Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Subsidies voor vergroening vaak te ingewikkeld en verschillend per gemeente

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 20 februari 2025
81 sec


Veel regels, weinig aanvragen

Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten biedt subsidies voor het vergroenen van tuinen, maar slechts een vijfde van de bewoners die hun tuin aanpakken, maakt hier gebruik van. Dit komt vooral door ingewikkelde aanvraagprocedures en uiteenlopende voorwaarden, stelt Stichting Steenbreek.

Bewonersgroep Hoekwierde onderhoudt hun wijk zelf
Bewonersgroep Hoekwierde onderhoudt hun wijk zelf

Nederland telt zo'n 5,5 miljoen tuinen, samen goed voor een oppervlakte van circa 90.000 voetbalvelden. Deze groene ruimte kan een belangrijke rol spelen bij biodiversiteit, klimaatadaptatie en waterbeheer. Gemeenten zien deze potentie en stimuleren vergroening met subsidies en initiatieven. Toch blijkt dat veel inwoners de beschikbare regelingen niet benutten.

Verschillen per gemeente

Uit onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat in 182 van de 342 gemeenten subsidie beschikbaar is voor verduurzaming van tuinen. De voorwaarden verschillen echter sterk. In sommige gemeenten is er subsidie voor het afkoppelen van regenpijpen, in andere voor de aanschaf van een regenton of het vervangen van tegels door groen. Daarnaast geldt in veel gemeenten een subsidieplafond: op is op.


Volgens Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek, zijn die verschillende regels en beperkingen een zwakte. Ook wijst hij op de complexiteit van de aanvraagprocedures en het taalgebruik, wat voor veel bewoners een drempel vormt. Bovendien hebben gemeenten vaak beperkte budgetten, waardoor niet iedereen in aanmerking komt.

'Voordat je tijd en geld steekt in maatregelen, is het belangrijk om te begrijpen waarom inwoners wel of niet vergroenen'

Gebrek aan kennis en vertrouwen

Gedragsdeskundige Eline Steenhuisen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wijst erop dat veel inwoners simpelweg niet weten dat er subsidies bestaan of dat ze er recht op hebben. Daarnaast vrezen sommige mensen dat het subsidiebedrag later wordt teruggevorderd of hebben zij weinig vertrouwen in de verstrekker van de subsidie. Onderzoek laat bovendien zien dat subsidies vaak terechtkomen bij mensen met een hoger inkomen, terwijl lagere inkomensgroepen er minder gebruik van maken.


LEES OOK

Bewustwording alleen niet genoeg

Gemeenten zetten veel in op bewustwording, maar dat leidt niet automatisch tot gedragsverandering, stelt Steenhuisen. 'Voordat je tijd en geld steekt in maatregelen, is het belangrijk om te begrijpen waarom inwoners wel of niet vergroenen.' Daarom pleit ze voor een eenvoudige aanvraagprocedure en heldere garanties over terugvordering.


Samenwerking met inwoners nodig

Meer aandacht voor collectieve aanvragen en een actieve samenwerking met inwoners kan de deelname vergroten. Succes afhankelijk is van samenwerking. Als gemeente kun je veel willen en doen, maar alleen samen met inwoners kun je werken aan klimaatadaptieve maatregelen.


LEES OOK

Meer aandacht voor collectieve aanvragen en een actieve samenwerking met inwoners kan de deelname vergroten

Stichting Steenbreek
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Jubileum 20 jaar Ufkes Greentec: open dagen in Drachten
vrijdag 4 april 2025
t/m zaterdag 5 april 2025
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER