Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Zelfbeheer
Onder het motto ‘groen moet je doen’ probeert de gemeente Utrecht haar burgers te motiveren om door middel van zelfbeheer een stukje groen of een speelplekje te onderhouden.
01-12-2014 5 sec
Een generalist met daktuinen en boomverzorging als moneymaker en visitekaartje
Het is een goede gewoonte dat de ceo die in dit blad geïnterviewd wordt de interviewlocatie mag bepalen. Willem Douma van het oerfriese bedrijf Frisia Bergum laat me niet iets zien in Friesland, maar inviteert vakblad Stad + Groen op een Amsterdamse daktuin.
01-12-2014 10 sec
Mechanisch onkruid wieden
Dat budgetten overal onder druk staat, weet de groene sector als geen ander. Ook Berdi Sport & Groen uit Nagele liep regelmatig tegen dat probleem aan, als bleek dat het aantal benodigde man-uren niet binnen het budget paste. Door zelf een werkarm te ontwikkelen, kan het nu machinaal onkruid wieden.
01-12-2014 10 sec
Beam me up, Scotty!
De techniek wordt onder meer gebruikt voor het neerhalen van raketten en het uitvoeren van precisie-operaties. Een Nederlandse techneut wil nu ook lasers gaan inzetten voor het bestrijden van onkruid.
01-12-2014 6 sec
iWaterplant voedt kennis over waterplanten
Om de locaties waar invasieve waterplanten voorkomen en de problemen die ze veroorzaken beter in kaart te brengen, heeft het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, in samenwerking met onder meer het ministerie van Economische Zaken, een app ontwikkeld.
01-12-2014 8 sec
Drainage-elementen om je vingers bij af te likken
De levensduur van een groen dak wordt geschat op zo'n 40 jaar. Maar de maatschappij verandert. Om toekomstige generaties niet onnodig te belasten, stappen steeds meer leveranciers over op duurzame oplossingen. Zo ook ZinCo. Begin dit jaar lanceerde dit bedrijf Natureline, een dakopbouwsysteem samengesteld uit elementen die zijn gemaakt met bioplastic.
01-12-2014 11 sec
Zelfrijdende klepelmaaier als oplossing voor reductie maaifrequentie
Omdat smaken nu eenmaal verschillen en praktische afwegingen altijd moeten worden overwogen, is de variatie aan maaiers enorm. Klepelmaaiers genieten een grote voorkeur, maar kenden ook een aantal nadelen. Tot voor kort. De nieuwe klepelmaaier van Votex is een combinatie van de beste elementen.
01-12-2014 10 sec
Warm water geeft onkruid een koude douche
De behoefte aan een alternatief om onkruid te behandelen wordt met de dag groter. Vanaf november 2015 is het verboden om chemische middelen te gebruiken bij de bestrijding. Mankar ontwikkelde daarom de Weedheater-E, een systeem waarbij warm water het onkruid verbrandt.
01-12-2014 9 sec
Bestekservice voor gebruiksdaken maakt ontwerp van dak een soort click and play
Gebruiksdaken kunnen op vele manieren en met verschillende materialen worden opgebouwd. Maar elke keuze heeft zijn consequenties. De nieuwe bestekservice van Leven op Daken kan architecten en aannemers bijstaan bij het ondervangen van die consequenties.
01-12-2014 9 sec
Waterplassen voortaan iets van het verleden
Als de zomer van 2014 de opmaat moet zijn voor wat we in de toekomst mogen verwachten qua klimaat, dan kunnen veel beheerders van sportparken en (openbaar) groen hun borst nat gaan maken. Letterlijk. Want een bijzonder droge maand juni werd opgevolgd door de extreem natte maanden juli en augustus. Hydrorock moet een oplossing bieden om wateroverlast te voorkomen en de bodem een handje te helpen.
01-12-2014 14 sec
Waterbeheersing op de begraafplaats
Het beheren van een begraafplaats is zowel een bovengrondse als een ondergrondse aangelegenheid. Komt de bodem ter sprake, dan gaat het tegelijkertijd over water. En laat water nu een van de belangrijkste aspecten zijn van het beheren van een begraafplaats. Water speelt een belangrijke functionele rol in het begraafproces, maar is ook esthetisch van belang.
01-12-2014 12 sec
Wat kan de groensector leren van Wehkamp en Airbnb?
In oktober is de nieuwe Europese Commissie geïnstalleerd. Jean-Claude Juncker heeft een belangrijke strategische koerswijziging doorgevoerd: de Digitale Agenda wordt topprioriteit.
01-12-2014 5 sec
Groen, Groener, groenst
Ook in deze uitgave van Stad + Groen weer een forse opsomming van groene projecten.
01-12-2014 3 sec
Lekker bollen in het park
Tientallen vrijwilligers hebben in het Maximapark in Vleuten geholpen met het planten van 200.000 bloembollen. Het bollenmengsel van zes verschillende soorten moet een bijvriendelijke biotoop creëren. Bijen en vlinders krijgen zo al vroeg in het voorjaar voedsel aangeboden. Het gaat hier om een van de grootste bijenbollenprojecten van Nederland.
01-12-2014 10 sec
De roes van een award
Na het winnen van de Green Innovation Award op de Boom Innovatie Dag merk je pas hoeveel impact het winnen van deze prijs heeft. Naast de buzz die op de digitale snelweg ontstaat (het lijkt wel of iedereen continu alles in de gaten houdt), merken wij ook in de 'gewone' omgeving veel positieve aandacht.
01-12-2014 11 sec
Een lesje duurzaam en planmatig groenbeheer
De ontwikkelingen binnen het ontwerp en het beheer van de groene buitenruimte hebben de afgelopen decennia niet stilgestaan. Gewijzigde inzichten, maar ook de noodzaak tot duurzamer, efficiënter en meer kostenbewust werken, hebben gezorgd voor een aantal verschillende wijzen van aanpakken. Rob Arbeider van IPC Groene Ruimte breekt in dit artikel onder meer een lans voor het weer operationeel maken van de aanwezige vakkennis en ervaring op het gebied van groen.
01-12-2014 15 sec
Tatoeëerder
´Participeren is gewoon een ander woord voor bezuinigen´ wist vorige week een sportveldbestuurder mij te melden. Natuurlijk heeft hij daarin gelijk. Participeren is niet in de troonrede van 2013 en 2014 gekomen, alleen omdat dat zo’n goed idee is, maar omdat vadertje staat het zonder hulp niet meer af kan of af denkt af te kunnen.
01-12-2014 11 sec
Variatie in sortiment ook goed voor een biodiversiteit en waardering groen
De massale aanplant van eiken, heeft ertoe bijgedragen dat de eikenprocessierups zich in twintig jaar over heel Nederland heeft kunnen verspreiden. Met Ulmus en Aesculus hebben we ook massale uitval gezien. En met Fraxinus gebeurt het binnenkort nog eens. Het toepassen van een gevarieerder sortiment bomen spreidt het risico. En handig: de biodiversiteit stijgt en gebruikers van het groen waarderen dat groen meer.
01-12-2014 14 sec
Wave introduceert eerste heetwateronkruidbestrijder op quad
WAVE heeft de heetwater-onkruidbeheersingstechniek nu ook geschikt gemaakt voor toepassing op kleinere voertuigen en transportmiddelen, zoals quads. Daarmee kan het unieke WAVE-procedé nu ook worden gebruikt voor het beheren van onkruid op kleinere ruimtes en door particulieren.
01-12-2014 8 sec
Participatie. Van moeten naar willen
Heeft u al kennisgemaakt met 'participatie'? In een aanbestedingsprocedure of in een goed gesprek tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? Of als doorsneeburger in een woonwijk?
01-12-2014 5 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER