Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatadaptief parkeren moet het nieuwe normaal worden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 3 maart 2021
192 sec


Twee concepten met elkaar vergeleken: Aquaparker en Rainaway

Als het regent, moet zoveel mogelijk van dat kostbare water zo snel mogelijk de ondergrond in. Dat is beter voor iedereen. Beter voor de natuur, beter voor de stad en beter voor de mensen in de stad. Een mogelijke oplossing is dan de ouderwetse grasbetonsteen, maar de laatste jaren is er een aantal producten op de markt gekomen met een wat chiquere uitstraling. Wij laten er twee de revue passeren: Rainaway van ontwerper Fien Dekker, en Aquaparker, die is ontwikkeld door een aantal partijen: Iljitsj IJsebrands van Advirens, Jeroen Koop van D&B Betonproductie, Arjan Woestenenk van Anacon-Infra en Rob van Asperen van Morssinkhof Infra.

De aquaparker in Eibergen.
De aquaparker in Eibergen.

Om met Rainaway te beginnen: dit product is al wat langer op de markt en is ontwikkeld door ontwerper Fien Dekker. Oppervlakkig gezien heeft de steen wel wat weg van de normale grasbetonsteen, maar hij heeft duidelijk een luxere uitstraling. Op de website van Rainaway wordt beschreven dat deze tegel geïnspireerd zou zijn op de Japanse architectuur. Fien Dekker daarover: ‘De vorm is organisch om het geheel een mooi groene uitstraling te geven. Dit geeft een rustig en groen totaalbeeld in plaats van groen in hokjes.’

Dekker vervolgt: ‘De bedoeling van een grasbetonsteen is dat deze zoveel mogelijk overgroeid raakt. Bij de Rainaway is dat niet het geval. Esthetisch gezien willen wij een mooie mix zien te bereiken tussen groen en grijs. En anders dan bij de grasbetonsteen willen we dat de Rainaway niet overgroeid raakt. Je mag de steen blijven zien. Zo rij je over het beton en blijft het gras beter overeind.’


Dit vakblad bezoekt met uitvinder en ontwerper Fien Dekker een van haar projecten. Bij het Wilhelminapark in Dongen is de Flood Bold-tegel van Rainaway toegepast in een aantal parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen liggen direct naast het iets hogere gelegen Wilhelminapark. Bij piekbuien moet het water dat van de gazons van het park af stroomt onder de Rainaway-tegel zijgen.

'Kratjes zorgen voor enorme watercapaciteit, maar ook voor een capillaire breuk'


Fien Dekker: 'In de ondergrond hebben we een substraat toegepast met 40 procent poriënvolume. Wij zijn in het algemeen geen voorstander van het toepassen van kratjes. Kratjes hebben weliswaar een enorme capaciteit als het om waterberging gaat, maar zorgen ook voor een capillaire breuk. Het gras dat tussen de Rainaway-tegels groeit, kan dan niet beschikken over het water in de ondergrond. Als we kratjes gebruiken, is dat op een grotere diepte.' Rainaway werkt voor dit concept samen met substraatleverancier BVB Substrates. Die levert het substraat direct onder de tegels, maar ook het rijkere substraat waarmee de tegels zijn ingevuld. Dit substraat heeft een hoger organischestofgehalte en is al doorgemengd met een bijzondere mix van grassen van DSV. Dekker: 'Vraag me niet naar de details. Ik ben zelf geen grasdeskundige, maar we hebben natuurlijk wel samengewerkt met experts op dit gebied. De kracht van het grasmengsel is dat het overrijdbaar is en het goed doet in de schaduw. Door de uitlopers in de wortels én de bovengrond zorgt het voor een ijzersterke fundering.'


Aquaparker

Aquaparker is een principieel ander product dan de Rainaway-tegels. Beide producten – of misschien is ‘concepten’ wel een beter woord – zijn ontwikkeld voor klimaatadaptief parkeren, maar Rainaway is een tegel en Aquaparker een betonnen plaat die is voorzien van gaten. De Aquaparker-betonplaat is 158 bij 400 cm en 20 cm dik. Precies de maat die geschikt is om op te kunnen parkeren. De maat is daarnaast ook afgestemd op de afmetingen van een standaard betonstraatsteen. De gedachte achter Aquaparker is dat de gaten met verschillende diameter die erin zitten enerzijds zorgen dat water snel de ondergrond in kan trekken, maar daarnaast ook gevuld kunnen worden met grassen of kruiden die enige betreding verdragen. Bij zijn uitleg over de pilot filosofeert Iljitsj IJsebrands van Advirens al hardop over soorten als kruiptijm, muizenoor en stekelnootje, maar ook over een breed scala aan vaste planten. Ook zit op iedere hoek van elke plaat nog een extra opening, waardoor water direct de ondergrond in kan trekken.


Zaai- en plantplaat

Aquaparker is er op dit moment in twee basisvormen: een standaarduitvoering, de plantplaat met verschillende diametergaten, en een tweede uitvoering, de zaaiplaat, die bedoeld is voor het zaaien van kruiden, grassen en vaste planten. De uitsparingen in die betonplaat zijn door ondiepe uitsparingen met elkaar verbonden, zodat de planten en kruiden naar elkaar toe kunnen groeien.



Bouwteam

De constructie van de plaats is belangrijk, maar belangrijker is het volgens Rob van Asperen van Morssinkhof Infra dat bij de installatie van de plaats goed wordt samengewerkt met de lokale beheerder. Op die manier kun je de parkeerplaatsen zo inrichten dat ze precies bij de ondergrond en de wensen van de beheerder passen. Van Asperen doelt daarbij onder andere op de mogelijkheden om de plaat te combineren met de aanplant van bomen. In Eibergen bestaat de ondergrond van de platen uit een combinatie van boomgranulaat en kunststof kratten, maar er kan desgewenst ook gekozen worden voor steenwol, grind, granulaat of grauwacke. Steenwol is daarbij geen favoriet, omdat dit de neiging heeft het water uit de bovenliggende substraatlagen te trekken, waardoor de kruiden daar zonder water komen te zitten.


Bomen

Met Aquaparker zijn natuurlijk ook groeiplaatsen voor bomen te realiseren; in feite is dat wat er bij de pilot in Eibergen gebeurt. Het water dat opgeslagen wordt in de kratjes en in de substraatlaag komt daar beschikbaar voor de bomen, en de bomen kunnen ook vrij wortelen in dit pakket.

In Eibergen bestaat de ondergrond van de platen uit een leeflaag voor de planten, met daaronder een combinatie van kunststof kratten op boomgranulaat. Onder de leeflaag kan desgewenst ook een ander materiaal met een hoog poriënvolume worden aangebracht, zoals, grind, granulaat of grauwacke. Zo is e per situatie maatwerk te leveren.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER