Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Te veel water

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Erwin van Herwijnen, woensdag 6 november 2024
86 sec


Column door Erwin van Herwijnen

'Er gaan meer bomen dood aan te veel water dan aan te weinig' - een aloude wijsheid die je zo op een tegeltje kunt zetten. Dat hang je aan de muur in de bedrijfskantine van de groenploeg, om iedereen van deze wijsheid te doordringen. Maar is dat wel een goed idee?


Is het niet eerder zo dat we de laatste tien jaar veel bomen zijn kwijtgeraakt doordat er de afgelopen zomers domweg te weinig water viel en er sproeiverboden werden ingesteld? En dan komen onze gevleugelde spintkevers, letterzetters en dennenscheerders tevoorschijn en doen zich tegoed aan onze prachtige bomen. Dus klopt deze tegeltjeswijsheid nog wel?

'Er gaan meer bomen dood aan te veel water dan aan te weinig'

Maar we laten ons natuurlijk niet zomaar aan de kant zetten door de natuur. We maken mooie groeiplaatsen voor bomen, boombunkers onder verharding en prachtige boomborders, waar we bomen tussen de mooi bloeiende onderbeplanting planten. Goed voor onze biodiversiteit en om te profiteren van het schaarse water.

Maar gek genoeg wordt ons klimaat niet droger, maar eigenlijk natter. Het probleem is alleen dat het water dat we nodig hebben niet in het groeiseizoen wil vallen, maar in de winter. De buien worden extremer, wat weer voor overlast zorgt. En wij hebben in de stad een hekel aan natte voeten, dus we willen dat water snel afvoeren.

Slimmeriken maken van de nood een deugd: ze planten prachtige klimaatbomen in mooie groeiplaatsen en zorgen ervoor dat het vele water dat op straat valt in de borders loopt. Want één plus één is twee. Of niet? Als we het over een goede bodem met een gezond bodemleven hebben, bedoelen we een permeabele bodem die heel veel water kan opvangen en bergen.

Maar het is niet zo dat de bodem een oneindige buffercapaciteit heeft. Oftewel: er is een limiet aan wat de bodem aankan. Ga je over die limiet heen, dan komt de bodem in de problemen. Zeker op plaatsen waar de granulaire samenstelling erg varieert of waar te veel leem- of lutumdeeltjes in de bodem aanwezig zijn, ontstaan er grote problemen. De bodem slaat dicht en er vindt geen gasuitwisseling meer plaats. Met als gevolg dat het bodemleven en de wortels afsterven - door een teveel aan water.

Nu begin ik toch weer te geloven in de uitspraak dat er meer bomen doodgaan aan te veel water dan aan te weinig. Alleen zijn wij het zelf die dit de bomen en de bodem aandoen. Van mij mag het tegeltje dus nog even blijven hangen.

De auteur, Erwin van Herwijnen, is senior advisor bij New Urban Standard in Amsterdam.

New Urban Standard
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER