Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Bezuinigingen groenonderhoud liggen op de loer'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 2 juni 2020
83 sec


Gemeenten in de problemen door coronacrisis: 'bezuinigingen en belastingverhoging onvermijdelijk'

Uit een onderzoek gedaan door het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met de VNG blijkt dat de coronacrisis zorgt voor financiële problemen bij bijna alle Nederlandse gemeenten. Van de ondervraagde gemeenten noemt 38% groenonderhoud als een mogelijke bezuinigingspost.


Als er niet snel meer steunmaatregelen vanuit het kabinet komen, zijn bezuinigingen en belastingverhogingen onvermijdelijk, zo luidt de conclusie van het onderzoek. Het rapport werd 25 mei gepubliceerd.

Burger is de dupe

Het onderzoek werd gedaan onder 162 gemeenten. Zonder extra steun van het Rijk voorziet 87 procent van de deelnemende gemeenten de komende maanden een beetje (39 procent) of grote (48 procent) financiële problemen. Volgens het rapport stonden veel gemeenten er begin 2020 al niet zo goed voor wegens de gestegen kosten van de Wmo en de jeugdzorg. Daar komt nu de coronacrisis bij. Een flinke 77 procent van de gemeenten vreest voor bezuinigingen waar 'gewone burgers' de dupe van worden. De helft voorziet een belastingverhoging.


De meest genoemde maatregel is het verhogen van de gemeentelijke belastingen (52 procent), zoals de OZB. Verder komen eigenlijk alle gemeentelijke voorzieningen in aanmerking voor bezuiniging, zoals wegen en fietspaden, maatschappelijke voorzieningen zoals buurthuizen en bibliotheken, en onderhoud aan groen. Groenbezuiningen kwam in het rapport in de top 5 potentiële bezuinigingsposten.

Minder inkomsten, meer uitgaven

Door de coronacrisis lopen de inkomsten van de gemeenten terug, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van de deelnemende gemeentes heeft te maken met minder toeristenbelasting (78 procent), huur die niet betaald wordt (75 procent) of minder inkomsten uit leges, zoals voor een bouwvergunning (74 procent). Ook lopen de belastinginkomsten terug (57 procent).


Aan de andere kant zijn er in deze periode juist meer uitgaven. Denk daarbij aan de handhaving van de coronaregels, meer werk voor de GGD, steunaanvragen van zelfstandigen (Tozo) en een groter beroep op de bijstand en schuldhulpverlening. Ook geven gemeenten vaak financiële ondersteuning aan (sport)verenigingen, de culturele sector en de lokale economie. De extra kosten, die de meerderheid van de gemeenten aangeeft te hebben, lopen op van honderdduizenden tot miljoenen euro's, afhankelijk van de grootte van de gemeente.

Het rapport met daarin de vragenlijst en (deel van) de resultaten, kunt u hier downloaden.

Over het onderzoek

Het onderzoek onder de gemeenten is gehouden van 15 tot 25 mei 2020. Het is uitgevoerd door de redactie van het EenVandaag Opiniepanel en door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verspreid onder de 355 Nederlandse gemeenten. In totaal reageerden 162 gemeenten. Het onderzoek is ingevuld door wethouders Financiën, gemeentesecretarissen of (beleids)medewerkers financiën en beleid.

Bron: EenVandaag

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER