Terugblik: de best gelezen artikelen en berichten van 2024 |
|
|
|
|
| 160 sec |
Naarmate het jaar zijn laatste hoofdstukken schrijft, kijkt de redactie van vakblad Stad + Groen terug op de hoogtepunten. Welke tien nieuwsberichten en artikelen sprongen er dit jaar uit bij onze lezers? Tijd om het verhaal van 2024 samen te vatten.
Wim van Ginkel (Annemarie Bakker Fotografie) |
1. Wim van Ginkel: 'Onze manier van aanbesteden is totaal achterhaald'
Op nummer één het artikel dat dit jaar iedereen wist te raken en het verhaal van 2024 definieerde, ging over de huidige praktijk van aanbesteden. Wim van Ginkel, algemeen directeur van de Koninklijke Ginkel Groep, is kritisch op het instrument, dat zijns inziens gebaseerd is op regelgeving die al twintig jaar of ouder is en daarmee totaal achterhaald. En de demografische en politieke ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn, zullen dat alleen maar versterken...
2. Gekookte Japanse duizendknoop blijft weg. Nieuwe ontwikkeling in bestrijding van hardnekkige en sterke invasieve plant
Van een achterhaalde manier van aanbesteden naar een vernieuwend alternatief voor achterhaalde methoden om de Japanse duizendknoop te bestrijden: op plek twee een innovatie die letterlijk tot de wortel gaat. We ontdekken met JDK Solution hoe heet water niet alleen schoonmaakt, maar ook een einde kan maken aan de invasieve plant.
3. Vebego Groen neemt Hoveniers- en groenbedrijf Hoek over
Over naar iets heel anders: terwijl de strijd tegen invasieve planten zoals de Japanse duizendknoop voortduurt, is er nieuws over een andere, grote ontwikkeling in de groenwereld. Vebego Groen breidt zijn imperium uit door de overname van Hoveniers- en groenbedrijf Hoek, een stap die nieuwe kansen creëert voor de toekomst van groenbeheer.
4. Tweede Franse groenvoorziener mengt zich in Nederlandse markt met overname T&G Groep. T&G Groep overgenomen door Franse groenvoorziener Osmaïa, met honger naar meer marktaandeel in Nederland
Na de overname van Hoek door Vebego Groen, is er opnieuw nieuws over een belangrijke overname in de groensector. Deze keer betreft het de Franse groenvoorziener Osmaïa, die zijn intrede doet op de Nederlandse markt door de overname van T&G Groep. Dit biedt niet alleen nieuwe kansen voor Osmaïa, maar heeft ook gevolgen voor de bredere markt in Nederland.
5. Wallaard Groen van 6 naar 16 miljoen in tweeënhalf jaar. 'Grootste uitdaging is managen van de groei'
Van de grote Franse ambities in Nederland naar een succesverhaal dat zich in eigen land afspeelt: Wallaard Groen heeft in tweeënhalf jaar tijd een explosieve groei doorgemaakt. Robin Castelijn, die sinds 2022 aan het roer staat, deelt zijn aanpak en de kracht van het bedrijf: investeren in specialisaties, een jong team en een flinke dosis ondernemerschap. Hoe dat zich uitbetaalt? Dat lees je hier.
6. Elektrificatie dwingt Krinkels België terug tot decentralisatie. Centralisatie voor kostenbesparing en efficiency teruggedraaid vanwege koers op accu
Van een binnenlandse groei naar de strategische koerswijziging bij Krinkels België. Daar wordt decentralisatie weer de koers, waarbij de elektrificatie van het wagenpark en gereedschap de manier van werken volledig verandert.
7. Interview Pepijn Reijnders, nieuwe ceo Dolmans Landscaping: 'Rendement groenaannemer zou minimaal zes procent moeten zijn'
We maken een sprongetje naar een andere grote naam in de groenvoorziening: Dolmans Landscaping. Hier nam Pepijn Reijnders onlangs het stokje over van Erwin Janssen als ceo. Geen groenervaring, maar wel een schat aan kennis in facility management. In dit interview deelt Reijnders zijn visie op de toekomst van de sector en de noodzaak van een hoger rendement voor groenaannemers, met een scherpe blik op de kansen die er liggen voor bedrijven als Dolmans in de klimaat- en biodiversiteitsopgaven.
8. Leiderschapswissel binnen familiebedrijf Boomkwekerij Ebben. Tijd voor vijfde generatie Ebben aan het roer
Na het gesprek met Reijnders over de dynamische veranderingen in de groenvoorzieningssector, is het interessant om te zien hoe leiderschapsoverdrachten ook binnen de groen- en boomteeltsector in volle gang zijn. Zo kondigt Boomkwekerij Ebben een belangrijke stap aan in haar familietraditie: de leiding wordt overgedragen aan de vijfde generatie. Een moment van reflectie en vooruitblik, waarin ervaring en vernieuwing samenkomen."
9. Innovatief maaibeleid levert gemeente Leeuwarden nominatie BovensteBeste Bermbeheerder op
Net zoals familiebedrijven zoals Boomkwekerij Ebben de verantwoordelijkheid voor de toekomst met vertrouwen overdragen aan de volgende generatie, zijn het ook gemeenten die vooruitstrevende stappen zetten in het verduurzamen van hun openbare ruimte. In gemeente Leeuwarden bijvoorbeeld, wordt op een innovatieve manier omgegaan met maaibeleid, waarbij het vergroenen van de stad centraal staat.
10. Huidig beheer en onderhoud openbaar groen is ecocide
En terwijl Leeuwarden haar innovatieve maaibeleid blijft verfijnen, roept Peter Bulsing ons op om het groenbeheer in heel Nederland grondig te heroverwegen vanwege het bredere, urgentere probleem van de ecologische crisis waarin we ons bevinden. Wat we nu nog als standaard beschouwen, zou wel eens een groot ecologisch probleem kunnen veroorzaken. Tijd voor verandering, want het beheer van onze openbare ruimtes is niet zonder gevolgen voor de natuur.
Voorgaande jaren
Gek op Top 10-lijstjes? Hieronder kun je best gelezen artikelen en nieuwsberichten vinden van afgelopen jaren.
Wallaard Groenvoorziening | |
Dolmans Landscaping Group | |
| |
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|