Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Jongerenonderzoek? Geen probleem!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Thijs Banninga, adviseur buitenruimte OBB speelruimtespecialisten, dinsdag 10 november 2020
230 sec


Bijna iedere dag verschijnt er wel een nieuwsbericht over jongeren en over het algemeen zijn dit geen positieve berichten. Jongeren krijgen de schuld van de tweede coronagolf en daarnaast zouden ze zorgen voor overlast omdat ze zich vervelen. Doordat we het zo vaak over probleemjongeren hebben, zijn we jongeren in het algemeen gaan associëren met problemen. Een nieuw onderzoek van OBB Speelruimtespecialisten, in opdracht van Jantje Beton, wil daar verandering in brengen.


Problemen

Als het over jongeren gaat, gaat het vrijwel altijd over problemen. Ze zorgen voor overlast, zijn ongeïnteresseerd en onbereikbaar. We zijn collectief bang geworden voor jongeren. We zijn jongeren gaan zien als een aparte groep in plaats van als personen in een bepaald stadium van het mens-zijn. Een logisch gevolg van deze stigma's is dat jongeren zich ongezien en onbegrepen voelen, wat weer kan leiden tot problemen. Zo creëren we onze eigen zelfvervullende voorspellingen.


Als er beleid voor of met betrekking tot jongeren wordt gemaakt, gaat het vooral om het voorkomen en/of oplossen van de problemen die zij zouden veroorzaken. Doordat we jongeren tegenwoordig per definitie associëren met problemen, wil niemand ze meer in de buurt hebben. Aan de andere kant is iedereen het erover eens dat jongeren de toekomst hebben en we daarom rekening met hen moeten houden, naar hen moeten luisteren en hen de ruimte geven - zolang het maar niet bij onszelf in de buurt is.

Beleid voor jongeren gaat vooral om het voorkomen en/of oplossen van de problemen die zij zouden veroorzaken

Toch hebben ook zij ruimte nodig in onze fysieke leefomgeving om te bewegen, elkaar te ontmoeten en te sporten. Het wordt daarom tijd dat we jongeren niet meer primair als probleem beschouwen, maar als een belangrijke doelgroep in onze samenleving die meer dan welkom is in onze openbare ruimte. Jongeren moeten naar buiten kunnen gaan zonder zich beperkt of niet welkom te voelen.

De afgelopen maanden waren er overigens kleine lichtpuntjes zichtbaar. Het kabinet ging met jongeren in gesprek over hoe zij de coronacrisis ervaren en verschillende gemeentes volgden dat goede voorbeeld.

Het moet anders!

Het moet anders. Jantje Beton en OBB speelruimtespecialisten hebben de handen ineengeslagen en gaan laten zien wat jongeren waar buiten doen en willen doen. Voor de verandering legt dit onderzoek niet de focus op problemen met jongeren, maar krijgen ze echt de ruimte om aan te geven wat zij buiten doen, waarom ze dat doen, met wie ze graag naar buiten gaan en wat ze nog meer zouden willen. Met de antwoorden op deze vragen krijgen we eindelijk een goed beeld van jongeren en hun wensen en behoeften in relatie tot de openbare ruimte.


Hoe dan?

We leven in een ingewikkelde tijd. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we veel meer afstand bewaren ten opzichte van elkaar. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om jongeren in het echt te spreken. Gelukkig leven we in moderne tijden en kan veel onderzoek digitaal worden gedaan.
Door middel van een aantal online enquêtes halen we informatie op bij en over jongeren. Voor jongeren zelf zijn er twee verschillende enquêtes: een specifiek locatieonderzoek en een enquête voor alle jongeren.


Locatieonderzoek

Hiermee willen we inzichtelijk krijgen waarom jongeren naar een bepaalde plek gaan en wat daar te doen is. Aan verschillende gemeentes is gevraagd om op een aantal plekken in de openbare ruimte waar jongeren samenkomen een QR-code op te hangen die naar de enquête voor het locatieonderzoek leidt. Hier kunnen de jongeren aangeven waar de plek zich bevindt, waarom zij juist hiernaartoe komen, met wie ze daar zijn en wat ze daar (het liefste) doen. Aangezien het onderzoek nog loopt, zijn nieuwe locaties nog steeds welkom. Zie daarvoor de contactgegevens onderaan in dit artikel.


Jongerenenquête

Waar het locatieonderzoek zich vooral richt op de specifieke locatie waar de enquête wordt ingevuld, is deze jongerenenquête meer bedoeld om in kaart te brengen wat de algemene beweegredenen van jongeren zijn om buiten te bewegen, elkaar te ontmoeten of te sporten. Het doel is om enkele duizenden jongeren deze enquête te laten invullen, van noord tot zuid en van grote steden tot kleine buurtschappen. Als ergens jongeren wonen, willen wij ze bereiken. Hiervoor maken we gebruik van verschillende netwerken rondom jongeren, via scholen, scouting, jongerenverenigingen, jongerencentra en andere plekken waar jongeren samenkomen. Ook professionals die werken met jongeren worden gevraagd mee te werken.

Klik hier voor de enquête voor jongeren


Professionals

Naast de jongeren zelf laten we ook professionals die voor en met jongeren werken aan het woord, van jongerenwerkers tot sportconsulenten. Vanuit hun ervaringen zullen zij ongetwijfeld waardevolle informatie kunnen geven. Niet alleen over de behoeften die jongeren op dit moment hebben, maar ook over de manier waarop deze behoeften de afgelopen tien jaar zijn veranderd. Ook kunnen zij wellicht voorspellen hoe die behoeften zich in de nabije toekomst zullen ontwikkelen.
Dit soort vragen zal worden gesteld in een aparte enquête, speciaal voor deze professionals. Op basis daarvan willen we bij meerdere professionals interviews gaan afnemen.

Klik hier voor de enquête voor professionals


Naast de jongeren zelf laten we ook professionals die voor en met jongeren werken aan het woord

Doe mee!

Het onderzoek is op dit moment in volle gang. Hoe vaker de enquêtes worden ingevuld, hoe beter de informatie die we straks aan iedereen in Nederland kunnen terugkoppelen. Hoe kunt u een bijdrage leveren? Simpel:


Als gemeente kunt u een bijdrage leveren door mee te doen met het locatieonderzoek en door op uw gemeentewebsite de link naar de jongerenenquête te delen.
Als jongerenprofessional kunt u meedoen door de enquête in te vullen en door op de website van uw organisatie de link naar de jongerenenquête te delen.
Als betrokkene kunt u meedoen door op de website van uw organisatie de link naar de jongerenenquête te delen.


Wilt u meedoen, mail dan naar jongeren@obb-ingenieurs.nl. Wij leveren dan een maatwerktekst, een QR-code en/of een link aan. Belangrijker nog is het om dit artikel te delen. Kies twee mensen uit uw netwerk en wijs hen op het belang van deze informatie. Begin nu met delen!

Onderzoeker

Sinds september dit jaar is het team van OBB speelruimtespecialisten uitgebreid met Setty Angelista, een zelfstandige en doelgerichte vierdejaarsstudent sportkunde aan de HAN. Zij houdt zich bij OBB voornamelijk bezig met het grote jongerenonderzoek in opdracht van Jantje Beton.

Het afgelopen studiejaar heeft zij zich bij Bureau Born (HAN Sport en Bewegen) ontwikkeld in het adviseren van diverse organisaties over het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte en natuur. Zij zal haar vaardigheden, zoals het bestuderen van literatuur en het opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoek, gebruiken om in dit jongerenonderzoek tot waardevolle aanbevelingen te komen. Ze ziet dit als een kans om de wensen en behoeften van jongeren met betrekking tot de openbare ruimte duidelijk in kaart te brengen en voor hen te vervullen.

Het is Setty's wens om als onderzoekend en adviserend sportkundige een positieve bijdrage te leveren aan beleidsontwikkeling, om in de toekomst te komen tot meer sport, bewegen en ontmoetingen in de openbare ruimte, beginnend bij de jongeren die tevens de toekomst zijn.

Setty Angelista
Setty Angelista
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Johan Oost
Wednesday 11 November 2020
De links naar de enquêtes staan helaas (nog) niet op de versie op de site (wel als je artikel zelf download). is dat nog mogelijk toe te voegen?
De enquête voor professionals: https://app.maptionnaire.com/nl/9578
De enquête voor jongeren: https://app.maptionnaire.com/nl/9579
Gerard Brom
Wednesday 11 November 2020
Prachtig onderzoek

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER