Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Inkopen met sociale impact meer gericht op samenwerking?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Ulst, woensdag 8 mei 2019
123 sec


In steeds meer aanbestedingen staan bepalingen over social return om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Veel sociale bedrijven worden helaas geconfronteerd met aanbestedingen met dichtgetimmerde boeteclausules. Zijn die zware eisen en wensen nu echt nodig? Moeten we elkaar niet helpen in plaats van beboeten als het gaat om social return?

Jan van Ulst, directeur-eigenaar De Groenmakers
Jan van Ulst, directeur-eigenaar De Groenmakers

Elke organisatie en ondernemer is inmiddels voorstander van social return. Sociaal ondernemerschap levert dan ook vele voordelen op. Je helpt als organisatie mensen uit kwetsbare groepen aan een passende werkplek, je voldoet aan de SROI-voorwaarde en de Participatiewet. Andere voordelen zijn flexibiliteit in personeel, het besparen van loonkosten en het beperken van risico's, maar bovenal levert sociaal ondernemen enthousiaste, gedreven mensen op die blij zijn dat ze erbij horen.

Boeteclausules en SROI?

Gemeenten proberen via aanbestedingen mensen met een arbeidsbeperking weer aan het werk te krijgen. SROI wordt dan ook een steeds belangrijker eis. Aanbestedingen zijn er om het voor alle partijen overzichtelijker, gemakkelijker en eerlijker te maken. En terecht. Steeds vaker komen wij echter enorme boeteclausules in aanbestedingen tegen. Natuurlijk, je gaat een verplichting aan. Je wilt als opdrachtgever zeker zijn van een bepaald kwaliteitsniveau, maar waarom bestraffen als iets niet volledig conform afspraak is? En past dit bij het inhuren van een sociale onderneming?


Past bestraffen met enorme boeteclausules bij het inhuren van een sociale onderneming?

Problemen oplossen

Als het om kwaliteit gaat, hebben wij het als sociale onderneming goed voor elkaar. We nemen de mensen in dienst, zetten hen in hun kracht in een functie waar ze blij van worden, leiden hen op en ze krijgen goede begeleiding van onze voormannen. We voldoen aan alle controles van de audits en hebben ons werk goed georganiseerd. Het is belangrijk dat de kwaliteit van het werk goed gemeten wordt. Uiteraard komt het weleens voor dat het geleverde werk niet in één keer goed is. Maar je werkt met kwetsbare mensen; het inpassen van deze mensen is complex en vraagt om zorgvuldigheid. Is het dan erg dat het niet altijd in één keer goed gaat? Het gaat er naar mijn mening meer om hoe je als bedrijf bepaalde problemen oplost. Sociale ondernemingen streven ook naar kwaliteit; we werken netjes en herstellen fouten. Het gaat om communiceren, om relaties en om anders kijken naar SROI.


Tekst loopt door onder afbeelding

De Groenmakers ontvangt hier als eerste groenaannemer het PSO-30+ certificaat van toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Goed inkopen

Als het gaat om de maatschappelijke impact heeft de overheid dezelfde doelen als sociale ondernemingen. Dat zou betekenen dat we ideale samenwerkingspartners zijn. Toch wordt in aanbestedingen vaak de combinatie gezocht van SROI, de economisch meest voordelige oplossing én de hoogste beeldkwaliteit. Dat is in mijn ogen geen gelukkige combinatie. Wat is goed inkopen als de factor social return centraal staat? Nu bestaat de neiging om contracten aan de voorkant juridisch dicht te timmeren. Opdrachtgevers kiezen bewust voor het werken met kwetsbare mensen. Is het dan niet redelijk om de kwaliteit af te zetten tegen de maatschappelijke impact?


De combinatie SROI, economisch meest voordelige keus én de hoogste beeldkwaliteit is in mijn ogen geen gelukkige combinatie.

Samenwerken

Maar hoe kan het nu beter? We hebben bij gemeenten immers regelmatig te maken met externe partijen waarop wordt teruggevallen voor de directievoering en het beheer. Partijen die social return niet als voornaamste belang hebben. Bovendien hebben beheerders van de openbare ruimte niet altijd contact met de Wmo-verantwoordelijke. Ik ben ervan overtuigd dat meer sturen op het voorbehouden van opdrachten aan sociale ondernemingen dé oplossing is. Door samen te werken met respect ontstaat betrokkenheid. Het levert de overheid financieel voordeel op, de Wmo wordt ontzorgd en we krijgen meer mensen aan het werk. Als je elkaar helpt, kun je samen mooie dingen maken. De overheden zijn aan zet! Wat zijn jullie ervaringen?


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER