Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Estafette groenbeheer Deventer > Groesbeek
In onze artikelserie ‘Estafette groenbeheer’ interviewt een groenbeheerder een collega die bij een andere gemeente verantwoordelijk is voor het groenbeheer. De geïnterviewde neemt vervolgens het estafettestokje over. Marcel Wenker (gemeente Deventer) beet het spits af. Hij bevroeg Teun van Grinsven in de Gelderse gemeente Groesbeek.
01-04-2013 10 sec
Een eind aan de hier-en-daar cultuur
Op 6 november werd de eerste uitgave van een nieuw handboek voor groenbeheer overhandigd met de titel ‘Basisboek Groenontwerp en -beheer’. Dit boek -geschreven door Rob Arbeider- heeft op het eerste oog wellicht een wat schoolse insteek, maar onderscheidt zich van andere boeken op dit gebied door de aandacht meer te richten op de procesmatige in plaats van de inhoudelijk kant van groenbeheer.
01-04-2013 13 sec
Rechtspraak onder groen wuivend gras
Het is medio juni. In Zwolle oogt het dak van de spiksplinternieuwe rechtbank nog kaal. Uiteindelijk herbergen de verschillende daken van de nieuwbouw echter weelderige daktuinen vol wuivende grassen, met hier en daar een kleurrijke bloem. In het 'hart' van de rechtbank zijn vier patio's gecreëerd. Vakblad Stad+Groen nam een kijkje tijdens het inzaaien van de daken en kreeg op hoogte tekst en uitleg van Danny Lubbers (Projectleider SmitsRinsma) en Peter Hesselink (Projectleider BTL Realisatie). . .
01-04-2013 16 sec
Flink doorbladeren
Beheerder Charles Willemsen van de militaire begraafplaats De Grebbeberg in Rhenen en medewerker Kees Kelderman doen deze herfst maar vrijwel één ding: bladblazen. Nog niet eerder was de klus zo lastig, dankzij het mastjaar. Niet alleen herfstbladeren vallen massaal, maar ook eikels en beukennootjes.
01-04-2013 9 sec
Doorbreek de negatieve spiraal
‘Gemeenteraadslid biedt burgemeester graszaad aan.’ Het zou een krantenkop kunnen zijn. In de raadsvergadering van september gebeurde het. Ik had de eer om onze eerste burger een pak graszaad aan te bieden om in te zaaien op de kale plekken in de gazons en grasvelden in onze gemeente.
01-04-2013 10 sec
In Leiden is chemie al lang geen issue meer
Het voornemen van Staatssecretaris Wilma Mansveld om met twee korte klappen chemie uit de openbare ruimte te meppen heeft in de industrie de nodige reuring veroorzaakt. Op de laatste Dag van de Openbare Ruimte was dit zelfs hét gesprek van de dag. Die reuring lijkt zich voornamelijk te beperken tot aannemers, adviseurs en machine-leveranciers. De beheerder is over het algemeen rustig. De vraag is dan: is dat de rust van het lam dat naar de slachtbank gaat of het zelfvertrouwen van de professional die weet dat er een oplossing komt? Vakblad Stad + Groen praat met Jan Dirk Nijkamp, manager Stedelijk Beheer, en Ralph Veelenturf van de afdeling Afval en Reiniging van de stad Leiden.
01-04-2013 24 sec
Van saai treinviaduct naar fraai cultureel groenelement
Het Rotterdamse Hofbogenviaduct vormt met een lengte van bijna twee kilometer het langste gebouw van Rotterdam en is tevens een rijksmonument. Sinds de komst van Randstadrail rijden er geen treinen meer over het viaduct. En dat biedt kansen om een nieuwe invulling te geven aan dit toonaangevende element in Rotterdam-Noord, dat gebouwd werd in de beginjaren van de vorige eeuw. . .
01-04-2013 13 sec
Visie op zorgvuldig en zorgeloos begraven
Overledenen een traditionele begrafenis geven is iets wat altijd zal blijven voortbestaan. Toch komt cremeren steeds meer in zwang. Tegelijkertijd kiezen mensen soms heel bewust voor een plek waar ze hun lichaam of hun asresten aan Moeder Aarde toevertrouwen. Dat maakt ook de wens bij nabestaanden sterker om terug te kunnen keren naar dat ene speciale plekje. Natuurbegraafplaatsen zijn in, en kunnen dat stukje intimiteit teruggeven waar we in deze jachtige samenleving naar op zoek zijn. .
01-04-2013 16 sec
Ontdek de tien verschillen
De VHG heeft sinds een klein jaar een nieuwe voorzitter: Rien van der Spek. Tijd dus om eens kennis te gaan maken en vooral: om op zoek te gaan naar de man achter de bestuurder. vhg
01-04-2013 8 sec
Ik wens u een groene vlucht
In mei 2010 werd ik wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte in de gemeente Rotterdam. Zoals dat hoort in dit ambt, heb ik in de afgelopen 3,5 jaar zo’n 50 stoeptegels gewipt, 100 bomen geplant, tientallen buurttuinen geopend, talloze vierkante meters bij-vriendelijke weiden voorzien van bij-vriendelijke zaden en kilometers lange fietstochten langs onze groengebieden gemaakt. Mij wordt wel eens gevraagd of ik ‘groene vingers’ heb. Als ik ze al niet had, dan heb ik ze zeker gekregen. En het bevalt mij zeer.
01-04-2013 17 sec
Nieuwe Participatiewet lijkt stap vooruit voor sw-bedrijven
Geen echte ceo deze keer, maar een interview met Harald Krijt, manager van de groene poot van sw-bedrijf Amfors in Amersfoort. Opmerkelijk aan dit sw-bedrijf is dat het als een van de weinige een aantal gespecialiseerde ploegen heeft die landelijk worden ingezet. .
01-04-2013 10 sec
Teeb is allesbehalve een makkelijke rekensom
In deze 'Op de fiets' een interview met Olaf Prinsen, wethouder groen van de gemeente Apeldoorn. Prinsen is met zijn 30 jaar jong en voor een wethouder van de twaalfde stad van Nederland zelfs piepjong. Half grappend meldt hij dat hij zelfs Nederlands jongste wethouder was in zijn tweede periode. Dat alles blijkt geen obstakel voor een doordachte visie op groen in de stad. Prinsen is zelfs bestuurlijk trekker van Teeb Stad, ofwel The Economics of Ecosystems and Biodiversity.
01-04-2013 17 sec
Gemengde bloembollen voor lentes vol geur, kleur en fleur
Flower Your Place in Boskoop richt met speciaal samengestelde bloembollencombinaties als Fabio, Serena, Burgundy en Sunrise de pijlen op overheden en bedrijven in binnen- en buitenland. Bedenker Stephan Dorsman: ‘Wij zijn de kleurbrengers van het vroege voorjaar.’
01-04-2013 9 sec
Workshop: Het nieuwe spelen
Een beetje stadswijk heeft er wel een stuk of vijf: speelplaatsen. Met een wipkip, een glijbaan en een zandbak waren de wensen van het speelbehoeftige kind gauw vervuld. Althans dat meenden we. Gemeenten bezuinigen ook hier op aanleg en onderhoud. Steeds vaker concentreert men de speeltoestellen op enkele grotere speelplaatsen en doet de meer natuurlijke speelplaats zijn intrede.
01-04-2013 12 sec
Maaien met de 350 cm brede Brielmaier
De Brielmaier is volgens opgave van de importeur een machine om hellingen tot maximaal 70 procent te maaien. En dat is schuin, heel schuin! De machine heeft een volledig hydraulische wiel- en maaiaandrijving die traploos instelbaar is. . . . . .
01-04-2013 9 sec
Een opdrachtgever geeft een briefje waarop staat wat je moet doen, een klant vraagt om een oplossing
Het interessantste bij een interview is vaak juist dat onderwerp waar je 'tegenstander' het niet over wil hebben. Bij Olaf Janssen, CEO van de BTL Groep, is dat politiek. Toch geeft hij tussen de regels door zijn mening over een aantal heikele onderwerpen die essentieel zijn voor de groene sector.
01-04-2013 13 sec
Amsterdam heeft naast een grachtengordel nu ook een klimaatgordel
Wat gebeurt er als je met een CO2-meter langs de startbaan van Schiphol gaat staan? Juist: de CO2-gehaltes zullen torenhoog de lucht in schieten op het moment dat er een vliegtuig opstijgt. Maar wat geldt voor deze landingsbaan, geldt natuurlijk voor heel Nederland en zeker voor de drukke stedelijke gebieden in het westen. Ton van Oostwaard wil daar met zijn stichting Ecorridors iets aan doen en heeft de ambitie geformuleerd om voor 2021 40.000 tot 50.000 hectare groen aan te planten in een cirkel rondom Amsterdam. Het doel: Amsterdam beter klimaatresistent maken!
01-04-2013 20 sec
Groenvoer: gezond, lekker en nog mooi ook!
Recept Benodigdheden: wat geveltjes, daken, substraatje hier of daar, technische hoogstandjes, planten en bomen en wat u zelf nog wil. Bereidingswijze: men neme een innovatief bedrijf, een creatief idee, technisch inzicht en wat u verder nog nodig denkt te hebben. Hussel een en ander door elkaar en pluk de vruchten van het resultaat. Lekker bij een bakje leut (bier of wijn mag ook). Kijk smakelijk!
01-04-2013 13 sec
Gazons duurder dan borders?
In de eerste uitgave van Vitale Stad stond een artikel over gazons die duurder zouden zijn dan borders met vaste planten of sierheesters. Volgens dit artikel zouden vaste planten dus goedkoper zijn dan gazons. Als wij die vraag stellen aan de gemiddelde groenbeheerder, krijgt je een compleet ander antwoord. Hoe zit het nu eigenlijk? . . .
01-04-2013 12 sec
Op naar een participatiemaatschappij
Wijken waar mensen onderling weinig contact en waar de inwoners weinig inkomsten hebben, dreigen te verloederen. Vaak is de status van het openbaar groen de eerste parameter waaraan verloedering valt af te lezen. Maar wat gebeurt er wanneer er grootschalig wordt ingezet op de omschakeling naar een participatiemaatschappij? TNS NIPO waarschuwt ervoor dat 20 procent van de bevolking er geen boodschap aan heeft de handen uit de mouwen te steken. Anderzijds is 80 procent wel bereid om iets actiever te worden.
01-04-2013 16 sec
Goedgevulde achterzak
Er is een hoop veranderd in openbaar groen. Nog niet zo lang geleden bestond er feitelijk niet zo veel contact tussen opdrachtgever en aannemer. De klant bracht een werk op de openbare aanbestedingsmarkt en ging vervolgens in stil een hoekje zitten bidden dat hij uit de hoge aanbestedingshoed een aannemer zou trekken die hem toch een beetje gunstig gestemd was.
01-04-2013 12 sec
Help, mijn burger is een klusser
De burger krijgt vandaag de dag de kans betrokken te worden bij het wel en wee van zijn gemeente. En dan niet alleen bij beslissingen over het besturen van zijn gemeente, maar soms ook bij uitvoer van werkzaamheden in de 'groene' openbare ruimte. En dat zou in deze tijden van bezuiniging nog weleens goed uitkomen. Soms schiet een bestuurder of groenbeheerder mij aan met de vraag 'of dit allemaal zomaar kan of moet ' en dat het werk hem nu juist meer tijd gaat kosten en dus geld. .
01-04-2013 19 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER