Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Schimmel en bladvlo als wapen tegen invasieve Aziatische duizendknoop

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 12 december 2019
108 sec


Onderzoek natuurlijke bestrijding is gestart

Er gaat veel aandacht uit naar de invasieve exoot Aziatische Duizendknoop. Recent nam de Tweede Kamer een motie aan en werd een gloednieuwe leidraad gepresenteerd om de exoot te beheersen. Onlangs is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van biologische bestrijding met een bladvlo en een schimmel in Nederland. Het introduceren van zulke natuurlijke vijanden tegen een onkruid zou een primeur betekenen voor Nederland.

De bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni- cuspidati (bron: CABI)
De bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni- cuspidati (bron: CABI)

Onderzoek biologische bestrijding

Er zijn veel methoden beschikbaar om Aziatische duizendknoop te beheersen of bestrijden. Maar dé methode is nog niet gevonden. Vandaar dat wordt onderzocht of biologische bestrijding een effectieve methode kan zijn, als aanvulling op andere methoden. Biologische bestrijding maakt gebruik van een natuurlijke vijand (vaak een insect, bacterie of schimmel) uit het oorspronkelijke gebied van de plaag. Buiten Europa wordt dit al meer dan een eeuw succesvol toegepast, maar in Europa is deze methode nog nieuw en in Nederland wordt hij nog niet gebruikt. In het Verenigd Koninkrijk is al uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke biologische bestrijders van Japanse duizendknoop die in Europa toe te passen zijn. Dat werd uitgevoerd door CABI, een onafhankelijk instituut dat gespecialiseerd is in onderzoek naar biologische bestrijding. Twee daarvan zijn kansrijk én veilig voor onze inheemse biodiversiteit. Het gaat om de bladvlo Aphalara itadori en de schimmel Mycosphaerella polygoni- cuspidati. Het Nederlandse onderzoek richt zich op de mogelijke toepassing en effectiviteit van deze bestrijders in ons land.


Schimmel

De schimmel lijkt in het laboratorium een effectieve bestrijder die het bladweefsel laat afsterven, maar er moeten nog studies in kassen en daarna veldstudies worden uitgevoerd om de effectiviteit ook onder natuurlijke omstandigheden te testen. Dat gaat in dit onderzoek gebeuren. Omdat de schimmel zich niet kan voortplanten, zal het net als een chemisch bestrijdingsmiddel bij herhaling moeten worden toegepast. De verwachte effectiviteit kan vergelijkbaar zijn met die van chemisch bestrijdingsmiddelen.


Bladvlo

Wat betreft de bladvlo: die kan in het laboratorium al bij lage dichtheid gepotte Japanse duizendknopen in de groei remmen. Bij een hoge dichtheid kan het jonge planten zelfs doen stoppen met groeien en doden. In Engeland zijn zowel in het laboratorium als in het veld risicoanalyses uitgevoerd, waaruit blijkt dat er geen risico's zijn voor niet-waardplanten of voor andere insecten. Het is nog onduidelijk hoeveel schade de bladvlo in het Nederlandse klimaat kan toebrengen aan duizendknoop. Daarom willen de onderzoekers graag een veldexperiment uitvoeren waaruit moet blijken of de bladvlo ook buiten het lab voldoende effectief is.


Strenge regels voor biologische bestrijding

Tot slot: het uitzetten van natuurlijke vijanden voor biologische bestrijding kan onomkeerbaar zijn. Daarom zijn de risicoanalyses en toelatingsprocedures voor (proeven met) biologische bestrijding bijzonder streng. Alleen indien de autoriteiten de methode veilig vinden, gaat men akkoord de toepassing hiervan. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) heeft toestemming verleend voor het onderzoek met de schimmel. De aanvraag voor de ontheffing voor het onderzoek naar de bladvlo is vandaag ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uitsluitsel hierover wordt normaal gesproken na 13 weken gegeven.


Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van CABI, Universiteit Leiden, Koppert en Probos in samenwerking met financierende partijen. De Stichting toegepast Onderzoek Waterbeheer STOWA coördineert het traject in opdracht van vele probleemhouders.

Meer informatie over dit project vindt u hier.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER