Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Natuurlijke oplossingen als tegenwicht tegen oververhitting

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 25 oktober 2018
102 sec


Met (her)introductie van planten en open water kan het beste extreme hitte in onze steden worden bestreden. Dat stelt Anna Solcerova, die op vrijdag 26 oktober op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.


'Zonder open water en vegetatie kunnen steden niet zweten, en als je niet kunt zweten, raak je oververhit', zo stelt de promovenda. Omdat inmiddels meer dan de helft van de wereldpopulatie in steden woont, is het volgens haar belangrijk om het klimaat in stedelijke omgevingen goed te begrijpen.

Extra hitte
Verstedelijkte gebieden zijn over het algemeen warmer dan de landelijke gebieden rondom steden. Dit wordt het 'Urban Heat Island' (UHI, hitte-eilandeffect) genoemd. Wegen en gebouwen absorberen en houden meer zonnestraling gevangen dan bodem en vegetatie, die nu eenmaal prominenter aanwezig zijn op het platteland. Daardoor warmt de stad dus extra op. Daarnaast voegen menselijke activiteiten, zoals industrie, verkeer, airconditioning nog extra hitte toe aan de stad, in vergelijking tot buitengebieden.

Niet efficiënt
Volgens Solcerova worden oplossingen nu soms gezocht in de constructie, witte gebouwen en smalle straten. 'Maar een groot deel van de tijd is het hier niet zo warm als in bijvoorbeeld mediterrane gebieden, waar deze manier van bouwen meer zin heeft. Dus op die manier onze steden construeren, is niet heel efficiënt. Meer vegetatie en water aanbrengen, is dat wel', stelt ze.

Hogere verdamping
Het UHI-effect is volgens haar goed tegen te gaan door de verdamping te vergroten via het herintroduceren van planten en open water in stedelijke gebieden. 'Door water en vegetatie uit onze steden te halen, hebben we ze gedehydrateerd'. De luchttemperatuur kan verlaagd worden door hogere verdamping van water uit vijvers, kanalen of fonteinen. 'Vergelijkende studies hebben al laten zien dat open water de meest efficiënte manier is om UHI's overdag te reduceren. Open water verlaagt luchttemperatuur op twee manieren: het kan zelf warmte opslaan en er wordt energie onttrokken door water te laten verdampen.

Multifunctioneel
'Natuurlijke oplossingen als vegetatie en water zijn bovendien multifunctioneel: ze brengen koelte en schaduw maar zijn ook esthetisch. Dus ik zou steden willen oproepen daar snel mee te beginnen.'

Uchimizu
De luchttemperatuur in de stad kan ook lokaal worden verlaagd door water dat verdampt vanaf harde oppervlakken in de stad. Deze koelefficiëntie is onderzocht met de 17e-eeuwse Japanse traditie uchimizu, waarbij water rondom huizen wordt gesprenkeld om de bodem te koelen en om het stof in de lucht te laten neerdalen. Tegenwoordig proberen megasteden als Tokyo deze oude methodes weer te laten herleven.

Meetmethode
Tijdens het onderzoek van Solcerova werd heel precies de luchttemperatuur gemeten in één kubieke meter lucht boven een stoep in de stad (in dit geval Delft). Dit werd gedaan met een grote kubus met glasvezelkabels rondom die de temperatuur meten. Rondom en onder de kubus werd water gegoten: eerst 1 mm, dan 2 mm, enzovoorts.

Grond wordt koeler
De algemene conclusie is dat uchimizu altijd werkt; de grond wordt sowieso koeler, en de lucht kan ook zo'n twee graden afkoelen. 'We laten zien dat deze simpele methode van water sprenkelen de potentie heeft om extreme hitte in geplaveide stedelijke gebieden aanzienlijk te verlagen.'



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER