Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Over gras moet je nadenken'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, maandag 8 juli 2019
160 sec


Alleen het juiste mengsel leidt tot het gewenste resultaat

Hoe leg je een groen parkeerterrein aan met voldoende draagkracht voor zwaar verkeer, een hoog infiltrerend vermogen voor water en een mooi, blijvend groen resultaat? Dat lukt met granulaatsubstraat, een goede voedingsbodem voor het gras, en gras-betonelementen die het groeipunt van het gras beschermen. Daarin wordt het juiste grasmengsel gezaaid, dat bestand is tegen de hedendaagse weersextremen en de aangegeven belasting.
Goede afstemming en samenwerking tussen de betrokken partijen is van essentieel belang. Thijs Schoenmakers is salesmanager bij DSV zaden Nederland en vertelt over grassoorten en de specifieke toepassingen ervan.


Thijs Schoenmakers is salesmanager recreatiegrassen bij DSV zaden Nederland.
Thijs Schoenmakers is salesmanager recreatiegrassen bij DSV zaden Nederland.

Hoe zit het nu precies met grasrassen, -soorten en -mengsels?

Thijs: 'Je hebt grassoorten, zoals Engels raaigras, veldbeemdgras en roodzwenkgras. Binnen deze soorten heb je verschillende rassen. Wij zijn kweker van rassen en maken vervolgens mengsels van deze rassen. Dit kan een sportmengsel zijn of een mengsel voor in openbaar groen. Elk ras heeft bepaalde specifieke eigenschappen waarin het uitblinkt. Daarom is het verstandig te beginnen met de vraag: waarvoor is het gras bedoeld?'


Belangrijke vraag: waar is het gras voor bedoeld?

DSV zaden heeft het grasmengsel voor de inrichting van een groot groen parkeerterrein in Best geleverd. Welk grasmengsel heb je gekozen en waarom?

'Bij het zaaien van gras gaat het om wat je boven de grond ziet, maar ook om wat er onder de grond gebeurt. Bodem, voeding, water, wortelvorming, onderhoud, alles is van belang. De opdrachtgevers, de gemeente Best en Best Zoo, wilden een nieuw parkeerterrein voor auto's en touringcars en benaderden daarvoor Swaans Beton en BVB Landscaping. Swaans leverde prefab gras-betonelementen met een uniek facetprofiel ter bescherming van het gras. BVB Landscaping leverde het funderingssubstraat en het legbedsubstraat. Wij werden door BVB gevraagd voor advies over en de levering van het gras. Wij adviseerden EUROGRASS MaaiMinder, dat - de naam zegt het al - boven de grond heel traag groeit. Het is een parkeerterrein geworden van 5500 m2, dat er inmiddels mooi groen bij ligt.'


Wat hadden jullie nodig om tot het juiste advies te komen?

'We dachten al direct aan het mengsel EUROGRASS MaaiMinder. Dit is speciaal samengesteld voor plaatsen waar weinig onderhoud gevraagd wordt. EUROGRASS MaaiMinder bestaat uit Engels raaigras, veldbeemdgras en twee soorten roodzwenkgras, waarvan een met uitlopers. Het mengsel heeft typische eigenschappen, die uit eerder onderzoek naar lengtegroei van grassoorten en -rassen naar voren zijn gekomen.


Deze rassen leveren tot wel 30 procent reductie van de lengtegroei, zonder aan zodedichtheid te verliezen. Het aanwezige roodzwenk is een soort dat uit zichzelf langzaam groeit. Na bestudering van de eigenschappen van zowel de betonelementen als de te gebruiken substraten van BVB, waren we er zeker van dat dit het juist mengsel was.'

In Best ligt een parkeerterrein van 5500 m2 met substraten van BVB, gras-betonelementen van Swaans Beton en een grasmengsel van DSV zaden Nederland.

Hoezo? Wat is voor jullie van belang?

'Eerder had ik het al over een goede draagkrachtige voedingsbodem. De ondergrond die BVB gebruikt, is belangrijk voor de hechting van graswortels. Onder het parkeerterrein ligt een ondergrond die van onder naar boven bestaat uit wit zand, UrbanGranulaat en UrbanSand. Hierop zijn de gras-betonelementen gelegd. Deze zijn vervolgens afgevuld met een speciale voedingsgrond, die is gemengd met ons grasmengsel. Zoals je op de foto ziet groeit het gras boven de grond traag, maar de wortel onder de grond is binnen enkele weken tot dieper dan 50 centimeter gegroeid. Alles wat wij adviseren en leveren is getest en onderzocht, dus we weten dat dit de kracht is van EUROGRASS MaaiMinder.
Op veel plaatsen worden gras-betonelementen in een puinfundering gelegd. Maar dit heeft nadelen; het gras groeit dan niet of slecht vanwege gebrek aan ruimte en voedingsstoffen. Afhankelijk van de korrelgrootte verdicht het na verloop van tijd, waardoor de infiltratiecapaciteit afneemt.


'De combinatie van gras en omgeving is zo belangrijk!'

Vervolgens kan het gras gedijen in de ruimten in de gras-betonelementen. De verharding die Swaans Beton hiervoor heeft gebruikt, SoliDrain S2, is wat betreft gras-betonelementen ideaal voor gras. Door de facetvormige openingen kan het gras meebuigen wanneer eroverheen gereden wordt en raakt het groeipunt niet beschadigd. Ook nemen de elementen minder hitte op, wat belangrijk is voor het gras. Het gras zelf helpt bij de absorptie van warmte en de verkoeling van het terrein. Zo vullen beide producten elkaar mooi aan. De combinatie van de onderbouw, de gras-betonelementen en ons grasmengsel is belangrijk. MaaiMinder heeft alle eigenschappen om in Best aan alle verwachtingen te voldoen.'

EUROGRASS MaaiMinder
Samenstelling:
10% Engels raaigras, wat zorgt voor een snelle beginontwikkeling en (daardoor) minder onkruid
20% veldbeemdgras, ras LIMOUSINE, geselecteerd aan de hand van een onderzoek op lengtegroei
20% roodzwenkgras gewoon
50% roodzwenkgras uitlopervormend, voor versteviging van de planten
De combinatie maakt het gras minder kwetsbaar, doordat de soorten elkaar versterken. Er hoeft minder gemaaid te worden, het mengsel is goed te mengen met substraat en het gras is extensief in gebruik.

DSV zaden Nederland is gevestigd op Landgoed Zelder, tegen de Duitse grens, en al zeventig jaar actief in Nederland. DSV veredelt, vermeerdert en vermarkt graszaden voor voeder- en recreatiedoeleinden, bodemverbeteraars en groenbemesters, sorghum, granen en koolzaad.

Maximale wortelgroei van EUROGRASS MaaiMinder door de verschillende substraatlagen heen.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Hilde Prins
Tuesday 9 July 2019
Voor Bavo

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER