Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Schouten beantwoordt Kamervragen over Japanse Duizendknoop

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 21 februari 2019
114 sec


'Opname invasieve exoot in Unielijst geen meerwaarde'

CDA stelde begin december Kamervragen over de bestrijding van de Japanse Duizendknoop. De vragen werden gesteld na de aankondiging van Probos om een landelijk protocol bestrijding invasieve exoten te lanceren.


Schouten beantwoordde eind vorige week schriftelijk de vragen. Ze laat weten het initiatief van Probos om een landelijk protocol te lanceren toe te juichen. Verder informeert Schouten de kamer over het feit dat door de beheerders geen gegevens worden bijgehouden over de schade door Aziatische duizendknopen en de daarmee gepaarde kosten dus ook onbekend blijven. Wel is volgens Schouten bekend dat de bestrijdingskosten hoog zijn omdat de plant zich moeilijk laat bestrijden.

Geen opname Unielijst

Schouten laat weten dat het opnemen van Aziatische duizendknopen in de Unielijst invasieve exoten geen meerwaarde heeft. Door het opnemen zou op de plant een handels- en teeltverbod gelden & moet de soort actief worden bestreden. Schouten stelt dat: 'binnen EU in 2015 na uitvoerig discussiëren juist is besloten de soort niet op de lijst te zetten omdat verspreiding van deze planten niet plaatsvindt door handel en/of teelt. Tevens is de plant al te wijdverspreid, waardoor opname op de Unielijst geen meerwaarde zou hebben. Nederland steunde in 2015 dit standpunt.


Opname van Aziatische duizendknopen in de EU-verordening is nutteloos omdat de invasieve exoot al wijdverspreid is. Het staan op de Unielijst heeft geen enkele meerwaarde meer.

Schouten blijft ook nu nog vasthouden aan dat standpunt. Volgens de minister biedt de opname op de lijst geen oplossing in de strijd tegen de Aziatische duizendknopen maar compliceert het slechts handel en transport van grond. Schouten is dan ook van mening dat afspraken tussen marktpartijen over grondwerken effectiever zijn en minder regeldruk veroorzaken.

Afspraken tussen marktpartijen over grondwerken is effectiever dan het opnemen op de Unielijst.

Geluiden uit de markt

Harry Kloosterman, eigenaar van Weed Free Services is het eens met de minister dat de kosten hoog liggen. 'Bestrijding is maatwerk, daar zijn kosten mee gemoeid, ik denk dat de landelijke kosten hoog liggen, érg hoog zelfs.' Kloosterman vindt dat er hoognodig een protocol moet komen, zodat er daarna geïnventariseerd kan worden wat de kosten zullen zijn. Ook laat Kloosterman weten erg blij te zijn dat erover wordt gesproken in de kamer. 'Doet me goed dat ze de moeite nemen om hierover te praten.'


Blij dat de Tweede Kamer ook aandacht besteed aan deze problematiek.

Erik Punt, directeur van Eijkelboom, is het voor een groot deels eens met minister Schouten. 'Ik kan me voorstellen dat het opnemen in de Unielijst een grotere regeldruk met zich meebrengt zonder dat het effectief is. Het middel moet niet erger worden dan de kwaal.' Maar tegelijkertijd mogen we volgens Punt de kwaal, de Japanse duizendknoop, ook niet onderschatten. 'Er zitten serieuze kosten vast aan de bestrijding van deze exoot, als grondeigenaar wil je dit níet in je grond hebben. Het tast een bepaalde waarde aan en daar moeten we ons tegen kunnen verzekeren. Of dat nu is met wetgeving, een protocol of een ander soort afspraak. We moeten investeren in deze bestrijding. Want anders betaalt altijd iemand linksom of rechtsom de rekening.'

Landelijk protocol

Het initiatief van een landelijk protocol voor de bestrijding van Aziatische Duizendknopen komt van de Stichting Probos, Aequator Groen & Ruimte en Geofoxx Milieu Expertise, gefinancierd door drie provincies, vier gemeentes, de vereniging van bos- en natuurterreineigenaren en een waterschap.

Stad en Groen schreef al eerder een artikel over de onuitvoerbaarheid van de Europese Exotenverordening.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Thom Keizer
Friday 1 May 2020
Hoe kun je de Japanse duizendknoop bestrijden de de Provincie Overijssel ( buurman naast mijn perceel) dit totaal niet interesseert alleen de maximale huur is belangrijk. Of de jaarlijkse huurders deze exoot van hot naar her verspreid daar heeft de provincie geen boodschap aan. De huurpenningen worden toch wel betaald. En dat is nog steeds het enige wat voor deze partij telt. Op meldingen worden nooit geen reacties gegeven.
Redactie Stad en Groen
Friday 1 May 2020
Beste Thom,
Helaas bestaat er geen heilige graal of ei van columbus in de bestrijding van de Japanse/Aziatische duizendknoop. Op onze website en ook in ons dossier kun je vele manieren vinden.
https://www.stad-en-groen.nl/dossier/1/hoe-bestrijd-ik-de-japanse-duizendknoop
Verder heeft Probos vorig jaar een protocol gelanceerd wat handvatten kan bieden:
https://www.stad-en-groen.nl/article/31285/landelijk-protocol-omgaan-met-aziatische-duizendknopen-online

Succes!

Succes!
E.M. Lutgerink
Monday 21 June 2021
Die duizendknoop staat in de gemeentetuin bij mij achter het huis, ik ben hem al twee jaar aan het knippen maar het is een onbegonnen strijd.
De plant is begonnen in de gemeente tuin dus afschuiven op de aangrenzende bewoners is wel heel makkelijk vind ik. De gemeente doet niks anders dan de bewoners te vertellen dat ze moeten gaan graven en spitten maar dat is echt geen oplossing, dat is een dagtaak dat kan niemand aan!!
We hebben er een ramp bij, eerst mijn man overleden aan de Corona en nu wordt mijn huis straks ondermijnd door die Duizendknoop, dan is mijn huis geen styuiver meer waard. Wat moet ik doen?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER