Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onkruidvrij met Van de Bijl & Heierman

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 7 april 2021
168 sec


De geel-met-groene bedrijfsauto's zijn kenmerkend voor de Opheusdense groenvoorziener Van de Bijl & Heierman (VDBH). Dagelijks zijn de ruim 100 medewerkers van dit bedrijf aan het werk om de buitenruimte nóg mooier te maken. Aan het roer staat Andries Heierman, die het bedrijf zo'n 35 jaar geleden oprichtte. De afgelopen jaren is er veel veranderd. Naast particuliere opdrachtgevers weten ook bedrijven, (semi)overheden, scholen, zorgcentra en waterschappen Van de Bijl & Heierman te vinden. Heierman: 'We zijn uitgegroeid tot een bekende speler, ook wat betreft het onderhoud van de openbare ruimte.'


Alles in één werkgang

Maaien, kanten steken, bladruimen, onkruid verwijderen - om welke activiteiten het ook gaat, het is altijd het efficiëntst om meerdere werkzaamheden in één werkgang uit te voeren. Door de afname van het aantal verkeersbewegingen zorgt dit ook voor minder CO2-uitstoot; er hoeft immers maar één partij naar de desbetreffende locatie te rijden voor de onderhoudswerkzaamheden. De opdrachtgever heeft te maken met slechts één vast aanspreekpunt, waardoor het aantal vergaderingen en contactmomenten afneemt. Ook wordt er minder tijd besteed aan schouwen als alles in één werkgang wordt onderhouden. Voor VDBH is het handig om de volgorde van de uit te voeren werkzaamheden zelf te bepalen. Zo hebben maaiwerkzaamheden invloed op de onkruidbeheersing. Door het gras op te vangen of direct na het maaien te verwijderen, krijgt meegemaaid onkruid niet de kans om te groeien. Daardoor hoeft er in de weken die volgen minder onkruid bestreden te worden. Een juiste volgorde van werken zorgt dus voor minder werk en het geheel ligt er direct weer netjes onderhouden bij.


Samenwerkingsverband

Veel gemeenten hebben een eigen dienst voor de onderhoudswerkzaamheden in de gemeente. Voor sommige van deze werkzaamheden zijn echter specifieke machines nodig, die niet alle gemeenten in hun bezit hebben. Denk hierbij aan het knippen of scheren van hagen en het bestrijden van de eikenprocessierups met een zuigmachine. In deze gevallen gaat VDBH een samenwerkingsverband aan met de betreffende gemeente en biedt ondersteuning waar nodig. Zo wordt er samengewerkt met de gemeente West Maas en Waal, het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen en de onderhoudsdienst van de gemeenten West Betuwe en Altena, de Avri.


Onkruidbeheersing op verharding

Bij regen of dauw in combinatie met de zon kunnen we het gras haast zien groeien. En niet alleen het gras; ook het onkruid schiet bij deze combinatie de grond uit. Door verschillende processen te doorlopen, bestrijden de medewerkers van VDBH onkruid op verharding op een zeer efficiënte manier. Deze werkzaamheden worden in de meeste gevallen aangenomen op basis van beeldkwaliteit. Dit houdt in dat er afspraken gemaakt zijn over de hoeveelheid en de grootte van het onkruid dat er mag staan. Er zijn hierin verschillende gradaties, elk met zijn eigen eisen. Om alles op het juiste niveau te houden, maakt de uitvoerder wekelijks zijn ronde door de gemeente. Op digitale kaarten wordt dan aangegeven waar het onkruid buiten de afgesproken beeldkwaliteit dreigt te vallen. Iedere machine waarmee onkruid bestreden kan worden, heeft zijn eigen kaart. Zo streeft VDBH naar een optimale inzet van personeel en machines. Na het inwinnen en analyseren van de informatie worden de werkzaamheden ingepland en uitgevoerd. Aan de uitvoerder is vervolgens de taak om te controleren of het werk ook daadwerkelijk is uitgevoerd. De uitgevoerde werkzaamheden worden in de digitale kaarten als afgerond weergegeven. Zo kan de opdrachtgever, die ook toegang heeft tot het dashboard met de kaarten, zien welke onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Na de verschillende onderhoudsrondes is het mogelijk een hotspotkaart te maken. Hierop is te zien welke plaatsen in de gemeente extra aandacht nodig hebben wat betreft het bestrijden van onkruid.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bij VDBH wordt niet alleen gefocust op efficiëntie, maar ook op de toekomst. Zo is dit bedrijf in het bezit van een modern, elektrisch machinepark waarmee onkruid wordt bestreden op een duurzame manier. Denk hierbij aan het gebruik van heetwatermachines en onkruidbranders die warmte uitstralen en op biogas rijden. Door te werken met GIS (een geografisch informatiesysteem), waarin kaarten van de werkomgeving en de werkzaamheden zijn opgenomen, worden de verkeersbewegingen zoveel mogelijk beperkt. De machines worden immers alleen naar de locaties gereden waar ze daadwerkelijk nodig zijn. Naast duurzaamheid valt ook het investeren in mens, milieu en maatschappij onder maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Zo creëert VDBH werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo delen we ons werkplezier!


Piekmaanden

Met de lente en de zomer in het vooruitzicht zijn ze bij VDBH alvast begonnen met de capaciteitsplanning voor de piekmaanden. In deze tijd wordt er gezorgd voor een overcapaciteit van 20 procent. De werkdagen zijn langer en uitzendkrachten en zzp'ers worden gevraagd om het team tijdelijk te komen versterken. Ook nu er nieuwe werkzaamheden zijn aangenomen, kan het bedrijf nieuw personeel goed gebruiken. Zo wordt er onder andere een begin gemaakt met het maaien van de gazons in de gemeente Vijfheerenlanden. In deze gemeente rijden de geel-met-groene bedrijfswagens al geregeld rond, onder meer voor het vasteplantenonderhoud en voor lijkbezorging en gastheerschap op verschillende begraafplaatsen. Ook in Horst aan de Maas zullen de medewerkers van VDBH geregeld te vinden zijn om de verharding onkruidvrij te houden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER