Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Europees Milieu-agentschap: ruim een half miljoen Europese kinderen heeft leesproblemen door verkeerslawaai

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 17 december 2024
81 sec


En ook vogels blijvende achterstand: hoe verkeerslawaai iedereen raakt

Het lijkt onschuldig: een auto die langsrijdt of een vliegtuig dat overvliegt. Maar verkeerslawaai is allesbehalve onschuldig, blijkt uit nieuw onderzoek. Niet alleen volwassenen en kinderen, ook dieren ondervinden grote schade van onze herrie. Vogels die al in het ei worden blootgesteld aan verkeerslawaai, groeien minder goed en blijven hun hele leven achter in fitheid. En ook bij jonge mensen laat het lawaai diepe sporen na: het Europees Milieuagentschap (EEA) schat dat ruim een half miljoen Europese kinderen hierdoor leesproblemen ontwikkelen.

Spelen tussen het verkeerslawaai
Spelen tussen het verkeerslawaai

Wetenschappers die zebravinken onderzochten, zagen hoe verkeerslawaai al tijdens de ontwikkeling in het ei schadelijk is. Kuikens die deze herrie hoorden, groeiden slechter, waren als volwassen vogels minder vruchtbaar en hadden hun hele leven last van de effecten. Op vergelijkbare wijze concludeert het EEA dat kinderen die thuis of op school continu verkeerslawaai horen, een verhoogd risico lopen op leer- en gedragsproblemen. Zo kan langdurige blootstelling al vroeg tot mentale gezondheidsproblemen leiden en het vermogen om te leren beïnvloeden.

Kinderen die opgroeien in lawaaierige omgevingen hebben meer kans op obesitas, angst en cognitieve problemen

Stilte is schaars: waarom ingrijpen nodig is

Of het nu vogels in de Australische woestijn of kinderen in Europese steden betreft, het probleem zit dieper dan je denkt. Geluidsgolven kunnen zelfs de fysieke ontwikkeling in het vroege leven verstoren. Voor mensen zijn de gevolgen verreikend: kinderen die opgroeien in lawaaierige omgevingen hebben meer kans op obesitas, angst en cognitieve problemen. Het EEA waarschuwt dat zonder actie miljoenen mensen - en dieren - de komende jaren de dupe zullen blijven van geluidsvervuiling.


Of het nu vogels in de Australische woestijn of kinderen in Europese steden betreft, geluidsgolven kunnen de fysieke ontwikkeling in het vroege leven verstoren

Naar een stillere toekomst?

De EU heeft een actieplan gelanceerd om de impact van geluidsoverlast tegen 2030 met 30% te verminderen. Maar het lijkt een verre droom. Innovaties als geluidsschermen, stillere autobanden en snelheidsbeperkingen zijn nodig, net als maatregelen die het akoestisch comfort verbeteren in scholen en huizen. Dat geldt overigens niet alleen voor mensen: ook de akoestische omgeving van dieren verdient aandacht. We moeten zorgen dat steden en snelwegen een omgeving worden waarin zowel vogels als mensen beter kunnen gedijen.


LEES OOK

De EU heeft een actieplan voor nulvervuiling, met als doel het aantal mensen dat chronisch wordt gestoord door geluid van transport tegen 2030 met 30 procent te verminderen, maar op basis van de huidige evaluaties wordt aangenomen dat die doelstelling niet zal worden gehaald


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER