Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kunstwerk 'Dolius' verbindt kunst, groen en buurtbewoners

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Reggie Kaak, vrijdag 25 april 2025
82 sec


In de nieuwbouwwijk De Contreie in Oosterhout (NB) is afgelopen herfst het Vrachelsplein officieel geopend. Het centrale ontmoetingsplein brengt kunst, groen en hergebruik samen en vormt daarmee een opvallend voorbeeld van duurzaam en sociaal openbaar gebied. Blikvanger is het kunstwerk Dolium, een 4,5 meter hoge en 12 meter lange cortenstalen kruik die met een 3D-printer is vervaardigd.

Kunstwerk ‘Dolium’
Kunstwerk ‘Dolium’

Het kunstwerk refereert naar de archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Contreie werden gedaan en is tegelijkertijd een verwijzing naar het Oosterhoutse verleden van pottenbakkers en keramisten. Daarmee vormt het kunstwerk een symbolische schakel tussen verleden en heden, en tussen de nieuwe wijk en de geschiedenis van de stad.

Organische vormen

Het kunstwerk is ontworpen als een pergola, met stalen contouren die een open en uitnodigende structuur vormen. Bewoners kunnen er zitten, doorheen lopen of tegenaan leunen. De licht gebogen paden volgen de lijnen van het kunstwerk en verbinden op natuurlijke wijze de wijk met de entree van de nieuwe appartementen, terwijl de groenvakken aansluiten op de organische vormen van het ontwerp.


Groen karakter versterkt biodiversiteit

In het groeiseizoen transformeert het Vrachelsplein tot een groene oase: een gevarieerde beplanting van vaste planten, heesters en bomen zorgt voor kleur, structuur en biodiversiteit. De aflopende inrichting van het maaiveld vangt regenwater op, voorkomt plasvorming op de paden en biedt ruimte aan beplanting die bestand is tegen zowel natte als droge omstandigheden.


Hergebruik als uitgangspunt

Duurzaamheid stond centraal in het ontwerp. Voor de verharding en inrichting is gekeken naar materialen die al beschikbaar waren op de gemeentewerf. De gebruikte gebakken klinkers, granieten banken en tegels lagen daar ongebruikt opgeslagen. De banken zijn vervaardigd uit oude trottoirbanden uit het centrum van Oosterhout. En de ingegraven verlichting benadrukt het kunstwerk en draagt bij aan de sfeer op het plein in de avonduren.


Groene ontmoetingsplek met toekomstwaarde

Ook de monumentale linde op het plein is hergebruikt. De boom werd in 2015 verplant vanuit een andere locatie in de wijk, waar hij plaats moest maken voor woningbouw. Deze herplaatsing vormde het uitgangspunt voor het uiteindelijke ontwerp van het plein. Inmiddels is het groen uitgebreid met onder andere een eik, een den en verschillende krenten, die in de zomer zorgen voor schaduw en verkoeling.
In het ontwerp is zelfs rekening gehouden met een plek voor een foodtruck, zodat het plein ook kan worden ingezet voor informele bijeenkomsten, zoals een buurtbarbecue of viering. Daarmee vervult het plein een sociale en ecologische functie binnen de wijk - waar kunst en groen elkaar versterken.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER