Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw biodiversiteitsplan Amsterdam moet soortenrijkdom versterken

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 22 april 2025
85 sec


Hoofdstad geeft natuur meer ruimte met ecologisch beheer

Gemeente Amsterdam wil de natuur in en om de stad beter beschermen. Met een nieuw biodiversiteitsplan kiest de gemeente voor ecologisch beheer, waarbij planten en dieren meer ruimte krijgen om te leven, te schuilen en zich voort te planten. De maatregelen moeten de leefgebieden versterken en soorten als de otter, ijsvogel en boommarter meer overlevingskansen geven.

Beeld: Oase Lease Amsterdam
Beeld: Oase Lease Amsterdam

In Amsterdam leven naar schatting zo'n tienduizend soorten planten en dieren. Die rijkdom staat echter onder druk door verstedelijking, verkeer en klimaatverandering. Ongeveer de helft van het openbaar groen in Amsterdam wordt al ecologisch beheerd. Volgens de gemeente werpt dat zijn vruchten af. Bijen en vlinders keren terug, net als zeldzame dieren zoals de boommarter, eekhoorn, otter en ijsvogel. Ecologisch beheer houdt in dat de natuur leidend is bij het onderhoud van het groen. Dat betekent onder andere minder maaien, zodat bloemen kunnen bloeien en insecten meer voedsel vinden.

In Amsterdam leven naar schatting zo'n tienduizend soorten planten en dieren

Concrete maatregelen in de stad

Het biodiversiteitsplan bevat een pakket aan maatregelen dat moet bijdragen aan sterkere ecosystemen in de stad. De gemeente gaat onder meer:


Minder maaien in parken en bermen
Dood hout laten liggen als schuilplek voor insecten en broedplaats voor vogels
Nestplekken voor ijsvogels en broeihopen voor ringslangen aanleggen
Natuurvriendelijke oevers inrichten
Tunnels onder drukke wegen maken zodat dieren veilig kunnen oversteken

Regels, haaks staand op nieuwe plan?

Deze aanpak moet ervoor zorgen dat leefgebieden niet alleen groter worden, maar ook beter verbonden zijn. Opvallend in dit verband is het centrumverbod op plantenbakken, waar Stad + Groen eerder over berichtte. Staat dat niet haaks op dit nieuwe plan? Het publieke groen in de stad krimpt nog altijd en toch voerde de stad eind vorig jaar 31 regels in voor plantenbakken, met zelfs een verbod in zes straten.


LEES OOK

'Een stad met veel biodiversiteit is essentieel voor een gezonde leefomgeving'

Voordelen voor mens én dier

Meer biodiversiteit betekent ook een aangenamere leefomgeving voor mensen. Waterplanten helpen water zuiveren, bijen dragen bij aan bestuiving van gewassen, en insectenetende dieren zoals vleermuizen en libellen kunnen overlast van muggen verminderen. Wethouder Melanie van der Horst (Openbare Ruimte, Groen en Water): 'Mensen zijn onderdeel van de natuur, dus we moeten er goed mee omgaan. Een stad met veel biodiversiteit is essentieel voor een gezonde leefomgeving.'
Met dit plan wil Amsterdam uitgroeien tot een stad waar natuur en stedelijk leven hand in hand gaan. Wat nu bijzonder is - zoals het zien van een ijsvogel - moet straks heel gewoon zijn.


Ongeveer de helft van het openbaar groen in Amsterdam wordt al ecologisch beheerd en volgens de gemeente werpt dat zijn vruchten af

LEES OOK

Amsterdam: bloemenmarkt aan de singel
Amsterdam: bloemenmarkt aan de singel
Gemeente Amsterdam
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER