Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Discussieer mee: ICT en groen, een wereld van verschil!

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter van Kemenade (CEO Ploegmakers) , maandag 10 juli 2017
96 sec


Peter van Kemenade
Met ICT en groen is iets bijzonders aan de hand. De gemiddelde frietboer is bijna beter geautomatiseerd dan het doorsnee-groenbedrijf, waar vaak honderd keer zo veel mensen werken.

In de groenvoorziening gaat het om dienstverlening, specifieke locaties en vaak ook om repeterende taken. Dingen waarbij - zo vertellen de deskundigen - computers juist bij uitstek goed kunnen ondersteunen. Nu is de groene sector niet een ICT-Sahara, maar veel van de beloftes die tien of meer jaar geleden door ICT-dienstverleners werden gedaan, blijken achteraf vooral loze beloftes. Het is allemaal mogelijk, zo houden de ICT'ers voor, maar nu nog even niet.

Lastige rekensom
Natuurlijk is dat gedeeltelijk te wijten aan de cultuur in de groene sector. Groene mensen zijn buitenmensen; ze houden niet van computers en denken dat die rare wereld niet voor hen geldt. Een belangrijk probleem is ook dat de groene wereld bestaat uit veel relatief kleine bedrijven, die vaak niet de centjes hebben om grootschalig te investeren in ICT. Als er toch geïnvesteerd wordt, gaat het geld sneller naar nieuwe machines: tractoren met meer pk's, grotere maaiers of grondbewerkingsmachines. In veel ondernemers in het groen schuilt toch ook een agrarisch loonwerker die redeneert: als iets met een maaier van 1 meter één uur duurt, kan ik het best een maaier van 2 meter kopen; die investering heb ik er snel uit. Voor ICT is dat rekensommetje veel lastiger te maken. Er staat nergens een kant-en-klaar ICT-pakket met een werkbreedte van 2 meter op het schap, waarmee je het werk twee keer zo snel gedaan kunt krijgen.

Andere planeet
Alles moet min of meer op maat worden ontwikkeld voor de betreffende groenvoorziener. En daar komt een belangrijk probleem waarmee de ICT-wereld worstelt om de hoek kijken. In een demo lijkt alles perfect te werken, maar het integreren van een stukje software of een app in een werkende organisatie is iets heel anders. Daarvoor moet je als ICT'er samenwerken, communiceren en je flexibel opstellen, en dat is een paar haltes te ver voor de gemiddelde programmeur, die - zachtjes uitgedrukt - toch licht autistische trekken heeft. ICT-projecten hebben de neiging om gruwelijk uit de hand te lopen, zowel in tijd als in geld. Dat heeft volgens mij vaak weinig met techniek te maken, maar alles met het feit dat ICT en groenvoorzieners van andere planeten komen. Vooraf kun je proberen zaken vast te leggen in een goed contract, maar als het team dat moet zorgen dat de automatisering een succes wordt geen klik heeft, zal het nooit slagen.

Discussieer mee
Ploegmakers en vakblad Stad + Groen organiseren samen een discussieforum over dit onderwerp waarvoor u ook bent uitgenodigd. Dit forum kent vanwege beperkte capaciteit geen vrije inloop en wordt gehouden op 17 augustus in de Philips Fruittuin in Eindhoven (Oirschotsedijk 14a 5651 GC, Eindhoven) van 14 tot 16 uur. U kunt zich aanmelden via lieke@nwst.nl.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER