Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemotiveerde 'groendoeners' steken handen uit de mouwen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 30 december 2019
264 sec


Ook kleine initiatieven kunnen een grootste groene invloed hebben

Duurzaamheid, vergroenen, biodiversiteit. Om deze woorden kunnen we anno 2019, en ongetwijfeld ook in het nieuwe decennium, niet heen. Geen wonder dat we overal lijstjes zien verschijnen waarin de beste 'groene plannen' worden opgesomd. Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Een ode aan de kleine, misschien (nog) ietwat onbekende verbeteraars. Want alle beetjes helpen, als we het volgende decennium mooi groen willen maken.

'Bouwmaterialen worden vaak hergebruikt. Waarom het bestaande groen niet ook?'

Een van de woonbootdaken waar Grachten van Smaragd de hand aan legde. Nu lekker groen. Bron: Grachten van Smaragd
Een van de woonbootdaken waar Grachten van Smaragd de hand aan legde. Nu lekker groen. Bron: Grachten van Smaragd

Struikroven: grijp dat groen!

Geen waardevolle goederen van nietsvermoedende reizigers, maar achtergebleven beetjes groen, dat is wat Bernice Kamphuis en Vincent Wittenberg en hun struikrovers roven. Zo redt het collectief planten van de sloop. Want als een buurt op de schop gaat, wordt veel van het bestaande groen vernietigd. 'Alleen al in Amsterdam is er in 2018 een oppervlak van zo'n 600 voetbalvelden aan groen verdwenen voor nieuwbouw', vertelt Kamphuis. 'Bouwmaterialen worden vaak hergebruikt. Waarom het bestaande groen niet ook?'


Het 'geroofde' groen wordt elders herplant. Bron: Struikroven
Het 'geroofde' groen wordt elders herplant. Bron: Struikroven
Kamphuis begon met Struikroven in haar eigen buurt in Hemelrijken, die in 2014 in fasen gesloopt werd. 'Als ik uit mijn raam keek, zag ik tuinen vol groen waarvan ik wist dat het verwijderd zou worden. Toen heb ik buurtgenoten verzameld en zijn we in actie gekomen!'

Met tientallen wijkbewoners en een massa scheppen, plantenbakken en kruiwagens wordt er tijdens zo'n reddingsoperatie van alles uit de grond van de verlaten tuinen getrokken - van een achtergebleven bloembol tot hele struiken. En de buit? Die krijgt een plekje in de (nieuwe) buurt. Zo hoopt het collectief de biodiversiteit en het groen van het gebied op peil te houden. 'En', voegt Kamphuis toe, 'het is een coole manier om samen voor de buurt aan de slag te gaan.'


De mensen van Struikroven zetten zich in om duidelijke regels te maken rondom sloopgroen en staan gelijkgezinde rovers bij. Zelf houden ze natuurlijk ook de ogen open voor groen dat vernietigd dreigt te worden. 'Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor de Struikroof van twee plekken in Eindhoven', vertelt Kamphuis.

Meer weten of meedoen? Mail naar struikroven@gmail.com.

The Pollinators: bestuivers op de kaart

Nadat hij een tijdje honingbijen had gehouden in de stad, leerde Tom van de Beek dat het voornamelijk wilde bijen zijn die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wilde bijen zijn het meest gebaat bij het aanplanten van een diverser voedselaanbod en het creëren van nestelplekken. Daarnaast is het ook juist voor deze kleine zoemers van belang dat het gebruik van gifstoffen in de land- en tuinbouw een halt wordt toegeroepen.


'Het platform wil het belang van bestuivers en biodiversiteit op de kaart zetten'

Uit die overwegingen zette Van de Beek The Pollinators (de bestuivers) op, een platform dat het belang van bestuivers en biodiversiteit op de kaart wil zetten. Dit doen de enthousiastelingen achter het platform met campagnes en activiteiten waarbij mensen ervaren hoe ze een positieve impact kunnen hebben op de natuur.

De zaden van The Pollinators. Bron: The Pollinators
De zaden van The Pollinators. Bron: The Pollinators
In het najaar houden The Pollinators zich vooral bezig met het planten van bomen. Zo organiseerden ze op 2 november het bomenplantfestival Tree Fest, waar ze samen met de bezoekers de eerste tweeduizend bomen van het voedselbos Ziedewij in Barendrecht plantten.

Ook in het nieuwe jaar zitten The Pollinators niet stil, evenmin als de bezige bijtjes waarvoor ze zich inzetten. Dit voorjaar organiseren ze een nationale zaaicampagne waarvoor ze bedrijven, organisaties en individuen vragen zich op te geven als 'bijenvoedselbank'. Daar kun je op de grote zaaidag, 22 april, een zakje biologisch bloemzaad ophalen, speciaal voor de bij. En dan: zaaien maar!



Meer weten of meedoen? Kijk op www.thepollinators.org/nationale-zaaidag.

Groen in kaart met #UrbanNatureAmsterdam

Bij het uitvouwen van deze kaart valt meteen op dat hij anders is dan andere. Urban Nature Amsterdam, zoals initiatiefnemer Ioana Biris van Nature Desks de grote papieren kaart doopte, legt de focus niet op straattegels en panden, maar op het groen en blauw in onze hoofdstad.
De kaart is gemaakt om bewoners en bezoekers van Amsterdam de natuur in en rond de hoofdstad beter te leren kennen. Biris: 'Met de kaart nodigen we mensen uit op ontdekkingsreis te gaan. Op de voorzijde zie je in één oogopslag hoeveel groen en blauw Amsterdam heeft: parken, (binnen)tuinen, plantsoenen, natuurspeeltuinen, sportvelden, grachten, meren, polders en bossen.'


'Met de kaart zie je in één oogopslag hoeveel groen en blauw Amsterdam heeft'

Het doel van de kaart is gebruikers met een andere blik naar de stad te laten kijken. Haar groenblauwe landschap delen we immers ongemerkt met meer dan 10.000 soorten fauna en flora. Het wordt almaar drukker in de stad, en de vraag is hoe die groei kan plaatsvinden met respect voor de natuur. De kaart moet bijdragen aan een groen en gezond toekomstig Amsterdam.

Urban Nature map Amsterdam. Bron: Charlie Peel, Paul Cochrane, Urban Good
Urban Nature map Amsterdam. Bron: Charlie Peel, Paul Cochrane, Urban Good
Dankzij crowdfunding werd de groenblauwe map in juli 2019 werkelijkheid. Met hulp van de gemeente Amsterdam, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Recreatie Noord-Holland kon de kaart worden gedrukt in een oplage van 3000 exemplaren. 'Er wordt nu een nieuwe urban nature-kaart ontwikkeld voor Breda', vertelt Biris. 'Die moet bijdragen aan de ambitie van Breda om in 2030 een "stad in een park" te worden.'

Meer weten? Kijk op www.urbannature.amsterdam

Een duidelijke boodschap: stop invasieve exoten!

We zien ze steeds vaker: soorten die niet van nature in Nederland voorkomen, maar in ons land toch goed gedijen. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar schijn bedriegt. Deze zogenaamde invasieve exoten, die zich permanent vestigen in onze natuur en zich snel vermeerderen, kunnen veel schade aanrichten. Vooral aan de lokale biodiversiteit.


'We willen de inheemse natuur en biodiversiteit, en de volksgezondheid beschermen'

Het platform 'Stop invasieve exoten' wil de introductie en verspreiding van invasieve uitheemse planten en dieren voorkomen en bestrijden. 'Zo hopen we onder meer de inheemse natuur en biodiversiteit en de volksgezondheid te beschermen', vertelt oprichter Wilfred Reinhold, die sinds 2006 in zijn vrije tijd met invasieve soorten bezig is. Toen ontdekte Reinhold dat de tijgermug (Aedes albopictus) Nederland binnenkwam via de import van geluksbamboe (Dracaena sanderiana), een exotische kamerplant uit China. 'De mug kan meer dan twintig virussen en parasieten verspreiden, zoals het zika- en chikungunya-virus, dengue (knokkelkoorts) en hartworm', vertelt Reinhold. Gaandeweg verbreedde zijn belangstelling zich tot alle invasieve exoten in Nederland.

Wilfred Reinhold van platform Stop Invasieve exoten met zijn tijgermug voor het gerechtsgebouw in Rotterdam. Bron: Platform Stop invasieve exoten.
Wilfred Reinhold van platform Stop Invasieve exoten met zijn tijgermug voor het gerechtsgebouw in Rotterdam. Bron: Platform Stop invasieve exoten.
'We verspreiden persberichten, benaderen Kamerleden en doen Wob- en handhavingsverzoeken, desnoods tot de hoogste rechter', vertelt Reinhold. Een recente actie ontstond na een onderzoek van Stad + Groen, waaruit bleek dat Japanse duizendknoop gewoon bij de bloemist in de schappen ligt. Het platform vroeg minister Schouten de verkoop te verbieden. Reinhold: 'De minister weigerde dat. Dat werd door het platform naar buiten gebracht. Nu heeft Laura Bromet van GroenLinks daar een motie over ingediend.'

Meer weten of meedoen? Kijk op invasieve-exoten.nl/

Amsterdamse grachten vol schitterend groen

Woonboten zijn mooi, maar er mag wel iets gebeuren aan de lange stroken met grijze daken, die als een soort snelweg in de grachten liggen, vinden walbewoners Rian Verpalen en Toon van de Put. Wat dan? Bedekken met fleurig groen! Dat is immers niet alleen veel plezieriger om naar te kijken dan zo'n troosteloze plak grijs; het bevordert ook de stadse biodiversiteit, verkoelt, vangt fijnstof af, isoleert enzovoorts.


In 2015 pitchten Verpalen en Van de Put daarom het idee voor Grachten van Smaragd, een aaneenschakeling van groene woonbootdaken die als een soort halsketting door de Amsterdamse grachten loopt. Speciaal voor de 750e verjaardag van de hoofdstad in 2025 wil het paar alle 2500 woonboten een groen dak geven - want wie jarig is, krijgt iets moois.

Voor de 750e verjaardag van de hoofdstad wil het paar alle 2500 woonboten een groen dak geven

Van deze saaie, grijze woonbootdaken wil Grachten van Smaragd af. Bron: Grachten van Smaragd
Van deze saaie, grijze woonbootdaken wil Grachten van Smaragd af. Bron: Grachten van Smaragd
Het groene initiatief is begonnen in de Da Costabuurt en spreidt zich langzaam uit over de Amsterdamse grachten: simpele daken met een nette laag sedum, uitbundige vol fleurige bloemen en slimme met groen én zonnepanelen. Het aantal groene daken stijgt, maar er is nog genoeg te doen. Handen uit de mouwen, dus, en leggen maar, dat groen, zodat de verjaardag van Amsterdam goed gevierd kan worden.

Meer weten? Kijk op www.grachtenvansmaragd.nl


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER