Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Water scoort, maar stedelijk en open land verliezen: insecten én vogels verdwijnen

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, woensdag 11 december 2024
64 sec


De biodiversiteit in stedelijke gebieden holt achteruit, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2007 is het aantal vogels in parken en struiken aanzienlijk afgenomen. De populatie van de merel, een iconische stadsvogel, daalde met maar liefst 30 procent. Minder groen en struiken in de stad spelen hierin een grote rol, wat niet alleen vogels raakt, maar ook andere dieren zoals insecten die afhankelijk zijn van stedelijk groen.

De populatie van de merel, een iconische stadsvogel, daalde met maar liefst 30 procent (Afbeelding van Birgit Böllinger via Pixabay)
De populatie van de merel, een iconische stadsvogel, daalde met maar liefst 30 procent (Afbeelding van Birgit Böllinger via Pixabay)

Terwijl biodiversiteit in stedelijk gebied krimpt, laten water- en moerasgebieden een groei van 89 procent zien sinds 1990. Schonere wateren en natuurherstel hebben soorten als de otter weer een kans gegeven. Op het land zijn de trends zorgwekkender. Populaties in open natuurgebieden zoals heide en duinen zijn sinds 1990 met 55 procent afgenomen door stikstofdepositie, verdroging en versnippering van leefgebieden.

De populatie van de merel, een iconische stadsvogel, daalde met maar liefst 30 procent

Stikstof, intensieve landbouw en klimaatverandering als boosdoeners

In het agrarisch gebied zorgen intensieve landbouwmethoden voor een afname van kenmerkende soorten zoals de grutto en de kievit. Het vroeg maaien van gras en het verdwijnen van bloemenrijke akkerranden zijn belangrijke oorzaken. De stedelijke en agrarische gebieden staan hierdoor onder druk, terwijl sommige bosgebieden juist een lichte groei laten zien dankzij natuurherstel en ouder wordende bossen.


Terwijl biodiversiteit in stedelijk gebied krimpt, laten water- en moerasgebieden een groei van 89 procent zien sinds 1990

Green Deal als hoopvolle stip op de horizon

Het CBS benadrukt dat biodiversiteit een belangrijk speerpunt is binnen de Europese Green Deal. Voor stedelijke gebieden betekent dit dat vergroening essentieel is om soortenverlies te keren. Het Green Deal-dashboard biedt inzicht in biodiversiteit, energie en de circulaire economie, en laat zien waar verdere actie nodig is om balans te herstellen.
De cijfers onderstrepen dat vergroening van stedelijke gebieden dringend nodig is om biodiversiteit in steden een kans te geven.


Voor stedelijke gebieden betekent dit dat vergroening essentieel is om soortenverlies te keren

Openbaar groen met water en bomen in Rotterdam
Openbaar groen met water en bomen in Rotterdam
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER