Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het 'nieuwe irrigeren': pamper die bomen!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 13 september 2018
107 sec


Droogte. Het was en is hét kernwoord deze zomer, waarin zelfs incidentele onweersbuien het pijnlijk lieten afweten. En het KNMI waarschuwt: wen er maar aan. Want hoewel we heus nog weleens op een natte zomer getrakteerd zullen worden, zou de zomer van 2018 weleens de standaard kunnen worden voor de maanden juli en augustus.


Hoveniers konden de hoeveelheden verdorde planten en struiken deze zomer amper bijbenen. Ook veel jonge boompjes begaven het onder de felle zon. Je kunt met deze gortdroge weersomstandigheden sproeien wat je wilt, maar hier viel niet tegenop te wateren. Als dat al was toegestaan, want de autoriteiten riepen op om vooral niet te veel water te verspillen.

Dit alles roept de vraag op hoe we in de toekomst met het bevloeien van met name jonge boompjes en struiken moeten omgaan. Want hitte of niet: wortels hebben hoe dan ook water nodig, of op zijn minst bevochtiging. Dit geldt vooral voor jonge boompjes en gewassen van twee à drie jaar oud. Die kunnen we toch niet aan hun lot overlaten? Want zelfs als we naar hartenlust mogen sproeien of bijgieten, bij droogte met dertig graden is dit vechten tegen de bierkaai. Onder die omstandigheden blijft dit probleem bestaan, zelfs als rondom de boom een gietrand is geplaatst. Het extra water dat in de rand wordt gegoten, vloeit weg, trekt de grond in en loopt langs de wortels in no time richting grondwater. Wortels hebben nauwelijks de tijd om water op te nemen. Het zijn nu eenmaal geen sponzen; ze merken dus weinig van dit extra vocht, of het nu gaat om een extra shot van liters water of gewoon een verkwikkende regenbui op een zomerse dag.

We zullen dan ook moeten nadenken over de irrigatie van de toekomst. Hoe kunnen we de komende jaren beter omgaan met het beschikbare water? Vooral bij jonge bomen die niet veel wortels hebben, zullen we dit probleem moeten tackelen. Een jonge boom zal het beschikbare water langer moeten vasthouden om zijn wortels te bevochtigen. Het is dé uitdaging voor de komende tijd in de branche van hoveniers en groenvoorzieners.

Vooral bij jonge bomen die niet veel wortels hebben, moeten we dit probleem tackelen

De oplossing ligt in een brede toepassing van de irrigatiedoek of capillaire mat. Deze kan veel water opnemen en de noodzakelijke 'sponsfunctie' vervullen, die vooral jonge wortels niet hebben. Zelfs als het droog wordt, blijft zo'n doek vocht afgeven. Onze watertape voegt zich op natuurlijke wijze om de wortels als een soort luier, waaraan ze continu vocht kunnen onttrekken. Natuurlijk dient zo'n irrigatiedoek uit biobased materiaal te bestaan, afbreekbaar, zodat het milieu er geen schade van ondervindt. En als de wortels van jonge boompjes en struiken deze extra ondersteuning na een jaar of drie niet meer nodig hebben, heeft niemand er meer last van.

Het is dé manier van irrigeren voor de toekomst. We zullen er vertrouwd mee moeten raken om jonge bomen en gewassen - net als jonge kinderen in hun eerste levensfase - te pamperen, tot ze op eigen benen kunnen staan. Met het 'nieuwe irrigeren' kunnen we goedkoop én creatief omgaan met de zomers van de toekomst. Laat die droogte maar komen!

Bart van der Hart is directeur en eigenaar van Rootbarrier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER