Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kracht van burgerinitiatieven: kleine plannen, grote impact

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 10 januari 2025
76 sec


Burgers spelen een belangrijke rol in het beschermen van natuur en biodiversiteit. Naast de overheid werken steeds meer mensen samen in initiatieven om hun omgeving groener en schoner te maken. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een stappenplan ontwikkeld om die initiatieven effectiever te maken. Ook geven ze de overheid handvatten om burgerbetrokkenheid te vergroten.

Een boomspiegel omgevormd tot 'boomtuin' in Utrecht
Een boomspiegel omgevormd tot 'boomtuin' in Utrecht

De Wageningse onderzoekers ontdekten dat mensen niet alleen in actie komen om zelf iets te doen, maar vaak ook uit onvrede. Denk aan ergernis over zwerfafval, de rol van bedrijven of een gebrek aan daadkrachtig overheidsbeleid. Samen met deelnemers analyseerden de onderzoekers twee succesvolle burgerinitiatieven om te ontdekken wat werkt en waarom.

Tiny Forest: samen groeien

Een voorbeeld is Tiny Forest van IVN Natuureducatie. Dit project brengt burgers, scholen en gemeenten samen om kleine bosjes aan te planten. Door samen te werken en voorlichting te geven, bouwt IVN een sterke community op. Het resultaat? Groene plekken die niet alleen mooi zijn, maar ook bijdragen aan biodiversiteit.


Strijd tegen plastic

Een ander succesverhaal is de aanpak van plastic afval door initiatieven zoals Stichting De Noordzee. Door opruimacties te organiseren en zichtbaar te maken welke bedrijven het meeste afval veroorzaken, zetten zij bedrijven en politiek onder druk. Dit soort acties heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de invoering van statiegeld op kleine flesjes.


Slim plannen voor meer effect

Om meer impact te maken, moeten initiatieven en overheden strategisch te werk gaan. Het stappenplan van WUR helpt hierbij. Het biedt een sjabloon om doelen, activiteiten en resultaten helder te maken. Zo wordt het eenvoudiger om barrières te overwinnen, kansen te benutten en financiering te regelen. Dit maakt het mogelijk om niet alleen lokaal verschil te maken, maar ook een grotere verandering in gang te zetten.


Extra stimulans voor groene plannen

En voor burgers die aan de slag willen met natuur en biodiversiteit, biedt de provincie Drenthe vanaf 1 januari 2025 een extra duwtje in de rug. Via de subsidieregeling Groene Bewonersinitiatieven kunnen buurtbewoners samen plannen indienen voor projecten zoals bijenhotels, vlinderplekken of nestkasten. Met maximaal €4000 per project wordt vergroenen binnen handbereik gebracht. Initiatieven zoals deze sluiten naadloos aan bij de strategieën die onderzoekers van Wageningen University & Research hebben ontwikkeld: samen een verschil maken voor een groenere toekomst.


Bron: Wageningen University & Research.

Wageningen University and...
IVN Natuureducatie
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER