Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onderzoek: groene gevels koelen gebouwen en bevorderen biodiversiteit

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 6 februari 2025
103 sec


Groene muren als hittebuffer in de stad

Gevels bedekt met planten helpen gebouwen af te koelen en trekken diverse diersoorten aan. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van ecoloog Katharina Hecht, verbonden aan de Universiteit Utrecht. De studie bevestigt met metingen wat veel ecologen en bouwkundigen al vermoedden: groene gevels dragen bij aan een aangenamer stadsklimaat. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het vakblad Building and Environment.

Een groene gevel (Beeld via: Koninklijke VHG)
Een groene gevel (Beeld via: Koninklijke VHG)

Het onderzoeksteam vergeleek twintig groene gevels met kale muren en natuurlijke rotswanden in Singapore. Daaruit bleek dat de lucht rondom begroeide gevels minder opwarmt dan bij kale muren. De temperatuurverschillen tussen de voor- en achterkant van groene gevels konden oplopen tot 0,6 à 0,7 graden Celsius. 'Dat lijkt misschien weinig', zegt Hecht, 'maar in de context van stedelijke opwarming kan elke graad verschil bijdragen aan een aangenamer leefklimaat en een lager energieverbruik. Zeker nu steden steeds warmer worden, zijn groene gevels een veelbelovende oplossing.'

Elke graad verschil draagt bij aan een aangenamer leefklimaat en lager energieverbruik. Nu steden steeds warmer worden, zijn groene gevels een veelbelovende oplossing

Meer dan alleen verkoeling

Naast het verkoelende effect bevorderen groene gevels ook de biodiversiteit. De onderzoekers troffen meer dan honderd diersoorten aan op de begroeide muren, waaronder insecten, spinnen en vogels. Op kale muren waren slechts enkele soorten te vinden.
Interessant is dat natuurlijke rotswanden in stedelijke gebieden nog iets meer biodiversiteit herbergen dan groene gevels. 'Dat laat zien dat we veel kunnen leren van de natuur als we onze groene gevels nog effectiever willen maken', aldus Hecht.


Samenhang met stedelijk groen essentieel

Een opvallende conclusie van het onderzoek is dat groene gevels beter functioneren als er ook ander groen in de omgeving aanwezig is. Bomen en groenstroken fungeren als 'springplank' voor insecten en vogels, waardoor de biodiversiteit bij gevelbeplanting toeneemt.


'Alleen een groene gevel plaatsen is niet genoeg, voor het beste resultaat moeten steden een samenhangend ecologisch netwerk creëren'

Toepassing in Nederland

Hoewel het onderzoek zich richtte op het tropische klimaat van Singapore, denkt Hecht dat de principes ook in Nederland toepasbaar zijn. 'De effectiviteit van groene gevels hangt af van de gekozen plantensoorten en het ontwerp. In Nederland doen mossen, vaste planten en klimplanten het vaak goed', zegt ze.
Om beter te begrijpen hoe groene gevels in verschillende klimaten bijdragen aan verduurzaming, werkt Hecht aan een vervolgonderzoek binnen het Utrechtse programma Pathways to Sustainability. Dit project richt zich op het verzamelen en vergelijken van data over groene gevels wereldwijd.


Student legde basis voor onderzoek

De eerste stappen van het onderzoek werden gezet door Leanne Haan, masterstudent aan de Universiteit Utrecht. Zij voerde acht maanden lang veldwerk uit in Singapore en verzamelde cruciale data die de basis vormden voor de verdere samenwerking tussen onderzoekers uit Nederland en Singapore. Haar onderzoek werd begeleid door Anuj Jain (bioSEA), Jaco Appelman (Universiteit Utrecht) en Katharina Hecht.


Het onderzoeksrapport Rocks and walls: Biodiversity and temperature regulation of natural cliffs and vertical greenery systems is hier te lezen.

Interessant is dat natuurlijke rotswanden in stedelijke gebieden nog iets meer biodiversiteit herbergen dan groene gevels. 'Dat laat zien dat we veel kunnen leren van de natuur als we onze groene gevels nog effectiever willen maken'

Gevelgroen in het centrum van Zoetermeer
Gevelgroen in het centrum van Zoetermeer
Universiteit Utrecht
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER