Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Enschede sluit zich aan bij Europese denktank voor waterbeheer

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 17 december 2024
83 sec


De gemeente Enschede is toegetreden tot het Water Sensitive City-partnerschap, onderdeel van de EU Urban Agenda. De komende drie jaar werkt de stad samen met 21 andere Europese steden en instellingen aan beter beleid rond stedelijk watermanagement. Enschede brengt hierbij eigen uitdagingen in, zoals wateroverlast, droogte en drinkwatertekorten, en laat zich inspireren door internationale voorbeelden.

Wateroverlast, foto ter illustratie
Wateroverlast, foto ter illustratie

Wethouder Marc Teutelink (Klimaatadaptatie) benadrukt de waarde van het partnerschap: 'We kunnen niet alleen onze kennisvragen inbrengen, maar ook beleid en financieringsmogelijkheden mede vormgeven. Dit biedt ons de kans om een sterk Europees netwerk op te bouwen.'

Kristalbad en innovatieve oplossingen

Bij de toelating tot het partnerschap speelde Enschede's vernieuwende aanpak een belangrijke rol. In de aanvraag lichtte de stad projecten uit zoals het Kristalbad, een multifunctioneel natuurgebied dat dient als waterbuffer én ecologische verbindingszone. Het gebied vangt gezuiverd rioolwater op en biedt een thuis aan amfibieën en vogels.
Daarnaast noemde Enschede een pilot met wateropslag in kruipruimtes, een netwerk van wadi's en het decentrale watersysteem bij de Melkhal, waar woningen en winkels slim met water omgaan. Deze innovaties zijn voorbeelden van hoe stedelijke planning en waterbeheer samen kunnen gaan.


Enschede kan niet alleen kennisvragen inbrengen, maar ook beleid en financieringsmogelijkheden mede vormgeven

Van hoosbuien tot droogte: de Twentse aanpak

Enschede heeft te maken met een complexe combinatie van uitdagingen. De stad kampt met overstromingen na zware regenval door de kleiondergrond, maar door de hoger gelegen ligging ook vaak met watertekorten tijdens droge periodes.
Om deze problemen aan te pakken, werkt de stad nauw samen met omliggende gemeenten zoals Hengelo en Almelo, en met Waterschap Vechtstromen. 'Water houdt zich niet aan gemeentegrenzen', aldus Teutelink. 'Een regionale aanpak is essentieel.'


Europa kijkt mee: kennisdeling en innovatie

Het Water Sensitive City-partnerschap richt zich op een integrale aanpak van stedelijk waterbeheer. Het doel is water te zien als een waardevolle hulpbron, niet alleen als een uitdaging. Initiatieven binnen het partnerschap bieden praktische oplossingen voor regenwaterbeheer, overstromingen en waterschaarste.


'Water houdt zich niet aan gemeentegrenzen, een regionale aanpak is essentieel'

Naast Enschede nemen ook steden als Den Haag, Turijn en Elche deel aan dit partnerschap. De samenwerking stimuleert kennisdeling en innovatie, en helpt Europese steden beter voorbereid te zijn op klimaatverandering.
Met de deelname aan dit Europese netwerk hoopt Enschede haar expertise verder uit te bouwen én nieuwe inzichten op te doen om waterbeheer toekomstbestendig te maken.


Bij de toelating tot het partnerschap speelde Enschede's vernieuwende aanpak een belangrijke rol. In de aanvraag lichtte de stad projecten uit zoals het Kristalbad, een multifunctioneel natuurgebied dat dient als waterbuffer én ecologische verbindingszone

Gemeente Enschede
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER