Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waterretentie en waterbuffering op het dak: het perfecte koppel

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jasmina Paulzen, Nophadrain, vrijdag 15 januari 2021
95 sec


Waarom waterretentiesystemen?

De gevolgen van de klimaatverandering zijn en blijven een uitdaging voor onze en volgende generaties. Enerzijds hebben we te maken met temperatuurstijging; aan de andere kant met hevige en onvoorziene regenval, waardoor er in steden overstromingen en ernstige overbelasting van het riool optreden. Gecombineerd met de trend naar verstedelijking en de toenemende behoefte aan een groene, meer biodiverse leefruimte om aan onze basisbehoeften te voldoen, vormt dit een uitdaging voor onze samenleving.


Het claimen van land, en daarmee samenhangend de afsluiting van de natuurlijke bodem door verstedelijking, wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de overstromingsproblematiek. De kleine waterkringloop wordt steeds meer verstoord, omdat water geen tijd heeft om te verdampen. Regenwater kan namelijk niet meer in de grond infiltreren, waardoor het water rechtstreeks naar het riool stroomt. Het riool raakt overbelast en dit kan zorgen voor wateroverlast.

Nophadrain-waterretentiesystemen

Door aan een standaard groen- en/of gebruiksdak gedefinieerde waterbergingselementen toe te voegen, in combinatie met een instelbare stuwingsregelaar, wordt het basisgroen-/gebruiksdak getransformeerd in een waterretentie- en waterbeheersysteem. Op basis van modellen voor regenafvoer kunnen dergelijke systemen worden ontworpen, om berekende watervolumes gedurende een specifieke periode (bijvoorbeeld 24 uur) op te slaan en af te voeren naar het riool.


Nophadrain heeft specifieke waterretentiesystemen ontwikkeld voor daken met extensieve en intensieve begroeiing én met beloop- en berijdbare verharding. De basis van de systemen wordt gevormd door de verschillende ND WSE-waterretentie-elementen, in combinatie met ND AFC-200 instelbare stuwingsregelaars. De tijdelijke wateropslagcapaciteit van deze elementen varieert tussen 48 en 143 l/ m².

Opbouw Nophadrain-waterretentiesysteem voor intensieve daken
Opbouw Nophadrain-waterretentiesysteem voor intensieve daken

Waterretentie en waterbuffering in één

Om het riool te ontlasten, zijn waterretentiesystemen ontworpen om een bepaalde watercapaciteit (l/m²) op te slaan; dit in combinatie met een berekende waterafvoersnelheid, om het geheel van het water en het tijdelijk opgeslagen water onder de vegetatie en het substraat vast te houden gedurende een bepaalde periode. Het water is in dat geval niet beschikbaar voor de vegetatie. Nophadrain raadt daarom aan om alle waterretentiesystemen voor groendaken te combineren met speciale ND WSM-waterreservoirplaten, zodat het systeem meer water voor de vegetatie vasthoudt. Dit zijn minerale steenwolplaten, die een extra waterberging van 20 of 40 l/m² toelaten. Ze worden boven op de waterretentie-elementen geplaatst. De platen bufferen water tot aan het verzadigingspunt. Het water wordt ter beschikking gesteld van de vegetatie; hierdoor wordt de zo belangrijke verdamping bevorderd. Alleen het overtollige water stroomt door tot in de waterretentielaag.


Dankzij biodiverse vegetatie nemen de transpiratie en de verdamping toe en daalt de omgevingstemperatuur

Door het toevoegen van een extra waterbuffer wordt de waterhuishouding op het dak naar een hoger niveau getild, maar de waterreservoirplaten fungeren bovendien als een extra filterlaag. Hierdoor kunnen substraten met een hoger organisch gehalte worden gebruikt. Dit maakt biodiverse vegetatie mogelijk op het dak, waardoor de transpiratie en de verdamping van de neerslag toenemen en de omgevingstemperatuur daalt. Kortom: waterretentie en waterbuffering vormen het perfecte koppel.

Hoe functioneert het Nophadrain-waterretentiedaksysteem met waterbuffering op intensieve groene daken?
Hoe functioneert het Nophadrain-waterretentiedaksysteem met waterbuffering op intensieve groene daken?
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER