Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Dankzij HEN SP61 tóch bermverlaging'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 2 december 2019
116 sec


Green Technology Janssen heeft een manier gevonden waarop bermverlagers ondanks de PFAS-problematiek toch aan de bak kunnen blijven: de bermfrees HEN SP61. Deze machine slaat de afgeschaafde, mogelijk met PFAS besmette bermgrond niet op, maar strooit die direct zijdelings over de berm uit. Handig, want als je geen grond opslaat, hoef je het immers ook niet elders kwijt.


De nieuwe regels omtrent de onderhand beruchte PFAS hakken er goed in. Omdat vrijwel elk beetje Nederlandse bovengrond wordt verdacht van het (diffuus) bevatten van de schadelijke stoffen, kunnen bodemwerkers hun grond niet meer kwijt en is het voor hen knap lastig geworden om hun werk te doen. Dat is voor bermverlagers niet anders.

Verlaging

En dat is een probleem. Wegbermen worden, onder meer door uitzetting en begroeiing, door de jaren heen namelijk steeds een beetje hoger. Op den duur kan de berm hierdoor hoger komen te liggen dan het wegdek en dat is op zijn minst onhandig. Eén van de gevolgen van dat hoogteverschil is dat regenwater moeilijk weg kan stromen. Plassen die op de weg blijven staan, zorgen er niet alleen voor dat fietsers kleddernat achterblijven als er een auto voorbijraast. Zogenaamde aquaplaning (watergladheid) en het opvriezen van natte wegdelen kunnen gladheid en vorstschade aan het wegdek veroorzaken en levensgevaarlijke situaties tot gevolg hebben.


Hoewel we bermen vanuit veiligheidsoogpunt moeten verlagen, mag de grond amper meer verplaatst worden

PFAS-problematiek

Sinds 1 oktober geldt een strenge norm voor PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) in (bouw)grond, waardoor veel (bouw)projecten stilliggen. Als er PFAS in de grond zitten, mag die grond niet verplaatst worden naar een plaats zonder PFAS. De vraag is dus: waar moet die bermgrond heen?


'We merkten dat verschillende loonwerkers waarmee we samenwerken problemen hebben met het afvoeren van grond', vertelt Jip Janssen van Green Technology Janssen (GTJ). 'Maar ja, de bermen moeten vanuit veiligheidsoogpunt natuurlijk wel verlaagd worden.' De HEN SP61, ontwikkeld door het Duitse HEN Technologies, biedt uitkomst, zo vertelt Janssen.

Uitzuigen en uitstrooien

In plaats van dat bovenste laagje bermgrond op te slaan en dus ergens kwijt te moeten, strooit deze machine het (mogelijk besmette) materiaal in een dunne laag zijdelings over de berm uit. 'De mechanisch aangedreven HEN SP61 freest de berm', vertelt Janssen. 'Dat materiaal neemt hij op en strooit hij, verkleind en gelijkmatig, meteen tot vijf meter ver zijwaarts uit over de berm.' De bestuurder kan zelf exact instellen hoe ver de machine de grond uitstrooit.


Zo worden de bermranden lager zonder dat de bodemwerkers met grond blijven zitten. Direct weer uitstrooien mag namelijk - mits binnen de perken - wél, laat Rijkswaterstaat weten. 'Het gaat er bij hergebruik van grond om dat een locatie niet verder verontreinigd raakt. Daarbij wordt uitgegaan van het standstill-principe. De bermgrond blijft in deze situatie bermgrond en zal in minimale hoeveelheden en over een zeer beperkte afstand verplaatst worden.'

Het PFAS-probleem oplossen doet de machine natuurlijk niet. Wel is dit een vrij simpele, maar slimme no-nonsensemanier waarop bermverlagers hun werk kunnen blijven doen en waarmee wegen goed onderhouden en veilig blijven.


Dezelfde toepassing

In artikel 36 van het Besluit bodemkwaliteit is opgenomen dat het tijdelijk verplaatsen of uit de toepassing wegnemen van grond of baggerspecie is toegestaan. De grond moet wel in dezelfde toepassing worden teruggebracht. Daarnaast moet de grond ook weer worden hergebruikt onder dezelfde condities én op of nabij dezelfde plaats. De term 'op of nabij' biedt enige speelruimte. Indien sprake is van dezelfde toepassing en aan de andere voorwaarden wordt voldaan, hoeft de grond niet precies op de plaats van uitname te worden teruggebracht.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER