Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Column Bert van Loon: 'Een achterhoedegevecht, of zijn de professionals al verder?'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bert van Loon, zondag 10 januari 2021
90 sec


Onrust over gerechtelijke uitspraak gebruik bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw

Het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de land- en tuinbouw op verharde oppervlakken werd verboden vanaf 1 april 2016 en vanaf 1 november 2017 op alle oppervlakken, op enkele uitzonderingen na.

Bert van Loon, voorzitter Stichting NCO en eigenaar Weedcontrol
Bert van Loon, voorzitter Stichting NCO en eigenaar Weedcontrol

Kort na het verbod hebben brancheorganisaties Nefyto en Artemis hiertegen geprotesteerd. In eerste aanleg heeft de rechtbank hun inhoudelijke argumenten afgewezen, maar in hoger beroep heeft het gerechtshof geoordeeld dat het besluit over het gebruiksverbod onrechtmatig is vanwege een ontoereikende rechtsgrondslag - waarmee het verbod niet meer van kracht is, als het ware 'niet-bestaand'.

Wettelijke grondslag bleek onvoldoende

Het afwijzen op inhoudelijke argumenten bracht Nefyto en Artemis ertoe in hoger beroep te gaan, waarbij beoordeeld werd of het verbod ondergebracht kan worden in de Nederlandse wetgeving. Deze mogelijkheid bleek volgens de rechter onvoldoende aanwezig te zijn. Er is een aanpassing in de wet nodig om het eerdere verbod alsnog te borgen en van kracht te laten worden.


Terug naar chemievrij

Vooruitlopend op de gerechtelijke uitspraak is door het ministerie een aantal lijnen ingezet, waaronder de voorbereiding van de borging en uitbreiding van het bevochten verbod. Na bekrachtiging zal het verbod weer wettelijk geborgd zijn. De voorbereidingen daarvoor worden op dit moment in de Kamer uitgevoerd.


Terug in de tijd of kijken naar de toekomst?

Het juridische achterhoedegevecht dat nu gevoerd wordt, is een hobbel in het pad naar chemievrij werken. Het speelt zich af terwijl de chemievrije sector de afgelopen jaren grote stappen heeft gezet. Naast deze ontwikkeling is in onze samenleving de acceptatie van het gebruik van chemische middelen verdwenen. Na het verbod uit 2016 vond er een versnelde transitie plaats met het oog op een breder maatschappelijk belang, meer dan alleen het doden van onkruid met chemie. Men ging de openbare ruimte en terreinen professioneler beheren. Aannemers, bestekschrijvers en de maakindustrie investeerden in kennis en materieel en maakten grote vorderingen. Beoogde doelen als de instroom van mensen uit het sociaal netwerk en verbetering van de waterkwaliteit werden bereikt. Op drinkwaterinnamelocaties zijn de piekconcentraties van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat significant afgenomen.


De wereld is gaan beseffen dat er meer is dan het veranderen van een groene plant in een gele door middel van chemie. Kennis over de aanpak, kernwaarden en verbetering van technieken zijn van belang voor een representatieve leefomgeving. Het antwoord is gevonden in integraliteit: het combineren van diverse technieken in professioneel beheer zonder chemie. Deze ontwikkeling is in lijn met de zienswijze van onze overheid en onze samenleving.

Stichting NCO is trots op het behaalde resultaat van de afgelopen jaren en volgt het advies van het ministerie om niet tijdelijk terug te grijpen naar chemiegebruik, maar de ingezette lijn voort te zetten.

U bent toch ook professional?

Vriendelijke groet,
Bert van Loon, voorzitter Stichting NCO


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER