Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Herder neemt octrooi Fish Protector over

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 13 oktober 2020
84 sec


De flitsende lichten moeten vissen op de vlucht doen slaan

Om vissterfte tijdens het reinigen watergangen te verminderen, ontwikkelde firma Gebr. Tolenaars de Fish Protector MK-01. Het Nieuwendijkse bedrijf en Herder B.V zijn overeengekomen dat het octrooi van de "vissenbeschermer" door Herder wordt overgenomen. Het bedrijf neemt zowel de productie als de distributie op zich.


Met de Fish Protector wordt een goede stap gemaakt in het visvriendelijk uitmaaien van de watergangen. Het licht van de stroboscooplampen, die op de maaikorf gemonteerd worden, waarschuwt het waterleven voor de komst van de machine. Hierdoor daalt het aantal vissen dat in de maaikorf, T-mes of maaiboot terechtkomen en daardoor op de oever belanden.

Visvriendelijk maaien

Onderhoud aan watergangen is cruciaal voor de afvoer van overtollig (regen)water. Het vrijhouden van de vele soorten watergangen, middels maaien, is een belangrijk onderdeel om die doorstroming te waarborgen. De maaikorven van Herder zijn samen met de maaiboten van Conver een tweetal van de meest gebruikte werktuigen om de watergangen vrij te houden van vegetatie.


'Het licht van de Fish Protector waarschuwt het waterleven voor de komst van de machine. Hierdoor neemt vissterfte af.'

De Gedragscode Wet Natuurbescherming voor Waterschappen schrijft onder meer voor dat er met zoveel mogelijk natuurvriendelijk materieel gewerkt dient te worden. Daarbij mogen beschermde diersoorten zo weinig mogelijk schade van de werkzaamheden ondervinden. De Fish Protector is ontwikkeld naar de gedragscode Wet Natuurbescherming voor Waterschappen.

Michel de Vries (Dutch Power Company) en Sander Tolenaars (Gebr. Tolenaars)
Michel de Vries (Dutch Power Company) en Sander Tolenaars (Gebr. Tolenaars)

Stokje doorgeven

Sander Tolenaars, eigenaar Gebr. Tolenaars, ontwikkelde de Fish Protector vanuit eigen praktijkervaring. 'Wij zijn ook verheugd dat Dutch Power Company het stokje van ons overneemt en gelooft in de meerwaarde van de Fish Protector voor visvriendelijk maaien. Het maakt ons super trots dat een ontwikkeling waar wij sinds de oprichting van ons bedrijf zelf mee werken straks aan maaikorven en boten komt te hangen.'


Marc Verbaten, business unit manager bij Herder: 'Ecologie is bij onze producten en productontwikkeling een belangrijk onderwerp. We zijn dan ook enorm blij dat we de Fish Protector aan ons productgamma mogen toevoegen.' Ook Michel de Vries, Managing Director van Dutch Power Company, moederbedrijf van Herder is blij met de overname van het octrooi en spreekt van een 'belangrijke stap richting ecologisch werken'.

Dutch Power Company: 'Overname octrooi is belangrijke stap richting ecologisch werken'

Fish Protector

De Fish Protector stroboscooplampen worden rechtstreeks op de maaikorf, T-mes of maaiboot gemonteerd. Afhankelijk van de waterkwaliteit reiken de flitsen tot 5 meter. Uit onderzoek van onderzoeksbureau VisAdvies blijkt dat het gebruik van de Fish Protector de vissterfte doet afnemen. De waarschuwingsflitsen zorgt niet voor verjaging van vissen over lange afstanden. De vissen blijven dus in het leefgebied.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER