Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Verblijfskwaliteit, groen en sociale samenhang staan centraal'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 12 november 2020
77 sec


Voormalig industrieterrein wordt groen woon- en werkgebied

Aan de rand van Den Haag ligt voormalig industrieterrein de Binckhorst. Mede vanwege de gunstige ligging - vlak bij het centrum, de snelweg en het spoor - besloot de gemeente het gebied om te toveren tot woon- en werkgebied. Een deel, Binck Eiland, wordt momenteel bebouwd met 240 woningen. Een mooie daktuin kon niet ontbreken. Landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers maakte het ontwerp. Groenaannemer De Enk Groen & Golf neemt de uitvoering namens dochterbedrijf Binder, die het plan heeft uitgewerkt, op zich.


Dit najaar start De Enk met de uitvoering van de tuin die, op de parkeergarage, het hart van het bouwproject op Binck Eiland vormt. Het terrein waar tot 2015 uitgever SDU kantoren en bedrijfshallen had, is daarmee het eerste gebied op voormalig industrieterrein de Binckhorst waar mensen komen te wonen.

Groen en blauw

Bosch Slabbers ontwierp de daktuin als duurzame leefomgeving die elf maal groener belooft te zijn dan voorheen. Het doel was op het dak van Bick Eiland een gezonde woonomgeving te maken, vertelt Chris Janssen van Bosch Slabber landschapsarchitecten. 'Verblijfskwaliteit, groen en sociale samenhang waren hierbij de kern'. De binnentuin, deels verblijfs- en deelsmoestuin, krijgt een groen aangezicht met plekken met bomen, en tuinen omringd door hagen. In het midden wordt een weelderige grassentuin aangelegd.


Ook water is in het ontwerp meegenomen. Zo wordt er middels verschillende toepassingen rekening gehouden met waterafvoer en worden er molgoten geplaatst die het water oppervlakkig richting de plantvakken wegvoeren. De particuliere tuinen krijgen een regenschutting in de vorm van zogenaamde "rainwinners", waarin hemelwater wordt opgevangen. Door deze aanpassingen verdwijnt het water niet in het riool, maar wordt er door er de planten mee te bewateren, slim gebruik van gemaakt.

Sociale samenhang

Een van de uitdagingen bij het ontwerp van de gezamenlijke daktuin, was het een verhoging van 80 á 90 centimeter waar de parkeergarage onder het oppervlak dubbellaags is (zie afbeelding). Door er groen op en een hardhouten zitbank omheen te plaatsen, werd de verhoging mooi opgenomen in het geheel. De afscheiding van de tuinen is zo gemaakt dat bewoners elkaar op natuurlijke wijze ontmoeten. Ook de grote bank is een uitgelezen plek om in de zomer samen te komen. Een kas met deelmaterieel en groenvakken, waar de bewoners bijvoorbeeld groenten of bloemen in kunnen kweken, zorgt voor contact en sociale samenhang.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER