Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Circulair spelen: begin met prutsen!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 12 juli 2019
187 sec


Verslag eerste kennisdag Circulair Spelen bij de Boerinn

Op 16 mei waren circa 50 ambtenaren en 35 vertegenwoordigers van bedrijven bij elkaar om te praten over circulaire speelruimte. Het was een dag die was bedoeld om elkaar te inspireren en kennis te delen over een achttal invalshoeken voor speelruimte. Duidelijk is dat het bij speelruimte eigenlijk gaat om de hele openbare ruimte, niet alleen om speelplekken en voorzieningen. Ook werden de grondgedachten en de urgentie van een circulaire economie nogmaals toegelicht.


Werkgroepen

De deelnemers werden opgedeeld in werkgroepen om gezamenlijk thema's te bespreken. De thema's waren beleid en organisatie, groen en natuur, beheer, ontwerp, grondstoffenmanagement, veiligheid, participatie en total cost of ownership. De opzet van de werksessies was om voor ieder onderwerp drie speerpunten te formuleren die een kickstart kunnen geven aan een meer circulaire werkwijze voor speelruimte. Iedere deelnemer kon twee werksessies volgen en tussentijds was er veel ruimte voor uitwisseling van ervaringen en netwerken. Uiteraard volgde aan het eind van de dag een netwerkborrel.


De organisatie van deze dag lag inhoudelijk in handen van OBB Speelruimtespecialisten; het facilitaire gedeelte werd verzorgd door Expoproof. De meeste workshopleiders verleenden hun medewerking gratis en een aantal bedrijven stelde een klein sponsorbedrag beschikbaar. De deelnemers droegen bij aan de kosten voor de consumpties en een deel van de locatiehuur.

Conclusie van deze dag

Na afloop van deze dag kunnen we concluderen dat er niet één manier van circulair werken is; er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Twee punten zijn daarbij belangrijk:
1. Begin nu. De tijd die nodig is om het te leren, is langer dan de tijd die we hebben voor de door de overheden gestelde doelen.
2. Werk samen. De oplossing ligt in het integraal oppakken van projecten, afstemming, kansen grijpen en van elkaar leren om zo voor een vliegwieleffect te zorgen.
We moeten fouten durven maken, opstaan en weer doorgaan. Hiermee haken we aan bij wat Jan Jonker, hoogleraar sociaal ondernemen, zegt: 'Beginnen met prutsen.' Hier kunt u de belangrijkste lessen van de Circulairspelendag terug lezen.


Visie OBB:
'In een circulaire samenleving moeten we leren loslaten: onze structuren, onze zekerheden en onze primaire financiële focus. We moeten de waarde van andere zaken meer inzien, zoals groenwaarde, speelwaarde, sociale waarde, duurzaamheidswaarde, gebruikswaarde. Daarbij moeten we leren van de natuur, onze pre-industriële historie en onze kinderen. Hebben de minder ontwikkelde landen nu een voorsprong op ons? Steeds moeten we de vraag stellen: hebben we dit wel echt nodig? En kunnen we zaken die we nodig hebben voor spelen niet meteen ook gebruiken voor klimaatadaptatie, ontmoeting, biodiversiteit, gezondheid et cetera? We beginnen bij het aanbod en waardebehoud. Dit vraagt creativiteit, innovativiteit en samenwerking. We pakken onze projecten steeds meer integraal, intersectoraal en gebiedsgericht aan. Ook opdrachtgevers durven dit steeds meer te doen. Doordat we vroeg aan tafel zitten, kunnen we samenwerken om kansen optimaal te benutten en elkaar te inspireren en durven we te staan voor nieuwe dingen. Dit geldt voor beleid en beheer, organisatie- en inkoopadvies, ontwerp en projectbegeleiding. Daarbij staat het kind centraal, want alle kinderen hebben evenveel recht op mooie speelherinneringen!'


Lucas Visser (links) en Thea Attevelt (rechts).

Ervaringen bezoekers:


Lucas Visser, projectleider spelen, groen en water bij Krinkels:

'Het waren interessante sprekers in een gezellige en open setting op een inspirerende circulaire locatie. Het mooie van de dag was dat we met een zeer gemêleerd gezelschap van opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers hetzelfde onderwerp bespraken, ideeën opdeden en visies en initiatieven deelden. We zouden dit vaker moeten doen.


Thea Attevelt, beheeradviseur spelen bij de gemeente Almere

'Deze themadag was voor ons een uitgelezen kans om samen met veel andere geïnteresseerden ons hoofd te breken over de vragen: wat houdt dat nu in, circulair spelen, wat betekent het voor mijn werk en hoe geef ik dit thema handen en voeten? Allemaal vragen die de complexiteit van dit onderwerp en de noodzaak om samen te werken weer eens onderstrepen. Samen met onze partners in en buiten de stad én met onze contractanten spelen gaan wij als gemeente Almere verder met ons onderzoek en proberen we zo nu en dan iets uit. Tenslotte hebben u en ik het fietsen ook niet in één dag geleerd.'



Rozemarijn Weges-Pera(links) en Sylvia de Groot (rechts).

Sylvia de Groot, Beleidsmedewerker groen en landschap bij de gemeente Dronten.

'Ik ging vooral naar de circulaire speeldag omdat ik benieuwd was naar de betekenis hiervan voor speelruimtes. Ik was verrast dat we met zovelen uit verschillende hoeken van speelruimte dezelfde betrokkenheid voelen en graag informatie met elkaar willen delen, erg leuk. De locatie en sfeer waren zeer inspirerend en contacten werden makkelijk gelegd. Vaak leer je op dit soort dagen niet heel veel nieuwe dingen, maar helpt het je door een stuk extra bewustwording.

Wat bij mij vooral is blijven hangen is enerzijds dat het beschermende karakter van de maatschappij, de risico's en de juridisering spelbreker kunnen zijn voor goede speelruimte. En anderzijds dat we vooral creatief moet leren en blijven denken.'


Rozemarijn Weges-Pera, ontwerper spelen bij BTL Advies

'Ik doe bij BTL Advies de hele dag niets anders dan een zo hoogwaardig mogelijke natuurspeelruimte ontwerpen voor kinderen. Hoogwaardig betekent bij ons: met zoveel mogelijk ruimte om ongestuurd te spelen, te ontdekken, te beleven, allemaal in samenhang met de natuur. Het mooie van de Circulairspelendag vond ik de sfeer van samenwerking, hoewel we in feite allemaal concurrenten van elkaar zijn. We hebben immers allemaal hetzelfde doel voor ogen. Ik heb geen spectaculaire nieuwe dingen geleerd, maar wel veel kleine "kapstokjes" mee teruggenomen om in toekomstige ontwerpen circulariteit aan op te hangen. We moeten allemaal elke dag één stapje zetten in de goede richting.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER