Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 4 februari 2019
106 sec


De oogst aan innoverende groenprojecten

Drijvende fontein in Apeldoorn

De parkvijverfontein in het bijzonder stadspark Berg en Bos was aan vervanging toe, de gemeente Apeldoorn had de vraag bij Bos Watertechniek in Twello neergelegd, met de voorwaarde dat het energieverbruik drastisch omlaag moest, maar wel met behoud van een mooi en volumineus fonteinbeeld. Auga mocht de vraag invullen en heeft voor dit project een drijvende fontein gebouwd met efficiënte pompen en fonteinkoppentechniek. De drie pompen met een totaalvermogen van slechts 10,2 kW zorgen voor een prachtig fonteinbeeld met 37 stralen, met een fonteinhoogte tot twaalf meter. De pompen kunnen geschakeld worden, zodat steeds wisselde beelden te zien zijn. De pompen samen verpompen per uur circa 120 m3. De afmeting van de installatie bedraagt 4 x 4 meter, één meter waterdiepte is al voldoende voor goede werking.



Insectenhotel

Het gaat al lange tijd niet goed met de bijen, kevers, vlinders, vliegen en andere insecten. Beestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. En die steeds meer verdwijnen. Om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan, is het belangrijk om insecten ruimte te geven.


Grijsen is één van de grootste spelers op de markt van straatmeubilair. Al bijna 30 jaar willen wij de openbare ruimte mooier maken met onze producten. Dezelfde plek waar insecten de kans moeten krijgen om te kunnen voortbestaan. Met de gedachte van de circulaire economie, waarbij wij steeds op zoek zijn naar restwaarde van onze producten en een nuttige toepassing van ons afval, zijn wij tot het idee gekomen van een insectenhotel. Ons afvalhout krijgt in het insectenhotel een nuttige toepassing als nest- en rustkamers. En hiermee maken we zowel voor mens als insect de openbare ruimte zo aangenaam mogelijk.

Bij de ontwikkeling van ons insectenhotel kijken wij niet alleen naar een duurzame invulling van ons afvalhout, maar ook naar verantwoorde arbeid. Zo heeft Grijsen een samenwerking met de lokale, sociale werkplaatsvoorziening. Op deze manier werken wij samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uitbreiding wandelgebied bij de Keersop

Op initiatief van de Heemkundekring Bergeijk en de gemeente Bergeijk is in 2013 een wandelpad aangelegd op een cultuurhistorisch terrein van ca. 5,5 ha tussen het riviertje de Keersop en de kern Bergeijk. In 2017 is het wandelgebied aan de zuidkant van de Keersop uitgebreid met ca. 24,4 ha van Staatsbosbeheer. Het landschap in de Kempen is de vorige eeuw sterk veranderd. In dit gebied bij Bergeijk wordt dat oorspronkelijke streekeigen landschap weer zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt. Er is in totaal bijna 4300 meter aan houtsingels aangelegd, waarvan 1760 meter elzensingel. In het gebied ligt een helofytenfilter. Bij hevige regen kan het rioolsysteem van Bergeijk overtollig water lozen in het filterbassin. Het water wordt weer gezuiverd door het riet en de biezen die daar groeien.


Bij het helofytenfilter staat een uitkijktoren die een wijds uitzicht geeft over het beekdal, het helofytenfilter en het kasteelterrein. In het gebied liggen enkele half-verharde paden die het hele jaar door gemakkelijk begaanbaar zijn (ca. 1,4 km). De overige paden zijn laarzenpaden die in natte periodes wat moeilijker begaanbaar kunnen zijn (ca. 2,3 km). Om het gebied goed te kunnen ontsluiten zijn twee voetbrugjes aangelegd en zijn routepaaltjes, klaphekjes en diverse informatieborden geplaatst.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER