Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Slim ingerichte speelplekken laten kinderen vaker buitenspelen

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 7 april 2025
73 sec


Onderzoek Mulier Instituut benadrukt belang van variatie, ruimte en uitdaging

Een goed ingerichte speelplek kan kinderen stimuleren om vaker naar buiten te gaan. Dat blijkt uit het onderzoek 'Uitdagende speelplekken voor kinderen' van het Mulier Instituut onder kinderen en professionals. Vooral uitdaging, ruimte en variatie maken een plek aantrekkelijk. Maar ook de omgeving van de speelplek speelt een belangrijke rol.

De aanleg van een speelplek vergt denkwerk (beeld via: Branchevereniging spelen en bewegen)
De aanleg van een speelplek vergt denkwerk (beeld via: Branchevereniging spelen en bewegen)

Veel kinderen vinden de huidige speeltoestellen in hun buurt niet spannend genoeg. Ze zijn te laag, te klein of bieden te weinig uitdaging. Ook professionals signaleren dat kinderen worden aangetrokken door avontuurlijke speelmogelijkheden. Grote toestellen en losse materialen zoals touwen of takken kunnen helpen om het spel uitdagender te maken. Zulke elementen dagen kinderen uit om creatief en actief te spelen.

Variatie, ruimte en ontmoetingen

Goede speelplekken bieden niet alleen toestellen, maar ook open ruimte. Kinderen hebben de ruimte nodig voor fantasiespel, rennen of een potje voetbal. Variatie tussen speelplekken in de wijk is belangrijk om aan te sluiten bij de verschillende leeftijden en interesses. Bovendien maken speelaanleidingen buiten de formele speelplekken — zoals groenstroken of pleinen — een wijk speelser. Een speelplek is ook een sociale plek, en dat vraagt om voldoende zitgelegenheid voor kinderen én hun ouders.


Denk wijkbreed en betrek kinderen

Een belangrijke aanbeveling uit het onderzoek is om verder te kijken dan alleen de aangewezen speelplekken. De hele wijk kan een speelplek zijn, als die maar speelvriendelijk is ingericht. Daarbij is het goed om te beseffen dat er niet één ideale speelplek bestaat. Wat het ene kind leuk vindt, spreekt een ander juist minder aan. Door kinderen, ouders en buurtbewoners te betrekken bij het ontwerp, sluit de inrichting beter aan bij de wensen van gebruikers.


LEES OOK
Beleid voor buitenspelen vaak nog te vaag
09-10-2024 | ARTIKEL
295 sec

Speelvriendelijkheid is meer dan inrichting

Hoewel de inrichting belangrijk is, spelen ook andere factoren een rol. Kinderen spelen meer buiten als er andere kinderen in de buurt zijn, als het veilig is op straat en als er geen overlast is op de speelplek. De onderzoekers benadrukken daarom het belang van een brede aanpak, waarbij fysieke inrichting hand in hand gaat met sociale en verkeersveiligheid.


Onderzoeksmethoden

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Tweede Kamer. Het Mulier Instituut combineerde verschillende methoden: een literatuurstudie, vragenlijsten onder professionals, focusgroepen en gesprekken met in totaal 89 kinderen.


Mulier Instituut
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER