Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

‘Speelplekken bij uitstek geschikt om circulariteit in praktijk te brengen’

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, woensdag 31 oktober 2018
120 sec


Een speelplek realiseren met hergebruik van materialen en veel natuurlijke speelelementen. Hoe mooi dat ook klinkt, het daadwerkelijk uitvoeren in de praktijk blijkt lastiger dan gedacht. Stad+Groen stelde OBB speelruimtespecialisten een paar vragen over de 'circulaire speelruimte'. In februari organiseert het bureau een bijeenkomst rond dit thema.

 ‘Het Speelkasteel’ door Tony Gerlach en Maarten Dekker kreeg na afbraak van de naastgelegen school een tweede leven
‘Het Speelkasteel’ door Tony Gerlach en Maarten Dekker kreeg na afbraak van de naastgelegen school een tweede leven

Wat is een circulaire speelruimte?
Speelruimtespecialist Johan Oost: 'Naast hergebruik van materialen, worden er minder speeltoestellen geplaatst. Tegelijkertijd wordt gekozen voor duurdere, meer circulaire en grote toestellen op blijvende plekken. Zo bestaat een deel uit vaste elementen en een deel uit "schuivende" elementen. Die laatste helft kun je inrichten met materialen die een minder lange levensduur hebben: natuurlijke speelaanleidingen (waarbij je ook gebruikmaakt van de omgeving), afval uit de stad (denk aan beton of stenen) en van bedrijven (producten die je verzamelt in een spelkist). Zo'n speelplek leent zich ook goed om bewoners te activeren om meer sociaal betrokken te zijn, met eigen inbreng van speelgoed en het organiseren van activiteiten. Zo blijft de speelplek altijd "nieuw".

Toestellen gaan lang mee. Dat is redelijk duurzaam. Waarom is het zo belangrijk dat een speelruimte ook nog circulair is?
Planoloog Elske Oost-Mulder: 'Een nieuw toestel gaat inderdaad best lang mee, ongeveer twintig jaar. Er worden echter vooral toestellen geplaatst die niet vanuit een circulaire gedachte zijn ontworpen. Maar in 2050 moet Nederland circulair zijn. Je moet nu dus al nadenken over wat je met de resten van nieuwe toestellen gaat doen als deze aan het einde van hun levensduur zijn. Het bestaande bestand is al deels te oogsten en opnieuw te gebruiken. Maar die "herbruikbaarheid" kan nog beter.'

Circulariteit is toch niet nieuw?
Ontwerper Arjan Vreugdenhil: 'Het mooie is dat bedrijven er al lang mee bezig zijn! Het gevaar is alleen dat iedereen vanuit zijn eigen expertise een circulair product maakt, dat vervolgens in een lineair systeem terechtkomt. Dan heb je een speelplek met circulair toestel en is alles eromheen niet-circulair. Je ziet ook dat gemeentes goede intenties hebben, maar om een plek circulair te maken alles op te schop nemen om vervolgens nieuwe dingen te plaatsen. Dat is niet bepaald circulair. Het probleem is dat zij vaak niet de kennis en het budget hebben om dit op een andere manier aan te pakken.'

Wat is er zo lastig aan om het te doén?
Oost-Mulder: 'Een van de belemmeringen is dat gemeentes huiverig zijn circulariteit op te nemen in hun uitvraag. Het is weleens gebeurd dat een marktpartij de gang naar de rechter maakte omdat zij het niet eens was met de gunning. Om dit te doorbreken, is het enerzijds nodig dat gemeentes het lef hebben het anders te doen, anderzijds moeten marktpartijen coulance tonen en niet in het harnas springen als zij de opdracht niet krijgen. We moeten het samen doen.'

Meer weten? Binnenkort vind je in Stad+Groen een uitgebreider interview met OBB speelruimtespecialisten.


Denk mee tijdens de themadag circulair spelen
Gemeente Almere vroeg OBB speelruimtespecialisten mee te kijken met het circulair aanbesteden. Deze boog zich over de vraag hoe je de circulaire gedachte kunt integreren in je beleid. Deze casus en bovenstaande thema's komen aan bod tijdens de themadag circulair spelen op 12 februari 2019.

Wie het leuk vindt om mee te denken over dit onderwerp, is van harte welkom. Praat tijdens het debat mee over hoe we speelruimte samen borgen in de circulaire doelstellingen van Nederland. Ook worden met medewerking van diverse bedrijven workshops gegeven, onder meer op het gebied van circulair ontwerpen, grondstoffenmanagement, circulair speelbeleid, total cost of ownership en lease. In november wordt de exacte invulling bekendgemaakt. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via circulair@obb-ingenieurs.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER