Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
De grote omzetstijging komt volledig door groei van de export
Het bedrijf van Mosterman Machines aan de Paradijsweg in Meppel ligt mooi gesitueerd aan de Drentse Hoofdvaart. Het bedrijf bestaat al sinds 1957. 'Het is een echt familiebedrijf. Ik heb het in 1991 van mijn vader overgenomen,' zegt Foppe Mosterman terwijl we in zijn kantoor zitten. 'Mijn zoon Pascal is de derde generatie die Hemos-machines maakt.'
01-12-2015 13 sec
Gladheidsbestrijding wordt steeds meer geautomatiseerd
Na te zijn overvallen door een strenge winter is de gemeente Zoetermeer vijf jaar geleden gestart met het optimaliseren van de gladheidbestrijding binnen haar gemeentegrenzen. Dit jaar kunnen we terugkijken op de ervaringen die Zoetermeer heeft opgedaan met een van de belangrijkste innovaties in gladheidbestrijding: Jewel-navigatiesoftware.
01-12-2015 10 sec
Duurzaam alternatief voor hardhouten beschoeiingen
In Gouda werden van oudsher veel beschoeiingen geplaatst van tropisch hardhout. Deze gemeente wil het gebruik van hardhout echter terugdringen. HIP Groen uit Driebruggen heeft in samenwerking met Gouda een innovatieve beschoeiing ontwikkeld, waarbij het hardhout volledig wordt vervangen door Europees naaldhout in combinatie met de 100% gerecyclede kunststof HDPE.
01-12-2015 11 sec
Wie denkt er aan oma als we weer gaan strooien?
Op de gemeentepagina van mijn gemeente las ik de aankondiging van het routeschema gladheidsbestrijding. 'Als het glad is, maakt de gemeente eerst de verbindingswegen en de fietspaden tussen de kernen in de gemeente en de omliggende gemeenten zoveel mogelijk begaanbaar.' Vervolgens werden de bedoelde rijwegen genoemd, met de toevoeging dat aan deze lijst geen rechten konden worden verbonden.
01-12-2015 13 sec
Sinke: 'De kracht ligt in het combineren van methodes'
William Sinke van Sinke Onkruidbeheersing en Groenzorg uit Kruiningen (Zeeland) zou liever zien dat chemievrij onkruidbeheer in combinatie met laagrisicomiddelen werd ingevoerd. Toch heeft hij de laatste jaren geïnvesteerd in verschillende machines, onder meer Weedheaters, om zich voor te bereiden op een gewisse toekomst zonder gif.
01-12-2015 11 sec
Wisselbeplanten geeft Arnhem jaarrond kleur
Jacqueline van der Kloet is groenontwerper en maakt zowel in Nederland als internationaal ontwerpen en beplantingsplannen voor de openbare ruimte. Haar ontwerpen vallen op door uitgedachte combinaties van vaste planten, eenjarigen, bloembollen en heesters, die elk seizoen een verrassend effect geven.
01-12-2015 9 sec
Verbod chemische onkruid bestrijding laat zich niet tegenhouden
Voor- en tegenstanders zijn het er eigenlijk wel over eens. Het verbod van chemische onkruidbestrijding op verhardingen wordt naar alle waarschijnlijkheid per 1 maart 2016 van kracht. Maar daarmee is het verzet niet gebroken. Achter de schermen worden door de tegenstanders al de messen geslepen voor een gang naar de rechter.
01-12-2015 11 sec
Verbod chemisch onkruidbestrijdingsmiddelen wordt gebed zonder einde
Dit jaar is het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, na veel vertragingen en bezwaren, dan toch aan de Tweede Kamer voorgelegd. Voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, wilde daarna meteen doorpakken. Ook middelen met een beperkt risico dienen verboden te worden. Het plan wordt momenteel wederom in de Tweede Kamer besproken.
01-12-2015 12 sec
Ik word niet oud in dit bedrijf
De gemiddelde ceo van een groenbedrijf is doorgaans niet op zijn mondje gevallen. Wil je hem in zijn ziel kijken, dan moet je dus eigenlijk met zijn personeel praten en niet met hemzelf. Dat komt natuurlijk niet altijd uit, dus soms moet geluk of tegenvallend verkeer daarbij een handje helpen.
01-12-2015 11 sec
De natuur als proefkonijn
Wie per trein Nijmegen verlaat richting het zuiden en vlak voor het verlaten van de stad door het raampje kijkt, ziet naast het spoor een terrein met verschillende waterbassins. Het betreft een onderzoeksterrein van de Radboud Universiteit, waar onlangs de nieuwe onderzoeksfaciliteit de Proeftuin werd geopend.
01-12-2015 10 sec
In Brabant is chemievrij groenbeheer al heel lang de normaalte zaak van de wereld
De stichting NCO (niet-chemische onkruidbestrijding) merkte dat er veel behoefte is aan informatie over de vraag hoe chemievrij onderhoud nu eigenlijk werkt in de praktijk. De stichting nodigde Rik Grashoff van GroenLinks uit om zich hierop te oriënteren voor het Tweede Kamerdebat. Eerst bezocht Grashoff Ergon in Eindhoven en vervolgens sportpark De Rijpel in Helmond.
01-12-2015 13 sec
Apps, drones en smart gardens
We zitten midden in een technologische IT-ontwikkeling, die ook bij het beheer van groen en openbare ruimte gaat bepalen wie straks welke klussen krijgt. Dat zegt Dirk Tuip. Hij is eigenaar van FacilityApps uit Purmerend, specialist in apps voor een optimale workflow. Op de rand van het nieuwe jaar kijkt Tuip op verzoek van Stad + Groen in de glazen bol van de technologie.
01-12-2015 13 sec
Multihog-werktuigdragers vergezeld door 'kleine broertjes'
Multihog-importeur Marcel Van Dyck uit het Belgische Houtvenne had onlangs op Agribex een Europese primeur: het bedrijf introduceerde er de CX-modellen van Multihog. De nieuwe werktuigdragers van deze Ierse producent kunnen het hele jaar door ingezet worden voor alle soorten wegenen groenonderhoud.
01-12-2015 9 sec
Beheerders worden 'assetmanagers'
Vanaf 2016 moeten wettelijk alle gemeentekaarten van de openbare ruimte aansluiten op de grote landelijke kaart BGT. Voorafgaand daaraan liet de gemeente Heerhugowaard de data van de meeste van haar sectorale beheersystemen omzetten naar één, integraal beheersysteem voor de openbare ruimte.
01-12-2015 8 sec
Natuurlijk zwemmen in de openbare ruimte
Hovenier Wiljan Bruggeman legt al dertien jaar zwemvijvers aan, vooral bij particulieren. Zwemvijvers in de openbare ruimte zijn in Nederland geen usance. In Duitsland wel.
01-12-2015 6 sec
Hoe gaan we onkruid bestrijden in 2016?
Vanaf maart 2016 is het gedaan met het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen op verharding. Wolterinck en investeert al jaren in chemievrije methoden om onkruid op verhardingen beheersbaar te houden. Wat is nieuw?,
01-12-2015 8 sec
Fleur, kleur en warmte in het straatbeeld tijdens de donkere dagen
De wintermaanden kenmerken zich door guur weer en korte dagen. Groen en twinkelende feestverlichting zorgen dan ook voor een prettig en sfeervol beeld in deze donkere dagen. De vicevoorzitter van Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC), Hans van Vugt, is blij met de nieuwe winterbaskets met verlichting van Oase-Lease. 'Ze zijn sfeervol en luxe. We krijgen alleen maar complimenten van het winkelend publiek.'
01-12-2015 14 sec
Potloodje
In deze uitgave weer vier artikelen over onkruid en het dreigende verbod op chemie. Ik weet het, ik mag het niet zeggen, maar ik ben er inmiddels klaar mee. Dat verbod zal er wel komen, maar geef mijn portie voortaan maar aan Fikkie.
01-12-2015 9 sec
Onderwijs
Binnen onze professionele en pragmatische bedrijfsvoering is opleiding en onderwijs één van de belangrijkste maar tevens ook moeilijkste uitdagingen. Hoe leiden we onze (toekomstige) medewerkers het beste op?
01-12-2015 5 sec
Technologisch toepassingen binnen de groenbranche
In het bedrijfsleven wordt volop geautomatiseerd en geïnnoveerd. Tegelijkertijd worden de marktomstandigheden in uw branche steeds harder en scherper. Bij aanbestedingen wordt in toenemende mate door de klant gevraagd welke technologische oplossingen u biedt om de werkprocessen te verbeteren, de management informatie te verbeteren, uw transparantie te vergroten en de algemene kosten te verlagen.
01-12-2015 11 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER