Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een aannemer die activist werd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 29 oktober 2020
190 sec


Arnold Tuytel kan zeggen dat hij Nederland een dag heeft stilgelegd

Arnold Tuytel (41) van Tuytel Machineverhuur is duidelijk een doener. Zet je hem met een journalist rond de tafel om een verhaal op te dissen, dan gebeurt er aanvankelijk weinig, behalve een droge opsomming van jaartallen en geschiedenisfeitjes over zijn bedrijf. Tot het gesprek op Grond in verzet komt. Dan verandert directeur Arnold Tuytel in één seconde in kwajongen Arnoldje Tuytel.

Arnold Tuytel
Arnold Tuytel

Iedereen heeft zijn 15 minutes of fame. Voor de meesten onder ons is dat een eerste plaats in het plaatselijk klaverjastoernooi. Tuytel kan zeggen dat hij Nederland één dag heeft stilgelegd om aandacht te vragen voor de problemen van bedrijven en medewerkers in het grondverzet.

De aanleiding is nog maar kort geleden, maar alweer bijna geschiedenis. In 2019 maakt Nederland ineens kennis met het begrip pfas. Maar weinig mensen hadden hier eerder van gehoord. De redactie van dit vakblad in ieder geval niet. Toch veroorzaakten de ultraminimale hoeveelheden pfas in grond een acuut probleem voor de infrawereld. Overal in Nederland stopten grondbanken met het innemen van grond en kwamen aannemers gedwongen stil te staan, omdat de politiek in zijn wijsheid had besloten dat de normen voor gehaltes voortaan exact gehanteerd moesten worden. Tegelijk dreigde er nog een tweede probleem. Door de overschrijding van de normen voor stikstofemissie door industrie en landbouw was het ineens veel moeilijker om een bouwvergunning te krijgen. Ook dit zorgde ervoor dat overal in Nederland kranen en shovels aanmerkelijk minder werk kregen.

Activist

De ontwikkelingen rondom pfas en stikstofdepositie vonden plaats in dezelfde tijd dat de landbouw te hoop liep tegen het Haagse beleid. Toen Arnold Tuytel daarop bij vriend en collega-aannemer Klaas Kooiker het idee aankaartte om hiertegen actie te ondernemen, was er snel overeenstemming. Dit begon met een oproep op Facebook. Die oproep zorgde ervoor dat de laptop van Tuytel bijna explodeerde door de massale instemming uit het werkveld, en wekte ook veel enthousiasme bij de brancheorganisaties als Bouwend Nederland en Cumela, maar ook de VHG, VNO-NCW en MKB Nederland. Tuytel is duidelijk geen politicus en wil dat ook niet zijn. Wel zorgde hij er bijna als een echte politicus voor dat de brancheorganisaties, die wat meer zijn gericht op consensus en in gesprek blijven met de Haagse politiek, op één lijn kwamen te staan met het werkveld, dat wat meer van de harde actie is en het stilleggen van Nederland.


Tuytel hoort feitelijk natuurlijk bij dat laatste kamp: 'Wij stonden al maanden stil met onze bedrijven. We konden onze mensen niet aan het werk houden. Dan is het niet zo erg dat Nederland ook een paar uur stilligt. We hadden overigens met de brancheorganisaties afgesproken dat we maar een paar machines op het Malieveld zouden plaatsen en dat het merendeel van de actievoerders hun kranen, shovels en vrachtwagens thuis zou laten. Maar we wisten ook', vervolgt Tuytel, 'dat dit helemaal niet zou lukken. De complete infrawereld had gezien wat de impact was van al die boerentractoren in Den Haag. Dan ga je echt niet op je fietsie naar het Malieveld.' Wat Tuytel en Kooiker voorspeld hadden, kwam precies uit: op 30 oktober stonden er zo'n 6000 bouwers met in totaal meer dan 1000 shovels en kranen in Den Haag.

'De complete infrawereld had gezien wat de impact was van al die boerentractoren op het Haagse Malieveld'

Resultaat

Belangrijker dan de actie is natuurlijk het uiteindelijke resultaat. Heeft de actie gebracht wat Tuytel en Kooiker voor ogen hadden? Tuytel is van mening dat dit het geval is. Tijdens het overleg dat daarna plaatsvond op het Catshuis en verder met de ministers Van Veldhoven en Schouten, zijn op de meest prangende punten oplossingen gekomen. Tuytel: 'Het belangrijkste is natuurlijk dat de pfas-norm verruimd is. Het is nog steeds lastig, maar we kunnen weer aan het werk. Wat dat betreft ben ik van mening dat de totale actie een succes was.'


'Mensen gunnen ons nu sneller iets, omdat ze ons kennen'

Commercieel

Niet alleen voor de sector als geheel heeft de actie positieve resultaten opgeleverd; ook voor het bedrijf van Tuytel was de actie gunstig: 'Mensen gunnen ons nu sneller iets, omdat ze ons kennen.'


Het zal niets met elkaar te maken hebben, maar als ik bij Tuytel op bezoek ben in Oud-Alblas in de Alblasserwaard, is er net een grote Tuytel-kraan bezig met het slopen van een oude melkveestal waar het bedrijf tot voor kort in gevestigd was. De bedoeling is dat op dezelfde plek een compleet nieuwe bedrijfshal gebouwd wordt voor alle onderdelen van het bedrijf.

Tuytel is ooit begonnen als traditioneel agrarisch loonbedrijf, maar had al snel door dat daarmee relatief weinig te verdienen was. Vandaaruit ging hij op zoek naar een aantal bijzondere specialisaties; dat werden zuigtechniek en recycling. Het aardige van deze specialisaties is dat ze weliswaar heel specifiek zijn, maar tegelijk ook breed inzetbaar. De zuigwagens van Tuytel kunnen in één moeite door ingezet worden in de groene sector, bijvoorbeeld voor het vrijzuigen van boomwortels, maar kunnen ook kruipruimtes leegzuigen of riolen en leidingen vrijzetten. Met recycling is iets vergelijkbaars aan de hand: de shredders en zeven van Tuytel kunnen voor allerlei klussen worden gebruikt.

Verhuur

In principe opereert Tuytel hiermee niet als aannemer, maar als verhuurbedrijf. Dat is in zekere zin ook de reden dat hij naast de verhuur van machines, al dan niet met personeel, ook actief is in de verkoop van machines. Sinds 2019 verkoopt hij bijvoorbeeld zuigwagens van Rivard. Van het merk Seha worden puinbrekers en screens verkocht. Het derde merk dat Tuytel vertegenwoordigt, is Bay-Lynx. Dit is een Canadees bedrijf dat onder andere betonmixers en stonespreaders produceert. Relevant voor de groene sector zijn verder een aantal elektrische Spijkstaal-karretjes die zijn voorzien van een Mantis-heetwateronkruidmachine. Deze karretjes worden onder het merk Tuytel op de markt gezet, onder andere via het bedrijf Wolterinck.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER