Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Hernia
De laatste tijd heb ik zo’n last van mijn nek en arm. Ik ben toch maar naar de dokter gegaan. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar de neuroloog. Volgens de neuroloog kon ik maar het beste een MRI-scan laten maken. ‘Dan hebben we zekerheid’, zei ze. Ik vond het maken van een MRI-scan echt geen pretje, maar je moet wel, anders weten we nog niets. Een aantal dagen later zaten mijn vrouw en ik bij de neuroloog. De neuroloog liet de scan zien. ‘Kijk’, zei ze, ‘dit zijn de tussenwervelschijven en hier drukken ze naar binnen.’ ‘Is dat een hernia?’ vroeg mijn vrouw. ‘Ja, zo noemen ze het wel, geloof ik.’ ‘Shit’, dacht ik, ‘en mijn werk, dan?’
01-10-2014 23 sec
Help, de robots komen er aan
Dutch Power Company is nog een onbekende grootheid op de Nederlandse tuin- en parkmarkt. Toch is deze samenvoeging van Herder, Louis Nagel, Probotiq, Votex en Conver al meer dan 40 miljoen Euro omzet groot, maar de ambitie is nog veel groter. Op korte termijn wil het bedrijf minimaal verdubbelen.
01-10-2014 11 sec
Gras groeit niet vanzelf
Gras heeft in openbaar groen een bijzondere positie. Het is er altijd en zit tegelijk een beetje onderaan de pikorde. Als er helemaal niets meer kan, maak er dan maar gazon van, lijken veel groenbeheerders te denken. Ten onrechte, als je het vraagt aan de initiatiefnemers achter de Nationale Gazondemodag die dit jaar op 24 september bij Gramefo in Eemnes wordt gehouden. De mogelijkheden met gras zijn legio en óók een gazon verdient professioneel onderhoud.
01-10-2014 15 sec
Vaste planten sieren openbaar groen in Roermond
De gemeente Roermond wilde meer kleur in het openbaar groen. Daarvoor heeft de gemeente een vaste plantenborder aangelegd, het intensieve onderhoud was het enige nadeel. De gemeente Roermond zocht dan ook naar een oplossing. Griffioen had die: onderhoudsvriendelijke vaste planten volgens het concept Green tot Colour-concept aan te leggen c.q. gedeeltelijk te renoveren. Inclusief drie jaar onderhoud, zodat het gewenste resultaat gegarandeerd is: Kleurrijke bloemen, waaronder Herfstanemoon (wit), Eendagslelie (oranje), Zonnehoed (geel), Rode Zonnehoed (roze), Dropplant (paars), Kattenkruid (paars) en Phlomis oftewel Brandkruid (geel). Griffioen verzorgde het ontwerp en stelde het beplantingsplan samen. Jonkers hoveniers onderhoudt de beplanting middels een 3-jarig contract.
01-10-2014 21 sec
Niet bepaald goedkoop, maar dan heb je ook wat
In ons buurland Duitsland hebben veel gemeentes hem in gebruik, maar in Nederland is Nieuwkoop slechts de enige gemeente met een Hansa APZ 1003. 'Ondanks het feit dat het een grote, uitgebreide werktuigdrager is, is hij heel smal en wendbaar', zegt Marcel Kruse, teamleider van de gemeente Nieuwkoop. 'En dat maakt deze machine toch wel heel bijzonder.'
01-10-2014 13 sec
Help: roetfilter verplicht
Soms loopt de markt sneller dan het bedrijfsleven. Machinefabrikanten slaagden er uitstekend in om materieel te leveren met emissiearme motoren (tier IV en stage IIIB). Motoren in de oudere tuin- en parksector hoeven (nog) niet aan de strenge uitstootnormen te voldoen. Een apk kennen we immers niet. Maar wat te doen als aannemer indien een gemeente binnen een bestek eist om toch met emissiearm materieel op de proppen te komen?
01-10-2014 14 sec
Social return-paragraaf zorgt voor veel praktische problemen bij bedrijven
De laatste jaren nemen steeds meer gemeenten een social return-eis op in de aanbestedingen die ze uitzetten. Dit betekent dat bedrijven die de opdrachten krijgen, verplicht worden om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Vanuit de praktijk komen steeds meer geluiden dat de manier waarop de social return-eis wordt toegepast tot grote problemen leidt. Is social return wel het juiste instrument om het op zichzelf loffelijke doel van meer arbeidsparticipatie te bereiken?
01-10-2014 17 sec
Openbaar groen is net zo veranderlijk als de IKEA catalogus
Het is zinloos om voor de eeuwigheid te plannen. Trends in openbaar groen volgen de economische conjunctuur en die is beweeglijk. Waren tot voor kort extravagante tuinen met veel vreemde materialen en exotische planten van over de hele wereld nog hip, nu, in tijden van relatieve schaarste, wordt dat plots de eetbare tuin. We gaan terug naar puur, functioneel, liefst eetbaar, en met gebruik van lokale materialen. Van het ene uiterste in het andere.
01-10-2014 17 sec
Inzet van sw mensen is een vak op zich, maar wel bevredigend als het eenmaal loopt
Voor het inmiddels al traditionele interview met een CEO in dit blad is het een goede gewoonte om de geïnterviewde de interviewlocatie te laten kiezen. Meestal wordt dan een recent opgeleverd aanlegproject gekozen. Logisch; je kiest iets waar je trots op bent. Rob van der Werf van Van der Werf Groenvoorzieners uit Bedum maakte een andere keuze. Geen aanlegklus, maar onderhoud. Dit vakblad bezocht met hem één van de zestien begraafplaatsen van gemeente Loppersum, waar het bedrijf met SW-medewerkers van Fivelingo het onderhoud doet.
01-10-2014 20 sec
Groen, groener groenst
Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten.
01-10-2014 3 sec
Ransomes wil de weg naar boven in openbaar groen weer inslaan
De Engelse maaierfabrikant Ransomes heeft de laatste jaren meer en meer terrein verloren aan concurrenten Toro. Zeker in het openbaar groen speelt het merk uit Ipswich, UK niet echt een rol van betekenis meer. Met de introductie van de nieuwe MP Medium Platform-maaier moet dat de komende jaren gaan veranderen.
01-10-2014 12 sec
#1 op de Innovatie prestatieladder
Als ondernemer en onderneming kijk je soms wat argwanend naar je collega-bedrijven. Waar zijn zij mee bezig, halen ze me in, worden ze niet te groot, komen ze niet te dicht bij mijn opdrachtgevers enzovoort enzovoort. En wat helemaal vervelend zou zijn; als ze maar geen ideeën van ons kopiëren! Maar kijken wij daar bij Cobra ook zo tegen aan?
01-10-2014 13 sec
Moderne slavernij
Ik sprak pas geleden met een aantal mensen uit de golfmarkt. Mensen van de federatie en de greenkeepersassociatie. Het onderwerp was verduurzaming, maar al gauw ging het over een ander probleem. Een probleem dat volgens deze mensen de toekomst van hun vak veel zwaarder bedreigde dan het al dan niet duurzaam werken. De golfmarkt – maar in de rest van de groene sector is het niet veel beter – wordt bedreigd door een stortvloed van goedkope arbeid.
01-10-2014 15 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER