Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nederlandse gemeenten geven bakken geld uit aan onkruidbestrijding

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, dinsdag 3 oktober 2017
1 sec


Sinds het wettelijk verbod op gif bij de bestrijding van onkruid zijn Nederlandse gemeenten bakken met geld kwijt aan het verwijderen van groen in de openbare ruimte. Gemeenten zijn miljoenen euro's kwijt; milieuvriendelijke alternatieven zijn nauwelijks effectief.


Dit stelt het Ad op basis van een rondgang langs Nederlandse gemeenten die tot twee jaar geleden nog glyfosaat gebruikten bij de onkruidbestrijding in de straten. Dit middel, ook wel onder de naam Roundup bekend, is sinds vorig jaar wettelijk verboden bij verhardingen. Het gif kon via het riool in het oppervlaktewater belanden.

Vaker aan de slag
Gemeenten moeten voor de vernietiging van onkruid nu hun toevlucht nemen tot borstelen, branden, stomen of het gebruik van heet water. Deze methoden blijven achter bij het gebruik van chemische middelen, waardoor gemeenten vaker aan de slag moeten om al het overtollige groen te verwijderen. Dit kost veel geld: alleen binnen de gemeente Rotterdam is de rekening binnen een paar jaar tijd van 1,3 miljoen euro gegroeid naar de 2,9 miljoen euro die nu op de teller staat.

Tijdrovender
Ook een gemeente als Nissewaard bijvoorbeeld stelt tien keer zoveel kosten te hebben (zes ton) dan toen er nog gif werd ingezet. Ook de gemeente Hellevoetsluis is jaarlijks drie ton meer kwijt aan onkruidbestrijding. Volgens de gemeente is het tijdrovender en daardoor ook duurder. De gemeente laat via een woordvoerder weten tegenwoordig nog slechts eens per vier weken de straten langs te gaan, waar in het verleden drie maal per jaar volstond.

Onvoldoende voorbereid
Deskundige op het gebied van niet-chemische onkruidbestrijding Jan Hekman stelt dat sommige gemeenten deels zelf verantwoordelijk zijn voor de hoge kosten, aangezien zij zich onvoldoende hebben voorbereid op de nieuwe regels en - ondanks jarenlange ervaring - pas op het allerlaatste moment naar alternatieven zijn overgestapt.

Toename van onkruid
Jo Ottenheim van brancheorganisatie van de agrochemische industrie Neyfo, stelt dat dit slechts het begin is. De Neyfo is altijd fel tegen het verbod op gif geweest; hij ziet de gevolgen overal opdoemen in het straatbeeld. Hij waarschuwt dat de overdaad van onkruid in de openbare ruimte nog zal toenemen. Ottenheim hoopt dat er nieuwe 'groene' middelen op de markt komen die zich wat betreft effectiviteit kunnen meten met glyfosaat.

Gewend aan hoge kosten
Volgens de gemeenten moeten blijft bestrijding met stomen, borstelen en branden tweeënhalf tot drie keer duurder dan met chemische middelen. De gemeente Utrecht verbood het gebruik van gif al twintig jaar geleden en is de gemeente de hoge kosten inmiddels gewend.

Zoektocht
Gemeenten proberen hun eigen weg te vinden in de zoektocht naar de beste methode, die kan bestaan uit stomen en branden. Dit laatste gaat nog weleens mis.

Bron: ad.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Nando van kampen
maandag 22 april 2024
Goeden morgen,
Ik wil u via deze weg laten weten dat ik een klein bedrijfje ben www.streets2clean.nl die een eigen machine heeft om onkruid met kokend water te bestrijden.
Ik heb een karcher 17/20 hds.
Ik hoop via deze weg een ingang te vinden om zo voor de gemeente een helpende hand te kunnen worden.
Ik hoor graag een reactie en waar ik eventueel moet zijn om mijn diensten aan te bieden.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet Nando van Kampen
Streets2clean
HJ Smeets
donderdag 25 april 2024
Wat kost heetwater onkruidbeheer per uur ?
Willemijn van Iersel - Redactie Stad+Groen
vrijdag 26 april 2024
Beste HJ Smeets,

Goede vraag!

Hierop kunnen wij als redactie van Stad+Groen geen direct antwoord geven, aangezien de kosten sterk afhankelijk zijn van de specifieke situatie ter plekke. Wordt het hete water opgehaald als restwarmte, of wordt het ter plekke verwarmd? Hoe wordt het verwarmd? Hoe ver moet het warme water getransporteerd worden? Op welke brandstof rijdt uw voertuig of machine? Welke machine gebruik je? Is de locatie gemakkelijk toegankelijk?
En waarschijnlijk zo nog talloze vragen.

Met vriendelijke groet,

Willemijn
Redactie Stad+Groen

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER