Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 4 april 2019
120 sec


De oogst aan innoverende groenprojecten

Als één schaap over de dam is...

Sinds 2016 is Krinkels verantwoordelijk voor het integrale beheer van het Tilburgse stadsdeel Reeshof. In opdracht van BAM Infra en de gemeente Tilburg is Krinkels samen met een club gepassioneerde vakspecialisten bezig om de natuurbeleving in dit stadsdeel te optimaliseren. Dit integrale beheer kenmerkt zich door het uitvoeren van een totaalaanpak, integraal per gebied, waarbij het dagelijks en kort cyclisch beheer wordt uitgevoerd. In dit beheer zijn tevens belangrijke onderdelen: de uitvoering van kleinschalig herstel, het afhandelen van klachten en meldingen, het areaalbeheer, kwaliteitsschouwen en inspecties, communicatie naar omgeving en opdrachtgever en het aanleveren van verbetervoorstellen.



Natuurlijk maaien
Afgelopen najaar is Krinkels binnen deze contractvorm een succesvolle pilot "natuurlijk maaien" gestart. Met 250 schapen heeft Krinkels invulling gegeven aan het ecologisch beheer van grasland binnen Reeshof. Naast dat het natuurlijk een prachtig gezicht is heeft het ook andere voordelen ten opzichte van traditionele technieken. Hierbij valt te denken aan weinig tot geen geluidsoverlast, verbetering van de bodemstructuur (machines verdichten de bodem), geen afvoerkosten van gemaaid gras en het verhogen van de ecologische waarde van het te beheren gebied. Geïsoleerde terreinen krijgen namelijk door een rondtrekkende schaapskudde een ecologische verbinding door het transport van zaden en zelfs kleine fauna in de vacht en aan de poten van de schapen. Samen met de opdrachtgever en de bewoners van de Reeshof is Krinkels druk doende om deze wijze van ecologisch beheer verder uit te rollen binnen de stadsdeelgrenzen van Reeshof.


Opwaardering openbaar groen Tilburg

Een onderhoudsachterstand van openbaar groen vermindert niet alleen de kwaliteit van het groen, maar gaat ook ten koste van de aantrekkingskracht én gezondheid van de hele leefomgeving. Binnen de gemeente Tilburg is dit besef aanwezig, zij besloten dan ook dat een Tilburgse wijk hulp nodig had.


Alles over Groenbeheer heeft daar de kwaliteit van de stadsbomen beoordeeld en vastgesteld. Met het beschikbare budget moest zo efficiënt en effectief mogelijk de toekomstwaarde van de bomen worden vergroot. In het bestand stonden vooral matige bomen in te kleine boomspiegels opgenomen. Hierop is het adviesbureau naar buiten gegaan om een kijkje te nemen.

Genoteerd is onder andere de huidige conditie en de toekomstverwachting in de aangetroffen omstandigheden. Dit alles is nauwgezet geregistreerd. Daarmee ontstaat een overzicht van bomen waarbij de matige kwaliteit te verbeteren is. Tevens zijn maatregelen voorgesteld ter verbetering van de groeiplaatsomstandigheden en dus verruiming van de toekomstverwachting. Van iedere situatie is een individuele boomkaart vervaardigd. Hierop zijn de boomgegevens en de groeisituatie inzichtelijk gemaakt. Tenslotte is in detail aangegeven welke werkzaamheden noodzakelijk zijn en welke kosten dit met zich meebrengt. Op korte termijn wordt bepaald of nader (ondergronds) onderzoek op enkele locaties nodig is, waarna het opwaarderen kan beginnen. Door slim gebruik van ArcGIS zijn kaartgegevens en dataset gekoppeld, zo beschikt de gemeente Tilburg over een inzichtelijk eindresultaat.

Waar kinderen spelen, vallen ze

Waar kinderen spelen, zullen kinderen vallen. Dit hoort erbij. Het is daarom belangrijk dat de valondergronden onder speeltoestellen onnodig letsel voorkomen. Een veelgebruikte ondergrond daarvoor is kunstgras. Voordelen van kunstgras zijn onder andere de flexibele toepasbaarheid en klimaatbestendigheid, waterdoorlatend. Ook heeft kunstgras relatief weinig onderhoud nodig.


Griekspoor voert vier keer per jaar onderhoud voor een aantal speelpleinen in de gemeente Den Haag uit. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het reinigen van de valondergronden en het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden.

Decompacteren
Decompacteren is een methode die Griekspoor gebruikt om de speelondergronden te onderhouden. Hierbij gaat een machine over de ondergrond heen, waarbij egpinnen het gras schoonvegen. Dit gaat het samenklitten van de vezels tegen, het vuil wordt uit het kunstgras gehaald en de waterdoorlatende capaciteit van de valondergrond blijft gewaarborgd.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER