Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
De chemievrije route vlieg je het beste aan door veegbeleid, thermische beheer en mechanisch beheer
Bert van Loon is zowel directeur van zijn bedrijf Weed Control BV voor chemievrij onkruidbeheer als van Bert van Loon Groentechniek BV met chemische toepassingen. Hierdoor, en ook door zijn voorzitterschap van de stichting NCO, weet hij exact wat er speelt. ‘Als je als fabrikant nu nog moet instappen in de chemievrije onkruidmarkt, ben je eigenlijk te laat.’
01-06-2016 14 sec
Maaien is passé
Een groene grasmat in een park, plantsoen of berm is prachtig, maar het is pas écht mooi als die grasmat groen blijft zonder al te veel inspanningen. De grootste winst is te behalen in beperking van onderhoud, te beginnen met maaien. Veel maaien kost geld. Om op deze kosten te besparen, presenteert Barenbrug het grasmengsel Mow Saver.
01-06-2016 12 sec
De legionallevrees voorbij
De gemeente Apeldoorn heeft afgelopen jaar alle fonteinen aangesloten op het centrale systeem voor de beheersing van waterkwaliteit. De stad heeft daarmee de kwaliteit van de waterbeheersing in fonteinen op hetzelfde niveau gebracht als dat van de rioolgemalen en pompstations en bespaart fors op de kosten.
01-06-2016 10 sec
Dansend langs het water
In een waterig lentezonnetje is de Spider, de gele robotmaaier van Machines4green, druk in de weer met het maaien van het gras rondom deze plas. Appeltje-eitje voor deze jongen. Hij is namelijk wel heftiger gewend; afhankelijk van het type is de Spider zelfstandig in te zetten op taluds met een hoek tot 55 graden.
01-06-2016 11 sec
Honderd hectare uniek terrein op beeld
Al dertien jaar op rij is de Universiteit Utrecht de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Het honderd hectare grote universiteitsterrein De Uithof is zeer gevarieerd met verharding, beplanting, bomen, gazons, watergangen, een natuurgebied en terreinmeubilair. SIGHT Landscaping neemt de komende tien jaar opnieuw het onderhoud hiervan op zich.
01-06-2016 10 sec
Een kijkje in de keuken van Hoaf Infrared Technology
Sinds het verbod op chemie op verhardingen van kracht werd, is de vraag naar onkruidbestrijdingsmachines geëxplodeerd. Zo ook bij Hoaf Infrared Technology uit het Twentse Oldenzaal. Agronomist/Accountmanager Menno Looman geeft tussen alle hectiek door een kijkje in de keuken.
01-06-2016 9 sec
Bollen, pluimen, schermen
Al jarenlang is Hydrangea (hortensia) een populaire tuinplant in de lage landen. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is bijna een deel van onze cultuurhistorie geworden en vrijwel iedereen kent 'Annabelle'. Voor gebruik in de openbare ruimte zouden ze minder geschikt zijn omdat ze te veel water, voeding en onderhoud zouden vragen.
01-06-2016 10 sec
Weedheater zorgt voor comeback van het 'zwarte schaap' onder de werktuigdragers
De afgelopen maanden is er een run ontstaan op chemievrije onkruidbestrijdingsmachines. Daarbij wordt het straatbeeld ook steeds meer opgesierd door de werktuigdragers van Stiga. Dat deze ‘oude bekenden’ weer een opmars maken, is te danken aan Weedheater, die in Stiga en de eigen Weedheater een gouden combinatie ziet.
01-06-2016 11 sec
Participatie op kerkhof in Valburg
Een alternatieve gemeentedag op het kerkhof in Valburg (Gelderland). Leden van de hervormde gemeente Valburg-Homoet togen zaterdag massaal naar de begraafplaats van de kerk buiten het dorp voor een gezamenlijke schoonmaakdag.
01-06-2016 7 sec
Less is more
Minder maaien, dat is een droom van veel groenbeheerders. Maar daar blijft het bij, want gras groeit nu eenmaal door tot het niet meer te betreden is. DSV zaden heeft een mengsel voor gazons en grasvegetatie die men extensief wil beheren.
01-06-2016 8 sec
Logische keuze door effectiviteit en lage kosten
Onkruid bestrijden met chemicaliën is zó jaren tachtig… Het werkt wel goed, maar de milieuschade is eigenlijk onaanvaardbaar. Door afspoeling vanaf de verharding komt de chemie in het oppervlaktewater. Daarom branden of borstelen wij tegenwoordig dat het een lieve lust is. Bestrijden met heet water is echter veel effectiever, maar tot voor kort te duur.
01-06-2016 12 sec
Ferris zet met maaimachines in op benzine
Met zijn nieuwe productlijn zet maaimachineleverancier Ferris in op benzinemotoren, betere stoelen en een kleinere kans op storingen. Met twee nieuwe types, een aantal product-updates en het gepatenteerde veersysteem richt de fabrikant zich nadrukkelijk op een nog lagere cost of ownership.
01-06-2016 9 sec
Eerste Euregio editie Dag an de Openbare Ruimte
De Dag van de Openbare Ruimte Euregio biedt een live communicatie platform voor openbare ruimte professionals die te maken hebben met het ontwerp, aanleg, onderhoud en beheer van openbare ruimte, recreatieve voorzieningen, speeltuinen, outdoor, groene gebieden en verkeer.
01-06-2016 9 sec
Met de hand als het kan, met de machine als het moet
Ecologie is een belangrijk onderdeel van de groene sector. Maar tegelijkertijd is geen grotere kloof denkbaar dan die tussen ecologen en groene aannemers. Ecoloog Johannes Regelink van Ranox natuuraannemer wil die patstelling doorbreken door zelf een aannemerij op te richten en gaat een samenwerking aan met Van Helvoirt Groenprojecten.
01-06-2016 12 sec
In een moderne dierentuin gaat niet om dieren, maar om beleving
Hoe tegenstrijdig het ook lijkt, bij een moderne dierentuin gaat het feitelijk niet meer om dieren, maar om de beleving. Het complete ontwerp moet ten dienste staan van de bezoekers en natuurlijk geldt dat ook voor de beplanting. Vakblad Stad + Groen praat met het groene bouwteam dat verantwoordelijk was voor de groen in de dierentuin.
01-06-2016 13 sec
Gras in het centrum van Maastricht vervangen door vaste planten
Op enkele plekken in het centrum van Maastricht werden jaarlijks eenjarigen aangeplant om de entree van Maastricht op te vrolijken. Om kostentechnische redenen zijn deze plantvakken weer met gras ingezaaid, maar heeft men ondertussen toch naar een betaalbaar alternatief gezocht. Navraag bij andere gemeentes zorgde voor interesse in het GreentoColour-concept van Griffioen Wassenaar.
01-06-2016 12 sec
Door modern beheer moeten we op een compleet andere manier gaan denken
Ik had nooit van Wagenborgen gehoord. Dat kan kloppen, want dit Groningse dorp is piepklein maar zelfs in dit kleine dorp rij je gewoon voorbij aan het hoofdkantoor van Vertisol. Maar vergis je niet. Het verre van glamoureuze kantoor biedt plek aan een bedrijf met over de honderd man en vrouw personeel
01-06-2016 12 sec
Werken met accumachines van Stihl logistiek perfect geregeld met bijzonder oplaadstation
In het kader van het streven naar duurzaam werken heeft de Atlant Groep een groot deel van de motorische handgedragen machines vervangen door accumachines van Stihl. Eerst was er nogal wat argwaan bij de medewerkers, want een machine moet immers lekker ronken. ‘Maar het is een kwestie van je mindset bijstellen’, zegt teamleider groenprojecten Wim Walravens. ‘Nu zijn ze zeer tevreden en vragen ze: wanneer komt de rest?’
01-06-2016 15 sec
HAS speelt in op behoefte
Door de veranderingen in de markt, denk bijvoorbeeld aan een terugtrekkende overheid en het mondiger worden van de gebruiker, ontving men bij HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen steeds vaker signalen van opdrachtgevers- en nemers dat er behoefte was aan een nieuwe cursus contractmanagement.
01-06-2016 9 sec
Terug
Niets menselijks is ons vreemd. De hoge heren in Den Haag proberen ons wijs te maken dat Nederland een voorloper is, bijvoorbeeld op energiegebied. Toch zijn wij een van de laatste landen die nog massaal investeren in kolencentrales. Dat geldt overigens ook voor windmolens en zonnecollectoren.
01-06-2016 9 sec
Gekte in de onkruidbestrijdingsbranche
Met het ingaande verbod van chemische bestrijding op verhardingen is er een heuse run ontstaan op onkruidbestrijdingsmachines. Producenten en leveranciers zien natuurlijk niets liever, maar het vermogen tot anticiperen wordt – ondanks de nodige voorbereidingen – wel op de proef gesteld. Stad+Groen vroeg enkele partijen naar de stand van zaken.
01-06-2016 10 sec
'Door te kiezen voor het juiste mengsel kun je mooi, sterk en onderhoudsarm groen realiseren'
Duurzaam groen is gewild, zowel bij beheerders als bij inwoners. Naast bomen en vaste planten blijven grassen in de openbare ruimte onveranderd populair. Sterker nog: gras lijkt alleen maar populairder te worden. Dat is niet voor niks; het zorgt immers binnen no time voor een groen uiterlijk, dat tegelijkertijd relatief onderhoudsarm is.
01-06-2016 13 sec
Een strak onderhouden tuin is het handelsmerk
Het museumseizoen is geopend en de zon is druk bezig aan een opmars. Een mooi moment om een bezoek te brengen aan Paleis Het Loo in Apeldoorn en haar prachtig verzorgde tuinen. Achter deze tuinen zit een bijzonder verhaal van ambitie, duurzaamheid en samenwerking waar bezoekers zich vaak niet bewust van zijn.
01-06-2016 11 sec
Gemeente Duiven kiest voor De Enk Groen & Golf
Zorgeloos Groen draagt bij aan het welzijn in de wijk
01-06-2016 4 sec
De Groene Index

01-06-2016 0 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER