Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Meanderend maaien vergroot aantal bestuivers

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 27 mei 2025
60 sec


Nieuw onderzoek toont aan: kronkels in maaibeheer helpen biodiversiteit vooruit

Gras maaien in slingerende lijnen in plaats van rechte banen blijkt een positief effect te hebben op de biodiversiteit. Dat blijkt uit recent Belgisch onderzoek van entomoloog Laurian Parmentier (Universiteit Gent), gepubliceerd in Agriculture, Ecosystems & Environment. Vooral het aantal vlinders en wilde bijen neemt toe wanneer grasland in kronkels wordt gemaaid, ook wel 'sinus maaien' genoemd.

Sinusmaaien
Sinusmaaien

Het driejarige onderzoek werd uitgevoerd op zes graslandlocaties in België. Daarbij vergeleek Parmentier de traditionele blokgewijze maaimethode met meanderend maaibeheer. De uitkomst: op de kronkelend gemaaide percelen kwamen 25 tot 35 procent meer bestuivers voor. Volgens de onderzoeker is de verklaring simpel: doordat de gemaaide delen dichter bij de ongemaaide stukken liggen, kunnen insecten zich makkelijker verplaatsen naar plekken met voedsel en schuilmogelijkheden.

Toepasbaar in stad én natuurgebied

De positieve effecten van deze methode zijn volgens Parmentier niet beperkt tot agrarische gebieden. Hij ziet ook kansen voor toepassing in natuurreservaten, stedelijke groengebieden en zelfs particuliere tuinen. Sinus maaien kan zo bijdragen aan meer insectvriendelijk beheer in uiteenlopende landschappen.


Grasland als leefgebied

Graslanden worden vaak onderschat als biodivers leefgebied. Toch groeien er niet alleen verschillende grassoorten, maar ook bloeiende kruiden en soms zelfs zeldzame orchideeën. Deze planten trekken diverse bestuivers aan die op hun beurt bijdragen aan de bestuiving van gewassen in de omgeving.


Van gefaseerd naar geslingerd maaien

Al sinds de jaren negentig passen boeren en terreinbeheerders gefaseerd maaibeheer toe, waarbij telkens slechts een deel van het grasland wordt gemaaid. Maar ook dan blijft de afstand tussen gemaaid en ongemaaid relatief groot. Door de maaizones in een slingerend patroon aan te leggen, blijven de overgangen tussen gemaaid en ongemaaid gebied kleiner en profiteren meer insecten van voedsel en beschutting.


Meer informatie vind je Sinus management: meandering mowing as a novel method to improve pollinator biodiversity and habitat heterogeneity in mesic grasslands - Agriculture, Ecosystems & Environment.

Sinusbeheer
Sinusbeheer
Universiteit Gent
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
OntwerpAcademie lanceert tweede editie van De Zomerschool
zaterdag 5 juli 2025
t/m donderdag 28 augustus 2025
Natuurhelden Kennisevent NLadviseurs
donderdag 11 september 2025
Elmia van 23 t/m 25 september 2025
dinsdag 23 september 2025
t/m donderdag 25 september 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER