt Almere

Integraal ontwerp voor spelen, bewegen en ontmoeten

De Nieuwe Tuinderij in Zuidoostbeemster heeft een circulaire, duurzame openbare ruimte die het verlengde is van de tuinen. BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vroeg de specialist in speel- en sporttoestellen Kompan om advies en om invulling te geven aan het integrale ontwerp. De opdracht: beschouw de hele openbare ruimte als een eenheid waarin spelen, sporten, bewegen en ontmoeten samenkomen. Patrick van Ooijen, duurzaamheidsmanager bij Kompan Benelux: 'Spelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn zodanig geïntegreerd dat bewoners, jong en oud, zich onbewust door de héle wijk heen bewegen in plaats van op één locatie, ergens op een overgebleven stukje grond. Hiermee stimuleren we bewegen en ontmoeten, waardoor de openbare ruimte meer gebruikt wordt en een positiever effect heeft op het welzijn van alle bewoners. De hoofdmaterialen zijn robinia en staal. Robinia is 100 procent biologisch en volledig afbreekbaar. Het staal is 100 procent herbruikbaar in de originele vorm of via recycling en bevat minimaal 50 procent gerecyclede grondstof. Aan het eind van de levensduur is hiermee bijna al het materiaal herbruikbaar.' Volgens Van Ooijen is dit project een perfect voorbeeld van een doordachte invulling van een wijk die verder gaat dan het inzetten van duurzame materialen om tot een circulaire oplossing te komen. 'Zeker als je het afzet tegen de gebruiksintensiteit. Een niet of weinig gebruikte speelplek is per definitie niet duurzaam.'


Kompan - De Nieuwe Tuinderij
Kompan - De Nieuwe Tuinderij

De magie van aantrekkingskracht

Kompan plaatste verder nieuwe toestellen bij Speeltuinvereniging OKB in Alkmaar. Van Ooijen: 'Deze bieden een unieke speelbeleving, waardoor kinderen terug blijven komen. Een circulaire en duurzame speeltuin bestaat namelijk niet alleen uit circulaire materialen, maar heeft ook de magie van aantrekkingskracht. Een speelplek moet zó ingericht zijn dat er veel gebruik van gemaakt wordt. Een speelplek waar niemand komt, is immers sowieso niet duurzaam. Hierbij is het belangrijk dat de toestellen onderhoudsarm zijn.'
De oude houten toestellen vroegen veel onderhoud - een onderschatte milieubelasting, omdat er vaak veel materialen en middelen voor nodig zijn. Bij de nieuwe toestellen bestaat het onderhoud voornamelijk uit het schoonhouden van de toestellen. De vrijwilligers hebben daardoor meer tijd voor de speeltuin. De nieuwe toestellen bestaan niet alleen voor een groot deel uit gerecyclede materialen; alle gebruikte materialen zijn zelf ook weer 100 procent circulair in te zetten en te recyclen. Alle onderdelen zijn eenvoudig van elkaar te scheiden, en 50 procent van het staal en 57 procent van al de toegepaste kunststof is gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Het HDPE is voor 91 procent gemaakt van pre-consumer materiaal; dit is gebruikt materiaal van bijvoorbeeld voedselverpakkingen. Van Ooijen: 'De kinderen spelen nu met veel plezier op toestellen die in de toekomst 100 procent omgevormd kunnen worden tot nieuwe toestellen. Maximaal speelplezier, maximale circulariteit.'


Kompan - Speeltuinvereniging OBK Alkmaar
Kompan - Speeltuinvereniging OBK Alkmaar

Een duurzame speeltuin zonder beperkingen

In Amsterdam heeft KSP een circulair project van formaat gerealiseerd. Op het dak van de Gaasperdammertunnel, boven de A9 bij Amsterdam, kunnen kinderen genieten van het Brasapark. Ed Donkers, brandmanager bij LimeGreen: 'Het is een duurzame speeltuin zonder beperkingen, waar ook kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking veel plezier aan gaan beleven. Voor de realisatie van dit speelterrein is circulair ONE-DNA-kunstgras toegepast, maar ook circulaire Kompan-speeltoestellen en shockpads van Schmitz. Met deze nieuwe speelplek zet de gemeente Amsterdam de sociale én duurzame toon voor andere gemeenten.'
Brasa betekent 'omhelzing' in de Surinaamse cultuur. Het Brasapark 'omhelst' iedereen en is ontworpen met speciale aandacht voor brede toegankelijkheid. Het is een speelplek waar kinderen met en zonder handicap elkaar kunnen ontmoeten. Bij het ontwerp is de richtlijn voor samen spelen van het SamenSpeelNetwerk gebruikt. Dat betekent dat 70 procent van de speelaanleidingen bereikbaar is voor iedereen, en 50 procent bespeelbaar is voor ieder kind en gericht op het stimuleren van ontmoeting en samen spelen.


Limegreen - Brasa Park Amsterdam - Beeld door Sanne Couprie en gemeente Amsterdam
Limegreen - Brasa Park Amsterdam - Beeld door Sanne Couprie en gemeente Amsterdam

Beweegtuin als speel- en sportruimte

'In de nieuwbouwwijk Groot Agteveld in de gemeente Leusden heeft de ontwikkelaar een groene ruimte gereserveerd voor speelruimte. Op initiatief van het dorp werd een proces gestart om samen met de gemeente Leusden, DAVA (Door Achterveld Voor Achterveld) en OBB spelmakers + ruimtedenkers te komen tot een gedragen ontwerp om van deze speelruimte een echte beweegtuin te maken. Een beweegtuin voor de hele wijk, waar voor alle leeftijden uitdagingen zijn op het gebied van bewegen, spelen en sporten en die uitnodigt tot buurtontmoeting', aldus Arjan Vreugdenhil, ontwerper en adviseur bij OBB. 'We hebben het participatief ontwerptraject verzorgd en een plan opgesteld waar iedereen enthousiast over was. In 2023 was de realisatie door het bedrijf Wernsen, met toestellen van Houtplezier Speeltoestellen, een beweegbank van IPitup en beweegbordjes van Biopanel.'


OBB spelmakers + ruimtedenkers - Beweegtuin gemeente Leusden
OBB spelmakers + ruimtedenkers - Beweegtuin gemeente Leusden

Meer speelfuncties in één toestel

Edward van den Borne, directeur en adviseur spelen regio België bij RePlay Profs in Playgronds B.V.: 'De gemeente Meierijstad kwam bij ons voor de renovatie van een speelplek. Het is gebruikelijk dat we op de locatie de mogelijkheden gaan bekijken. Al snel zagen we dat er toestellen stonden die aan vervanging toe waren. Er zat echter nog wel veel materiaal aan dat we opnieuw in een speeltoestel konden verwerken. Er stond onder andere een houten toestel met rvs delen eraan. Denk bijvoorbeeld aan een glijbaan, klimwand en doorloopbeveiligingen. Onze adviseur nam de eigenschappen, afmetingen en staat van de onderdelen op en ging met de designafdeling aan de slag. Er werd een zeskanttoren ontworpen waarin 95 procent van de gebruikte onderdelen hergebruikt werd. Een los driedelig duikelrek werd ook ingezet door dit te koppelen aan de toren. Nog meer speelfuncties in één toestel! Ook was het de wens van de opdrachtgever om de ondergrond aan te passen. Hiervoor werd Dekowood gekozen, wat van geshredderde (verkleinde) oude pallets is gemaakt. Het maakt deze speelplek nog duurzamer en optimaal als het gaat om circulariteit.'
De gemeente laat weten trots te zijn om te kunnen laten zien dat goede elementen nog prima te hergebruiken zijn. 'Het is zeer verantwoord, duurzaam en zelfs kostenbesparend. Omdat Replay zelf produceert (made in Holland, dat zie je nog maar zelden), kunnen opdrachtgevers bij hen terecht om delen of hele toestellen te hergebruiken.'


RePlay Speeltoestellen - renovatie speelplek gemeente Meijerijstad
RePlay Speeltoestellen - renovatie speelplek gemeente Meijerijstad

Met en zonder beperking samen buiten spelen

Ook het SamenSpeelFonds diende een project in: een wilgentunnel en insectenwand voor het Speeleiland in de gemeente Culemborg. Meer over het Speeleiland kun je lezen bij SW Advies. De projectleider bij het SamenSpeelFonds, Patricia de Haas, vertelt: 'Het is een natuurlijke en avontuurlijke samenspeelplek, waar kinderen met en zonder beperking samen buiten kunnen spelen. Veel natuurlijke elementen, zoals de insectenwand voor kleurrijke bloemen en het water rondom, maken er een geweldige speelplek van voor alle bezoekers.'


SamenSpeelFonds - Sterrenschool Het Universum Almere - Insectenwand bij Speeleiland Culemborg, een prachtige nieuwe inclusieve samenspeelplek
SamenSpeelFonds - Sterrenschool Het Universum Almere - Insectenwand bij Speeleiland Culemborg, een prachtige nieuwe inclusieve samenspeelplek

Inclusieve natuurspeeltuin

Sicuro Speeltoestellen realiseerde samen met Jos Kanters Groenvoorziening een natuurspeeltuin in Boerdonk. 'Vijf jaar geleden kwam de werkgroep 'Natuurlijk Spelen in Boerdonk' voor het eerst bij elkaar en werd tijdens de vergadering genoteerd: liever gips dan vierkante ogen. Er moest een uitdagende, gezonde en avontuurlijke speelplek komen om kinderen van achter hun computer- en telefoonschermpjes vandaan te krijgen', aldus Nick Althuizen, algemeen directeur bij Sicuro Speeltoestellen. 'Bij het ontwerp van de speelplek werd input gegeven door de werkgroep én kinderen. Zij moesten er rekening mee houden dat er zoveel mogelijk groen behouden moest blijven en dat er bovendien nieuw groen bij zou komen. Ook natuurlijke elementen zoals water, zand, keien en groen zouden worden toegevoegd. Bovendien moesten er zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. De ren bij de ezels werd daarom aangepast met bestaande materialen, en een grote rvs glijbaan die we hadden gekregen namen we op in het ontwerp. Een kleinere glijbaan, ook geschonken, gaan we hergebruiken in een toekomstig project. Om de speelplek meer inclusief te maken, plaatsten we een tweede, extra brede glijbaan en diverse andere speelelementen voor kinderen met een beperking. Maar ook bijvoorbeeld oma en opa kunnen daardoor meedoen aan het spel. Hierdoor is het een plek waar jong en oud kunnen samenkomen en genieten.'


Sicuro - Natuurspeelplek Boerdonk
Sicuro - Natuurspeelplek Boerdonk

Maximaal hergebruik in verschillende speelzones

Het schoolplein van Sterrenschool Het Universum in Almere was een versteend, hard en warm plein. Er was weinig ruimte om vrij en in het groen te spelen. Leuke schoolactiviteiten en buitenonderwijs moeten dat drastisch veranderen. Patricia de Haas - we kwamen haar al tegen bij het SamenSpeelFonds - is ook projectleider bij Speelplan: 'We hebben de huidige situatie maximaal benut wat betreft materialen en elementen. Veel van wat er al was, hebben we hergebruikt in een net iets andere vorm. De bestaande toestellen bleken na controle nog goed te zijn en werden opnieuw geplaatst. In het nieuwe speellandschap zijn meerdere speelzones, waar afwisselend door kinderen van verschillende leeftijden gespeeld wordt. Door het toepassen van verschillende structuren, materialen en vormen is er een allesomvattend schoolplein ontstaan met vooral hergebruikte materialen. Nu is er ruimte voor spelen tussen het groen en een plein voor buitengym en andere schoolactiviteiten. Het enige wat nieuw is aangeschaft, zijn de houten balken voor het voetbalveldje, wat speelzand en beplanting en bomen. Die hebben in overleg met de kinderen een plek gekregen.'


Speelplan - Schoolplein Universum Almere, maximaal hergebruik op locatie
Speelplan - Schoolplein Universum Almere, maximaal hergebruik op locatie

Een samenspeelplek van formaat

'Een oud hondenpoepveld is helemaal omgetoverd tot een duurzame speelplek voor iedereen', zo begint Sander Werkhoven, eigenaar van SW Advies en Realisatie, zijn verhaal. 'Op de Samenspeelplek Speeleiland Parkstrook Culemborg zijn nu enorme bulten om overheen en tussendoor te spelen; op de heuvels zijn gigantische speeltoestellen en een glijbaan. Via de speeltoestellen en bruggen klim je over het water van het ene eiland naar het andere. Eén klimtoestel is gemaakt van dikke boomstammen met klimtouwen. Het zandspeeltoestel is gemaakt om samen te kunnen spelen, boven en beneden.'
De gemeente Culemborg heeft ervoor gekozen om alleen natuurlijke materialen en duurzame oplossingen te gebruiken. Een schommel en rolstoeldraaitoestel zijn voorzien van een duurzame valdempende kurkvloer, gemaakt van oude wijnkurken die in Nederland zijn ingezameld. Kurk is de schors van een kurkeik. Het is val- en geluiddempend, natuurlijk en koel in de zomer. Werkhoven: 'Het gaat om een uniek circulair product, dat ook nog eens is voorzien van een valdempende laag van gerecyclede autobanden. Het circulaire ONE-DNA-kunstgras bevat natuurlijke infill die verkoelend en antistatisch werkt. De ondergronden zijn gerealiseerd door SW Advies. Spelen met water bevordert bij kinderen de ontwikkeling van concepten, taal en sociale vaardigheden. Ondanks de uitdagingen door de vele regen is er een bijzondere speelplek ontstaan die toegankelijk is voor iedereen.'


SW Advies - Culemborg speeleiland
SW Advies - Culemborg speeleiland

Groene speelplek met natuurlijk karakter

De stenige, grijze speelplaats van basisschool Franciscus in Biezenmortel is getransformeerd tot een groene speelplaats, tevens ontmoetingsplek voor het dorp. In samenwerking met ouders, leraren en kinderen zijn veel tegels uit het plein gehaald, om ruimte te maken voor groen en nieuwe speeltoestellen met een natuurlijk karakter. De tegels zijn hergebruikt voor een enorme theaterplaats met tribune. Deze zitplek biedt mogelijkheden voor bijeenkomsten en optredens, met zitplaatsen voor de gehele school. Ruud Smarius, werkvoorbereider en calculator bij Vogels Avontuurlijk Spelen, licht toe: 'De stammen als opsluiting voor de schors en de halfverharding zijn afkomstig van oude speeltoestellen en hebben een nieuwe functie gekregen op het terrein. Verder zijn de speeltoestellen gemaakt van duurzaam robiniahout. Dat is onbewerkt, heeft een lange levensduur en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Alles is op maat gemaakt, zodat het precies past binnen de kaders van het speelterrein. Er zijn speelmogelijkheden voor jong en oud. Zo is er voor de onderbouw een zandbak met waterspeelplaats en keuken en een dorpje van tipi's voor fantasiespel. Voor de bovenbouw zijn er een duikelrek, een klimtoren en een uitdagend balanceerparcours met kruiptunnel, dat uitkomt in een boomhut met glijbaan. Het stenige plein heeft plaatsgemaakt voor een groen plein met een natuurlijk karakter en met uitdagende speeltoestellen voor jong en oud.'


Vogels Avontuurlijk Spelen - Basisschool Franciscus in Biezenmortel
Vogels Avontuurlijk Spelen - Basisschool Franciscus in Biezenmortel
'Een circulaire en duurzame speeltuin bestaat niet alleen uit circulaire materialen, maar heeft ook de magie van aantrekkingskracht'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER