Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Veldbloemen winnen terrein in de groene ruimte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, woensdag 6 mei 2020
110 sec


De laatste jaren zien we dat veldbloemen steeds belangrijker worden in het openbaar groen. Het herstel van de biodiversiteit in het Nederlandse landschap is voor gemeentes en beheerders een belangrijke missie. Veldbloemen geven een boost aan de biodiversiteit en zijn daarmee een graadmeter voor de soortenrijkdom in ons land. Ze bieden schuilplaatsen en voedsel aan insecten, vogels en klein wild.


Versterken van biodiversiteit in openbaar groen

Het inzaaien van wilde bloemenvegetaties in de openbare ruimte heeft als belangrijkste doel om natuur- en landschapswaarden op peil te houden en verder te ontwikkelen. Veldbloemen zorgen voor een aantrekkelijke leefomgeving en zijn gemakkelijk in onderhoud. Ook is er voor iedere toepassing wel een specifieke samenstelling voorhanden - of het nu gaat om de introductie van inheemse soorten in ecologische verbindingszones of een kleurrijke bloemenpracht langs wegen, dijken en akkers. Nog een belangrijke functie van veldbloemen: ze fungeren als klimaatbestendige beplanting. Met hun diepe en wijdvertakte wortelstelsel gaan ze erosie tegen en zijn ze minder gevoelig voor droogte.


Kruiden- en bloemenmengsels met inheemse soorten bieden voedsel en overwinteringsmogelijkheden aan insecten.

1001 toepassingen voor veldbloemen

'De praktijk laat zien dat bloemen- en kruidenvegetaties steeds vaker de plaats innemen van vaste beplanting', vertelt Job Steunenberg van Limagrain Advanta. 'Waar veldbloemen eerst vooral werden gezien als geschikt voor tuinen en bermen, zien we nu dat er ook meer vraag komt naar mengsels voor specifieke toepassingen. Denk hierbij aan braakliggende terreinen, pluk- en speelweiden, vluchtheuvels en projecten als zonneparken.' Door deze vele toepassingsgebieden is bij het realiseren van nieuwe projecten kennis over voorbereiding, zaaien en onderhoud heel belangrijk. Zeker nu steeds vaker extensief beheer wordt toegepast in het openbaar groen.


Veldbloemen zaaien in het voorjaar

Nu het voorjaar is begonnen, is het tijd voor het inzaaien van veldbloemen. Kies je voor een mengsel met eenjarige soorten, dan zie je binnen vijf tot zes weken na inzaai de eerste bloei. Tot wel twintig weken lang geniet je van een uitbundige bloei in een gevarieerd en wisselend kleurenpalet. Bij een meerjarig mengsel bloeien in het eerste jaar de eenjarige soorten en de jaren erna zet de bloei door als er meerdere soorten tot ontwikkeling komen. Groenvoorzieners zien steeds meer vraag naar bloemen- en kruidenmengsels. Ben Tenkink van Tenkink Groenservice in Putten vertelt dat een goede voorbereiding het belangrijkste is bij het zaaien van veldbloemen. 'Een vals zaaibed maken is de sleutel tot succes. Je kunt niet zomaar zaad op de grond gooien en hopen dat het goed komt.'


Veldbloementips

Kleurrijke zomerbloemen: Plantsoenen zijn meteen vrolijk en doen zomers aan door de rijke bloei en de veelheid aan soorten.
Snij- en droogbloemen plukken: Een mooi plukobject heeft een grote aantrekkingskracht op voorbijgangers.
Bloemen voor vlinders en bijen: Creëer extra voedselaanbod voor bestuivende insecten met een prachtig meerjarig mengsel.
Ecologische mengsels, 100% inheems: Staygreen-mengsels blijven jaarrond groen en bestaan uit inheemse kruiden, klavers en grassen.

Keuze uit groot aanbod mengsels

Zaaizaadbedrijf Advanta heeft als grootste aanbieder speciale mengselpakketten samengesteld van eenjarige en meerjarige kleurrijke mengsels en landschappelijke mengsels voor de korte termijn (twee à drie jaar) en de lange termijn (langer dan drie jaar). Ook voor speciale toepassingen biedt Advanta maatwerk met twintig 100 procent inheemse samenstellingen (voor als ecologische juistheid bepalend is voor je object), acht bijen- en vlindermengsels, vier waterkant- en wadimengsels en zes mengsels voor agrarisch natuurbeheer.


Meer info? Gebruik de handige mengselwijzer op advantaseeds.nl/veldbloemen en bekijk de nieuwe veldbloemenbrochure met 47 bladzijden inspiratie online op advantaseeds.nl/catalogus.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER