Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bobcat Innovation Center: Pretty Impressive, Pretty Expensive

ARTIKEL
TUIN- EN PARKTECHNIEK
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 22 november 2024
209 sec


Pretty impressive, pretty expensive

Wie 'Bobcat' zegt, zegt eigenlijk skidsteers. Je weet wel, de kleine, tankbestuurde shovels die veel worden gebruikt in de bouw en bij sloop. Inmiddels klopt dat beeld allang niet meer. De vraag is eerder wat Bobcat niet produceert. Om van dat skidsteers only-imago af te komen, organiseerden Intertechno en pr-man Theo Snijders een promotietour naar de fabriek in Tsjechië.

Geluidsstudio in het Bobcat Innovation Center
Geluidsstudio in het Bobcat Innovation Center

De fabriek in Tsjechië is niet zomaar een fabriek, maar een indrukwekkend groot bedrijf met zo'n 2500 medewerkers dat heel veel hectares bestrijkt en lokaal een uiterst belangrijke werkgever is. Je ziet echt dat aan het begin van de lijn platen staal worden binnengereden en aan het eind compleet afgemaakte machines het fabrieksterrein verlaten. Althans, wij hebben de lijn gezien waarop dit gebeurt, maar we hebben de fabriek zelf niet in werking gezien. Eén dag per jaar worden alle voorraden en onderdelen geïnventariseerd, en laat dat nou net de dag zijn dat wij in Tsjechië op bezoek waren.
Daarover echter niet lang getreurd. In plaats daarvan kregen wij een extra lange uitleg over het Bobcat Innovation Center van de hoofdman van deze afdeling: Ales Kostak. Het doel van deze afdeling is de ontwikkeling van nieuwe producten, maar daarnaast ook het bouwen van prototypes en het testen van nieuwe machines.
Bij de fabrieken die ik bezoek, worden dit soort R & D activiteiten meestal georganiseerd in een uithoekje van de fabriek of misschien wel de garage van de fabriekseigenaar. Bij Bobcat is dat niet het geval; het Innovation Center is gehuisvest in een apart fabrieksgebouw dat minimaal - en nu gok ik even - een paar duizend vierkante meter groot is. Om goed te kunnen testen of de prototypes die het Innovation Center verlaten niet slechter, maar zeker ook niet beter gefabriceerd zijn dan de machines die uit de echte fabriek komen, moet het innovatiecentrum zijn uitgerust met alle machines waarover de werkelijke fabriek ook beschikt.
Ales Kostak leidde ons persoonlijk rond en liet ons uitgebreid zien over welke indrukwekkende faciliteiten hij allemaal beschikt. Een voorbeeld daarvan is de gigantische geluidsstudio waar het geluid van machines wordt getest. Normaal gebeurt zoiets op een vliegveld, waar je door het ontbreken van bomen en gebouwen op een eenduidige manier kunt testen hoeveel geluid een machine produceert. Dat is logistiek natuurlijk ingewikkeld, omdat er niet altijd een vliegveld in de buurt is. Daarom is er bij Bobcat voor dit doel een geluidsdichte kamer (of eigenlijk hal) gebouwd, waarin al het geluid door een dikke isolatielaag wordt gesmoord. Zo kan op een eerlijke manier gemeten worden hoe luidruchtig (of stil) een Bobcat-machine is.
Ook indrukwekkend is de installatie waarmee wordt bepaald hoeveel trillingen machines produceren. Dit soort metingen gebeurt normaal buitenshuis, maar Bobcat heeft hiervoor een indoor-installatie gebouwd. Die bestaat uit een 400 ton zware betonnen plaat, verzonken in de grond en geplaatst op een aantal luchtgevulde rubberen kussens. Het hoofd van het centrum vertelt over al deze installaties en over de miljoenen euro's die de aanleg heeft gekost.


Productmanager Katinka Kincses geeft uitleg over een asfaltfrees aan de Nederlandse delegatie.
Productmanager Katinka Kincses geeft uitleg over een asfaltfrees aan de Nederlandse delegatie.

Portfolio

Maar uiteindelijk komt de Nederlandse delegatie natuurlijk vooral om nieuwe producten en machines te bewonderen. Dat is wat onze lezers het meest interesseert. Zoals gezegd: ooit produceerde Bobcat alleen skidsteers. Nu is het meer de vraag wat ze niet produceren. De focus van Bobcat ligt nog steeds voornamelijk op de bouw, maar er komen steeds meer machines die ook voor de groene sector relevant zijn.


Bobcat-boomfrees
Bobcat-boomfrees
Deze machines worden overigens niet allemaal door Bobcat zelf geproduceerd. De minitractoren die het bedrijf sinds enkele jaren in het assortiment heeft, zijn afkomstig van het Zuid-Koreaanse Kioti. Mooie machines dus, maar niet per se onderscheidend.
Pr-man Theo Snijders had ons vooraf gewaarschuwd dat de oogst aan nieuwe Bobcat-machines wat schraal is. Aangekomen in Tsjechië blijkt dat gelukkig mee te vallen, hoewel de meeste nieuwtjes die ik hieronder beschrijf al eerder zijn geïntroduceerd op internationale beurzen, en zelfs op onze eigen Nederlandse beurs GroenTechniek Holland.


Bobcat <i>tree spade</i>
Bobcat tree spade

Tree spade

Ook niet nagelnieuw, maar niet op GroenTechniek Holland te zien geweest, is de Bobcat tree spade, een door het bedrijf zelf ontwikkeld aanbouwwerktuig waarmee je bomen met een kluitdiameter tot 111 centimeter kunt verplanten.
Katinka Kincses, productmanager attachments, geeft ons uitgebreid uitleg over de toegevoegde waarde van Bobcat op dit gebied. Traditioneel werd een machine vaak door de fabrikant gemaakt met één of twee standaardwerktuigen, maar complexere aanbouwwerktuigen werden door specialisten geproduceerd. Internationaal is er nu de trend dat machinefabrikanten proberen hun eigen deel van de koek zo groot mogelijk te maken en die gespecialiseerde fabrikanten buiten de deur te houden. In het geval van Bobcat lijkt dat aardig te lukken. Volgens Kincses heeft Bobcat inmiddels een assortiment van 120 verschillende aanbouwdelen, waaronder dus een reeks tree spades.
Volgens Kincses is het belangrijkste voordeel van aanbouwdelen van eigen merk dat ze naadloos in de machine geïntegreerd kunnen worden en dat je als gebruiker geen extra kastjes in de cabine hoeft in te bouwen. De bediening gaat honderd procent via de joystick die standaard aanwezig is in de machines.


Kniklader L85
Kniklader L85

Kniklader

Bobcat probeert natuurlijk ook een graantje mee te pikken in de huidige hausse in het gebruik van knikladers, waarbij onze eigen Giant marktleider is. Heel succesvol lijkt Bobcat hiermee niet op de Nederlandse markt, terwijl de Bobcat-knikladers toch een interessant en robuust alternatief lijken te zijn.
De belangrijkste modellen van Bobcat op dit gebied zijn de L85 en zijn iets grotere broertje, de L95. Het belangrijkste verschil tussen beide machines is de rijsnelheid. De L85 is gebouwd voor de Duitse markt, waar dit soort machines is begrensd op 20 kilometer per uur. De L95 heeft een vermogen van 95 pk en een rijsnelheid van 40 kilometer per uur. Matyas Heuer - Product Manager van de compact wheel loaders (CWL) vertelt in een korte video op onze website wat de belangrijkste zaken zijn van de loaders.
Uw redacteur heeft zelfs even persoonlijk mogen proefdraaien op de kniklader, en ik moet zeggen: smooth.


Bobcat-bosfrees FRC 200XT
Bobcat-bosfrees FRC 200XT

Bosfrees

Ook relatief nieuw is een bosfrees, een hoogst destructief aanbouwwerktuig als je een kleiner plantsoen moet kappen. De bosfrees werkt op basis van een verstelbaar duwframe, waarmee struiken en kleine boompjes tot fijne mulch worden geklepeld. De capaciteit is hoog, met een werkbreedte van maar liefst 2 meter. De FRC 200XT-bomenfrees werkt het beste in combinatie met een Bobcat-schranklader, zoals de S86 of de T86, maar kan ook worden gebruikt op een grotere kraan of kniklader.


InterTechno - BobCat
TOBROCO-GIANT
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER